Erbil Uluslararası Maarif Okulu Öğrencilerine Dijital Gazetecilik Eğitimi
Erbil Uluslararası Maarif Okulu Öğrencilerine Dijital Gazetecilik Eğitimi

Erbil Uluslararası Maarif Okulu Öğrencilerine Dijital Gazetecilik Eğitimi

Ocak 26, 2022



Irak’ın Erbil kentinde faaliyet gösteren Uluslararası Maarif Okullarında “Gençler için Gazetecilik Projesi” kapsamında dijital gazetecilik eğitimi verildi. TRT Gençler için Gazetecilik ekibinin Maarif Okulunda gerçekleştirdiği 3 günlük “Dijital Gazetecilik Atölyesi” sonrasında da sertifika töreni düzenlendi.


Törene, Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İpek Coşkun, Türkiye Maarif Vakfı Irak Temsilcisi Ahmet Zeki Olaş, TRT ekibi, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. İpek Coşkun törende yaptığı konuşmada Türkiye Maarif Vakfının kurulduğu günden bu yana dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği faaliyetleriyle ve 47 ülkedeki 418 okulunda eğitim gören 50 bine yakın öğrencisiyle artık bir dünya markası haline geldiğini söyledi. “Bütün dünyada insanlığın ortak birikimini esas alan kapsamlı bir eğitim modelini benimseyen Vakfımız, ‘iyi insan yetiştirme’ gayesiyle çalışmalarına devam ediyor. Şüphesiz, bu amacı gerçekleştirmek yalnızca okullarda müfredat çerçevesinde yapılan bilgi aktarımıyla mümkün olmuyor. Haliyle, öğrencilerimizin ilgi alanlarıyla örtüşen eğitimlerle onların her yönden yetişmelerini sağlamaya yönelik adımlar atıyoruz.” diyen Coşkun, “Gençler İçin Gazetecilik Projesi” bu adımlardan biri olduğunu aktardı.


Tarihe tanıklık etmemize imkân sunan gazeteciliğin sadece içerik oluşturmak, metin yazmak yahut kamera karşısına geçip konuşmak olmadığının altını çizen Coşkun, “Bilginin aktarımı konusunda onu hazırlayanlar kadar eksiksiz bir şekilde sunulması için çabalayanların da katkısı yadsınamaz. Haberin metnini yazmak, etkili bir şekilde anlatmak ne kadar mühimse; kurgu, montaj, grafik tasarım, ses, ışık ve kamera gibi konularda yetkin olmak da o kadar önemlidir. Yoğunlaştırılmış bir programla 3 günde verdiğimiz eğitimlerde, gazetecilikle ilgili her alanda temel düzeyde denilebilecek bilgilerle donatılmanızı sağlamaya çalıştık.” ifadelerini kullandı.

İlerleyen günlerde bu eğitimleri daha spesifik hale getirerek ilgili olduğunuz alanlarda uzmanlaşabileceğiniz başka programlar yapmayı da planladıklarına atıfta bulunan İpek Coşkun, programa destek veren herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Proje Koordinatörü Neslihan Öztürk de dijital gazetecilik atölyelerinin TRT’nin sosyal farkındalık adı altında yürüttüğü bir proje olduğunu dile getirerek, 4 yıl içerisinde 1750’den fazla öğrenciye eğitim verdiklerini belirterek, projeyle daha fazla kişiye ulaşmak istediklerini söyledi.

Tören, öğrencilere sertifika verilmesiyle tamamlandı.