Senegal’de Türkiye Maarif Vakfı Okulları Uzaktan Eğitime Öncülük Etti
Senegal’de Türkiye Maarif Vakfı Okulları Uzaktan Eğitime Öncülük Etti

Senegal’de Türkiye Maarif Vakfı Okulları Uzaktan Eğitime Öncülük Etti

Nisan 28, 2020

Koronavirüs salgınının eğitimi aksattığı ülkelerden Senegal’de, Maarif Okulları Uzaktan Eğitim’e başlayan ilk eğitim kurumu olarak farkını ortaya koydu. Ülkede salgın nedeniyle eğitime ara verilir verilmez Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı okullar uzaktan eğitime geçerek öncü oldu.

14 Mart’ta süresiz ara verilen ülkede, başkent Dakar ile Saint Louis ve Thies kentlerindeki Maarif Okulları çok kısa süre içerisinde uzaktan eğitimin altyapısını kurdu. 16 Mart-27 Mart tarihleri arasındaki iki haftalık ara dönem tatili bitmeden uzaktan eğitime başlayan Maarif Okullarını bazı yabancı özel okullar ancak bir ay sonra takip edebildi.

Dakar Maarif Okulu idaresinden yapılan açıklamada, COVID-19’un dünyada yayıldığı ilk andan itibaren tedbir alındığı ifade edildi. Salgının İtalya’ya sıçramasıyla, bu ülkede çok sayıda Senegalli yaşadığı için hastalığın kısa sürede Senegal’e ulaşacağını öngörüldüğü belirtilen açıklamada, bu süreçte Türkiye Maarif Vakfı Genel Merkezinin yönlendirmeleriyle uzaktan eğitimin hazırlıklarına başlanıldığı kaydedildi.

Ayrıca, “Kendi personelimizle yaklaşık 10 gün boyunca, birebir ve çevrimiçi şekilde seminerler, video konferanslar ile uzaktan eğitim platformunun nasıl kullanacağımıza dair pratik yaptık” ifadeleri kullanıldı.

“Uzaktan eğitimde sınıftaki sinerjiyi yakaladık”

Senegal’de okullara henüz ara verilmişken velileri bilgilendirme aşamasına geçildiği aktarılarak, bu sayede öğrencilerin yeni sisteme adapte olmasının kolaylaştığı “Nisan ayına girmeden, tüm sınıflarda bulunan bilgisayarlar, video kameraları ve internet erişimini kullanarak kendini hazır hisseden personelimizle uzaktan eğitim sürecine başladık. Dersler sabah 9’dan 13’e kadar sürüyor, ikinci haftadan itibaren öğrenci ve öğretmenlerin sistemi tam olarak benimsedi. Sınıftaki sinerjiyi uzaktan eğitimde de çevrimiçi olarak da yakaladık. Süreçte veliler de kendi çocuklarının öğrencilik hallerini bizzat gözlemleyebiliyor” ifadeleriyle vurgulandı.

Maarif Okulları’nın üç yıldır Senegal'de eğitim hizmeti verdiğini hatırlatılan açıklamada, “Bu süreçte teknoloji ve dijital eğitim alanında ön sıralarda olduk. Uzaktan Eğitim konusunda da aynı ilkeyi sürdürerek öncü olduk. Senegal’deki tüm Maarif personeli salgına rağmen tüm tedbirlere uyarak eğitim faaliyetlerine devam edecekler” değerlendirmesi yapıldı.

“Öğretmenler okula geliyor, sınıfta ders veriyor”

Dakar Maarif Koleji Uzaktan Eğitim Koordinatörlüğü, ilk günler biraz zorlu geçse de an itibariyle sürecin başarı şekilde ilerlediğini belirtti. “Başta sınıf mevcudu düşük olsa da şu anda derslere katılım yüzde 70’in üzerinde oluyor” diyen yetkililer, her sınıf için kurulan çevrimiçi mesaj gruplarıyla öğrenci ve velileri devamlı olarak bilgilendirdiklerini anlattı ve “Tüm dersler devam ediyor, bütün öğretmenler okula geliyor, sınıflarında bilgisayar başında ders veriyor” ifadelerini kullandı.

Dakar Maarif Kolejinde öğretmenleri de yaklaşık bir aydır salgın dolayısıyla sınıfların boş olduğunu ve alışkın olmadıkları bu durum üzücü olsa da uzaktan eğitimle öğrencilerine kavuştuklarını ifade ettiler.

 

“Online derslere alıştık, sınıfta gibi hissediyorum”

Kolejin lise ikinci sınıf öğrencilerinden Hatice Ndiaye, Senegal’de okulların bir aydır kapalı olduğunu, ancak Maarif Kolejindeki teknolojik imkanlar sayesinde eğitimlerini evden sürdürebildiklerini belirtti.

Ndiaye, “Sınıfta olmayı tercih ederim ama bu yeni sistemde de derslerimizi anlıyoruz, öğretmenlerimiz detaylı şekilde anlatıyor, bize ödev gönderiyor. Test, alıştırma gibi her türlü materyali paylaşıyor” ifadelerini kullandı.

Yine sistem üzerinden sınıf arkadaşlarıyla görüşebildiğini, bilgi paylaşımı yaptıklarını dile getiren Hatice, “Online derslere alıştık, sınıfta gibi hissediyorum. Sadece bazen arkadaşlarımı özlüyorum” dedi.

“Maarif uzaktan eğitime hızlı giriş yaptı”

Hatice’nin babası Ousmane Ndiaye ise uzaktan eğitimin salgın sürecinde velilere güven hissi verdiğinin altını çizdi. “Maarif uzaktan eğitime çok hızlı giriş yaptı. Diğer okullara baktığımda Maarif’in bu sistemde Senegal’e öncülük ettiğini görüyorum” diyen Ndiaye, Türkiye Maarif Vakfı’nın süreci planlı ve sistemli bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti.

Ndiaye, sistemin erişilebilirlik açısından çok kullanışlı olduğunu ve öğrencileri yormadığını, veli olarak dersin nasıl işlendiğini de gözleme şansını bulduklarına dikkati çeken Ndiaye, dersin hemen ardından kızından geri dönüş alabildiğini söyledi.

Ndiaye, Hatice’nin uzaktan eğitim üzerinden gördüğü Türkçe dersleri sayesinde kendisinin de Türkçe öğrendiğini kaydetti