Fildişi Sahili Uluslararası Maarif Okulları Abatta Kampüsü Açıldı
Fildişi Sahili Uluslararası Maarif Okulları Abatta Kampüsü Açıldı

Fildişi Sahili Uluslararası Maarif Okulları Abatta Kampüsü Açıldı

Aralık 14, 2022

Türkiye’nin eğitimde dünyaya açılan kapısı olan Türkiye Maarif Vakfı, Fildişi Sahili’nin Abidjan şehrinde bulunan ve anaokulundan liseye kadar her seviyede hizmet veren Abatta Kampüsünün açılışını törenle gerçekleştirdi. Batı Afrika’daki en modern eğitim tesisi olan kampüsün açılış törenine; Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Fildişi Sahili Milli Eğitim Bakanı Prof. Mariatou Kone, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut M. Özdil, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Tuğba Işık Ercan, Türkiye Cumhuriyeti Abidjan Büyükelçisi Havva Yonca Gündüz Özçeri, Moritanya’nın Abidjan Büyükelçisi Khattra Mohamed Abdellahi, Fildişi Sahili Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Filbert Gleglaud, Türkiye-Fildişi Sahili Dostluk Grubu Parlamenterleri, milletvekilleri, diplomatlar, paydaş kurumların temsilcileri, veliler ve öğrenciler katıldı.

“Türkiye Maarif Vakfı, Türkiye-Afrika ilişkilerinde kültürel köprüler kurmayı hedefliyor.”

Törende konuşan Prof. Dr. Birol Akgün; Türkiye Maarif Vakfının sunduğu eğitim faaliyetlerine değinerek, küresel becerilerle donanmış erdemli ve iyi bireyler yetiştirmenin önemini vurguladı. Küresel-milli-yerel değerlerle şekillenen anadilde eğitim modelinin esas alındığını belirterek çok dilli eğitimin öneminin de altını çizen Akgün, Maarif Okullarının Türkiye-Afrika ilişkilerinde kültürel köprü kurmayı amaçladığına işaret etti. Milli Eğitim Bakanı Prof. Mariatou Kone’ye ve Fildişi hükümetine projenin hayata geçirilmesine sundukları katkılar ve iş birliği için teşekkürlerini ifade eden Prof. Dr. Akgün, Abidjan Büyükelçisi Havva Yonca Gündüz Özçeri’ye de destekleri için şükranlarını sundu.

Öğrenci kapasitesi 516 olan Abatta kampüsü; yeşil alana, 4576,5 metrekare kapalı alan kullanımına ve 366,81 metrekare sığınağa sahip olan 3 katlı çelik yapıdan oluşuyor. Okul arazisinde aynı zamanda 162 metrekare basketbol sahası, 671 metrekare futbol sahası, 700 metrekare tören alanı, 600 metrekare açık otopark alanı ve 300 metrekare çocuk oyun alanı bulunuyor.

Kampüste akıllı tahtalarla donatılmış sınıflar, spor alanları, çocuk oyun alanları, laboratuvarlar, dil atölyeleri yer alıyor. Okul genelinde engelli öğrencilere yönelik yapılan düzenlemeler de mevcut. Uluslararası Maarif eğitim standartlarına uygun okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim imkânı sunan Fildişi Sahili Uluslararası Maarif Okullarında dersler Fildişi Sahili resmi müfredatı temel alınarak Uluslararası Maarif Eğitim Programı ile zenginleştiriliyor.

Maarif Okulları Afrika’da 26 Ülkede

Türkiye’nin “nitelikli eğitim” alanında küresel çapta sunduğu katkılar ise son beş yılda göz ardı edilemeyecek bir seviyeye ulaştı. Türkiye dışında yaşayan vatandaşların eğitim sorunlarına çözüm bulabilmek için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışında açılan okulların ötesinde, bugün Türkiye Maarif Vakfı dünyanın 51 ülkesinde bulunan 500’e yakın eğitim kurumu ile her milletten 50.000’i aşkın öğrenciye örgün ve yaygın eğitim ve barınma hizmetleri sunuyor.

Son beş yılda, 16 Afrika ülkesindeki 118 FETÖ iltisaklı okul, ilgili ülkelerin talepleri doğrultusunda Türkiye Maarif Vakfına devredildi. Devir süreçlerinin hiçbir sorun yaşanmadan tamamlanması ve devir sonrasında okulların hem akademik başarılarının hem fiziki standartlarının gözle görülür bir şekilde yükselmesi, kıtada Türkiye’ye duyulan güvenin sağlamlaşmasına neden oldu.

En az gelişmiş ülkeler listesinde yer alan ülkelerin yirmisinde eğitim faaliyetleri yürüten Türkiye Maarif Vakfının çalışmalarıyla Türkiye, uluslararası okul zincirlerinin yaygınlığı açısından dünyanın ilk beş ülkesi arasına girmiş durumda. Afrika ile giderek derinleşen ve güçlenen ilişkilere paralel olarak, Türkiye Maarif Vakfının faaliyet yürüttüğü 51 ülkenin 26’sı Afrika’da bulunuyor.

Fildişi Sahili Uluslararası Maarif Okulları faaliyete başladığı günden bu yana elde ettiği başarılarla da ön plana çıkıyor. İlkokul ve Ortaokul sınavlarında yüzde yüz, üniversite sınavında yüzde yetmiş beş başarı yakalayan okullar; Fildişi Sahili’nde sadece eğitim faaliyetleri yürütmeyi değil, Türkiye Maarif Vakfının yurt dışındaki diğer okullarında da olduğu gibi eğitimde öncü bir rol oynamayı hedefliyor.

Ülkede bulunan diğer kurum ve kuruluşlarla eğitim alanı başta olmak üzere her alanda iş birliği yapma konusunda istekli olarak çalışmalarını sürdüren bir kurum olan Türkiye Maarif Vakfı, Felix Houphouet Boigny Üniversitesi ile 30 Kasım 2021’de Türkçe dil sınıflarının ve Türkiye Araştırmaları Merkezinin kurulmasına ilişkin iş birliği protokolü imzaladı.