Kamerunlu Öğrenciler Artık Türkçe Konuşuyor
Kamerunlu Öğrenciler Artık Türkçe Konuşuyor

Kamerunlu Öğrenciler Artık Türkçe Konuşuyor

Mart 28, 2022



Türkiye Maarif Vakfı ve Yaounde II Üniversitesinin iş birliğiyle açılan Türkiye Araştırmaları Merkezi, Türkçe eğitimi başta olmak üzere çeşitli alanlarda çalışmalar yürütüyor.


27 Eylül 2021’de Kamerun’un ilk Türkçe kursu olarak Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik faaliyetler yürüten merkeze; şu ana kadar 350 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ön başvuruda bulundu. 55 öğrenci ise A2 seviyesine ulaştı ve Türkçe konuşmaya başladı. Türkiye Maarif Vakfı Türkçe okutmanı Fatma Hoşça, Kamerun’un ilk Türkçe kursu öğrencilerinin geldiği seviyeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hoşça, “Yalnızca Türkçe öğretmiyoruz, Türkiye’nin ve Türk kültürünün tanıtımını da yapıyoruz.” dedi. Kamerunlu öğrencilerin Türkçe derslerine son derece ilgi gösterdiğini vurgulayan Hoşça, dersleri aktif takip eden öğrencilerin artık kendilerini çok rahat ifade edebildiklerini ve aralarında Türkçe konuştuklarını söyledi.

Türkiye Araştırmaları Merkezinin, birçok alana ilişkin çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Hoşça, şöyle konuştu: “Bir dili yabancı dil olarak öğretmek, ne o dilin dil bilgisi öğretimi ne sözcük hazinesi aktarımı ne de 4 temel dil becerisini öğretmek değildir. Dil aynı zamanda kültürel kodlarımızı taşır. Dil, kültürün hem taşıyıcısı hem de yaşatıcısıdır. Bu nedenle birçok araştırmacı dil öğretiminde kültür aktarımını, 5. beceri kabul eder. Biz de bu 5. beceriye çok önem veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkçe kursunun ilk öğrencilerinden Sandra da, Yaunde II Üniversitesinin Siyaset Bilimi bölümünde yüksek lisans yaptığını, Türkçeyi çok sevdiğini ve eğitim hayatına Türkiye’de devam etmek istediğini dile getirdi. Kendini Türkçe çok rahat ifade edebildiğini ve kendi aralarında Türkçe konuştuklarını aktaran bir diğer öğrenci Ahmet Marsusi de hayalinin, Mevlana Müzesi’ni ve Sultan Ahmet Camii’ni ziyaret etmek olduğunu kaydetti.