İstanbul Eğitimi Zirvesi’nde Eğitimin Geleceği Konuşuluyor
İstanbul Eğitimi Zirvesi’nde Eğitimin Geleceği Konuşuluyor

İstanbul Eğitimi Zirvesi’nde Eğitimin Geleceği Konuşuluyor

Kasım 25, 2021


Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Eğitim Zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onur konuğu olduğu zirvede Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer de konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfı mensuplarının dünyanın en zor coğrafyalarında özveriyle ve samimiyetle çalışmalarını sürdürdüğüne değinerek Maarif Okullarının yerel müfredatın yanı sıra uluslararası eğitim sistemlerini de uyguladığını, dünyanın dönüşüm ve kalkınmasında, dostluğun gelişmesinde pay sahibi olduğunu aktardı.

“Vakfımıza bağlı okullar eğitim öğretim hizmetlerini teknolojinin getirdiği imkânlardan faydalanarak koronavirüs döneminde de kesintisiz bir şekilde devam ettirmiştir. Kritik bir süreçte sergilediği bu kararlı tutumuyla Vakfımız, eğitim misyonundaki kalitesini de ortaya koymuştur. Vakıf okullarının eğitim kalitelerinin yanı sıra özverili kadrosuyla da bulundukları ülkelerde büyük takdir topladığını görüyoruz. Gerek ülkemizde ağırladığımız devlet ve hükümet başkanları, gerekse yurt dışı ziyaretlerimizde muhataplarımız Vakfımızın mevcudiyetinden duydukları memnuniyeti sık sık dile getiriyorlar. Biz de bu başarıyla gurur duyuyor, ülkemiz ve milletimiz adına iftihar ediyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Vakfımız, 6 farklı kıtanın 47 ülkesinde açtığı 414 eğitim kurumuyla yaklaşık 50 bin öğrenciye hizmet veriyor. Türkiye Maarif Vakfı, sadece FETÖ’cü alçakların sebep olduğu tahribatın giderilmesinde değil, aynı zamanda bulunduğu ülkelerde eğitimde fırsat eşitliğinin temininde de önemli rol oynuyor. Maarif Okullarımız, yerel müfredatın yanı sıra uluslararası eğitim sistemlerini de uygulayarak dünyanın dönüşüm ve kalkınmasında, dostluğun gelişmesinde pay sahibidir. Türkiye, bu çalışmalarıyla Birleşmiş Milletlerin 2030 Vizyon Belgesi'nde ilan edilen, sürdürülebilir kalkınma için kaliteli eğitim hedeflerine de katkı sunmaktadır.”

Türkiye Maarif Vakfının mazisinde sömürgecilik lekesi bulunmayan, insanı ve fıtratı merkeze alan eğitim tasavvurunun güçlendirilmesine öncülük edeceğine inandığını vurgulayan Erdoğan, “Dünyanın 47 ülkesinde samimiyetle, fedakârlıkla ve aşkla hizmet eden tüm Maarif Vakfı mensuplarına şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu. 

Türkiye Maarif Vakfı Eğitimin Uluslararasılaşmasına Katkı Sunuyor

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer zirvenin açılışında yaptığı konuşmada Asya’dan Avrupa’ya, Amerika’dan Afrika ve Avustralya’ya kadar dünyanın dört bir yanında eğitimin her kademesinde faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfının, uluslararası alanda dünyaya örnek olduğunu ifade etti. Özer, faaliyetlerini 67 ülkede yürüten Vakfın, kadim medeniyetin ilim, irfan geleneği ile insanlığın ortak değer ve kültürel mirasını sentezleyerek Türkiye'nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan en önemli kapısı olduğunu belirtti.

Türkiye Maarif Vakfının örgün eğitimin yanında etüt merkezleri, kurslar ve kültür merkezleri de açarak yaygın eğitim faaliyetleri yürüttüğünü ve hayatın her alanında bireylerin gelişimlerine katkı sunduğunu aktardı. Özer, “Yalnızca akademik açıdan başarılı bireyler değil her bir öğrencinin iyi insan olması Türkiye Maarif Vakfımızın en büyük hedeflerinden biridir. Dünyada var olan ve yayılan çatışma, ayrımcılık, ötekileştirme, nefret suçları gibi kötülüklere karşı insanlığın en büyük silahı, geleceği inşa edecek olan gençlerimizin iyi insan olmasını sağlayabilmektir.” ifadelerini kullandı.

