Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk liderlerle görüşme gündeminde Türkiye Maarif Vakfı vardı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk liderlerle görüşme gündeminde Türkiye Maarif Vakfı vardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk liderlerle görüşme gündeminde Türkiye Maarif Vakfı vardı

Eylül 03, 2018

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'ün de bulunduğu heyet ile Kırgızistan'daki resmi temasları sürdürmeye devam ediyor.

Çolpon Ata kentinde Ruh Ordo Kültür Merkezi'nde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'ın ev sahipliğinde, düzenlenen Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda Türkiye Maarif Vakfı'na dikkat çekti.

Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye'nin üyesi olduğu Türk Konseyi’nin 6. Zirvesi’ne Özbekistan "onur konuğu", Macaristan ise "gözlemci ülke" sıfatıyla katıldığı toplantıda zirvenin ev sahibi olan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, zirveye katılan devlet başkanları Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyovev ve Macaristan Başbakanı Orban'ı karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada