Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Türkiye-Afrika Medya Zirvesi’nde Konuştu
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Türkiye-Afrika Medya Zirvesi’nde Konuştu

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Türkiye-Afrika Medya Zirvesi’nde Konuştu

Mayıs 27, 2022



Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca düzenlenen Türkiye-Afrika Medya Zirvesi'nin ikinci gününde, "Afrika'nın Beşeri Sermayesine Yatırım" başlıklı oturumda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Maarif Vakfı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) çalışmaları ele alındı.

Panelde konuşan YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, başkanlığın çalışmalarına ilişkin bilgi verdi, uluslararası burs programının 2012'den beri devam ettiğini söyledi.

YTB Başkan Yardımcısı Turus, medya konusunda özellikle yanlış algıların önüne geçebilmek için hemen hemen Afrika ülkelerinin tümünde Anadolu Ajansı, TRT ve diğer basın kuruluşlarının tecrübelerini Afrika'daki medya ekipleriyle paylaşmaya çalıştıklarını dile getirdi.

TİKA Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun ise, TİKA'nın Afrika'da ilk olarak 2005'te Addis Ababa'da ofis açtığını, daha sonra Kenya ve Senegal ile devam ederek ofis sayılarını artırdıklarını anlattı.

Konuşmaların ardından söz alan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de paneli organize eden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına teşekkür etti. Türkiye’nin Afrika açılımı 2000’li yılların başlarından itibaren başladığına atıfta bulunan Akgün, “2005’ten sonra ivme kazanan Afrika açılımı, son 15 yıl içerisinde çok mesafe kat etti. Afrika ile insani yardımlar ve kalkınmaya yönelik başlayan ilişkilerimiz artık yeni bir boyuta evriliyor. Geçtiğimiz 15 yıla Türkiye ve Afrika’nın birbirini tanıma dönemi olarak bakmak lazım. Bu toplantı ilk defa insanların birbirileriyle ilişki kurduğu yeni bir döneme tekabül ediyor.” ifade etti.

Türkiye Maarif Vakfının, Türkiye'nin dış politika açılımları içerisinde TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, YTB gibi kurumların en sonuncusu olarak bu aileye katıldığını anlatan Akgün, "Vakfımızın diğerlerinden farklı olarak amacı sadece Türkiye adına yurt dışında insanlığın ortak birikimleri temelinde eğitim yapmak." dedi. Türkiye Maarif Vakfının son 6 yılda yaptığı faaliyetlerle 49 ülkede 400'ün üzerinde eğitim kurumuyla toplamda 50 bin öğrenciye hizmet veren küresel bir eğitim markası olduğuna vurgu yapan Akgün, "Türkiye'nin dünyadaki dost ve kardeş ülkeleriyle insani temeldeki ilişkilerini uzun dönemli olarak kurmaya hizmet eden bir eğitim kurumuyuz. Afrika özelinde söylemek gerekirse Maarif Vakfı okullarının bulunduğu bu 49 ülkenin 25'i Afrika kıtasında ve Afrika'da 189 eğitim kurumumuzla 19 yurdumuzla 20 bin civarında öğrenciye hizmet veriyoruz." diye konuştu. Akgün, okul çağına gelmiş her bir çocuğun eğitimine ulaşabilme hakkına katkı sağlamaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.