'Maarif Okullarına Rağbet Çok Fazla'

'Maarif Okullarına Rağbet Çok Fazla'

Mart 01, 2018

Moritanya’nın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ahmed Lehwirthi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moritanya ziyareti öncesi iki ülke arasında güçlenmeye devam eden ilişkileri değerlendirdi. 

Lehwirthi, Türkiye ile Moritanya'nın ortak değerlere sahip iki ülke olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ile arkadaşça değil, kardeşçe bir ilişkimiz var. Türkiye ile ilişkilerimiz her koşulda güçlüdür." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Moritanya ziyaretinin iki ülke açısından son derece önemli olduğuna dikkati çeken Lehwirthi, bu ziyaretin ikili ilişkileri daha yukarı taşımak için bir fırsat olduğunu belirtti.

Lehwirthi, Türkiye'nin Moritanya ve genel olarak Afrika'daki rolü ile ilgili şunları kaydetti:

"Osmanlı döneminde ve şu anda oynadığı rolden dolayı Türkiye, tüm Müslümanların kalplerine yakın bir ülkedir. İstanbul, 600 yıl boyunca Müslüman ülkelerin başkentiydi. Şu anda da Türkiye ekonomik ve siyasi olarak bir kalkınma sürecindedir. Tabii ki bu da tüm İslam ülkeleri için bir gurur kaynağıdır. Türkiye’nin duruşu, Müslüman halkları için önemli bir duruştur."

"Moritanya ile Türkiye'yi deniz yoluyla bağlamak istiyoruz"

Türkiye ile Moritanya arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin kısa sürede ivme kazandığına dikkati çeken Büyükelçi Lehwirthi, bu süreçte iki ülke arasında sağlık, güvenlik, inşaat gibi çeşitli alanlarda 12 iş birliği anlaşması imzalandığını belirtti.

Lehwirthi, önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Atasözümüzün dediği gibi, ticaret iki ülke arasındaki kardeşliği güçlendirir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçevede ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Büyükelçi, "Moritanya ile Türkiye’yi direkt deniz yoluyla bağlamak istiyoruz. Böylece Türkiye’den Moritanya’ya ihraç edilen mallar daha hızlı bir şekilde ve daha az bir maliyetle ülkeye ulaşabilir." dedi.

"Maarif Okullarına rağbet çok fazla"

Ülkelerindeki FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfı'na devredildiğini hatırlatan Lehwirthi, "Bu okullar çok nitelikli okullar. Maarif Okulları'na rağbet çok fazla, birçok öğrenci bu okullarda okumak istiyor." dedi.

Büyükelçi Lehwirthi, Türkiye'de eğitimine devam eden 200 Moritanyalı öğrenci bulunduğunu belirterek, "Gerçek elçiler bu öğrenciler olacak çünkü bu öğrenciler Türkiye’de yaşıyor, Türk dilini ve kültürünü yerinde öğreniyorlar." ifadelerini kullandı.

Lehwirthi ayrıca Moritanyalı birçok askerin Türkiye'de eğitim aldığını belirtti.

KAYNAK: AA