Vakfın özgün eğitim programları, bilimsel çalışmaları ve AR-GE faaliyetleriyle kısa sürede köklü uluslararası eğitim kurumlarıyla rekabet edebilir düzeye eriştiğini vurgulayan Özer, “Bugün itibarıyla dünyanın pek çok ülkesinde uluslararası standartlarda eğitim faaliyeti yürüten 399 okul, 1 üniversite ve 14 eğitim merkezinde toplam 47 bin 604 öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilere ülkemizin dilini, tarihini ve kültürünü öğreterek dünyanın dört bir yanındaki gençlerle gönül köprüleri kuran Türkiye Maarif Vakfımız eğitimin uluslararasılaşmasına da büyük bir katkı sunmaktadır.” dedi.

Zirve Uluslararası Bir Tartışma Platformu Olacak

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de açılış konuşmasında Vakfın 47 ülkedeki 414 eğitim kurumunda yaklaşık 50 bin öğrenciye hizmet verdiğinin altını çizerek “Eğitim faaliyetleri yürüttüğümüz ülkeler, ABD’den Avustralya’ya, Arnavutluk’tan Nijer’e kadar farklı coğrafyaları kapsamaktadır. Afrika kıtasında ise 25 farklı ülkede eğitim faaliyetleri yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

Zirvenin amacının, eğitim alanında önde gelen karar alıcıları, politikacıları, eğitim otoritelerini, entelektüelleri, akademisyenleri, alan uzmanlarını ve eğitim kurumu yöneticilerini bir araya getirerek yaşanan yeni gelişmelerin, eğitime ilişkin gelecek perspektiflerinin ve kuramsal yaklaşımların tartışılacağı uluslararası bir tartışma platformu oluşturmak olduğunu aktaran Akgün, böylece dünyanın dört bir yanında eğitim alanında yaşanan gelişmeleri kapsayan ve farklı ülkelerden deneyimlerin paylaşılmasına da imkân tanıyan küresel bir buluşma noktası oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Zirvenin ilk gününde Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün moderatörlüğünde Katar Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Buthaina Bint Ali Al Jabr Al Nuaimi, Arnavutluk Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Evis Kushi ve Nijer Yüksek Öğretim Bakanı Mamoudou Djibo eğitimde yeni trendler üzerine değerlendirmelerde bulundular. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın davetli konuşmacı olarak katıldığı 1. panelde OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, New York Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji profesörü Selçuk Şirin, New South Wales Üniversitesi Eğitim Politikaları profesörü Pasi Sahlberg, Buckingham Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Sir Anthonuy Seldon ve Sydney Teknoloji Üniversitesi Öğretme ve Öğrenim Direktörü Bem Le Hunte “Eğitimin Geleceği” konusunu masaya yatırdılar. 2. panelde Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ayşen Gürcan, The Black Curriculum Kurucusu Lavinya Stennett, Harvard Üniversitesinden Fernando Reimers ve Cambridge Üniversitesinden Pete Dudley müfredatın uluslararasılaşması üzerine konuştular. 3. panelde ise PISA Kıdemli Danışmanı Michael Stevemson, Arizona Eyalet Üniversitesinden Punya Mishra, Jang/Geo Medya Grubu kurucusu Umar Saif, Usturlab ortak kurucusu Sümeyye Ceylan ve ICLE Sorumlu Ortağı Eric Sheninger dijitalleşmenin eğitime etkisi konusunu değerlendirdiler. 

İstanbul Eğitim Zirvesi ikinci gününde ilk panel “Eğitim ve Kalkınma” başlığıyla ilgili olacak. Panelde; New York Tirana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir, Oxford Üniversitesi Kıdemli Uzmanı Adeel Malik, UCL Eğitim Uygulama ve Toplum Bölümü Başkanı Brad Plitz ile UNESCO Sosyal Öğrenme ve Sürdürülebilir Kalkınma Masası Başkanı Arjen Wals konuşacak. 2. panelde “Eğitimin Yeniden Modellenmesi” ile ilgili Brookings Enstitüsünden Michael Hansen, JA Worldwide Operasyon Direktörü Caroline Jenner, Learning Policy Institute Kıdemli Araştırmacısı Tony Waner, Cambridge Üniversitesinden Rupert Wegerif ve Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aykut değerlendirmelerde bulunacaklar. Nobel Barış Ödülü Sahibi Tawakkal Karman’ın davetli konuşmacı olarak katılacağı 3. panelde ise Study Hall Educational Fondation Kurucusu Urvashi Sahni, UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominics ve Cambridge Üniversitesinden Ricardo Sabates Aysa “Eğitim ve Toplumsal Adalet” konusunu masaya yatıracaklar. Oturumların ardından zirve sona erecek.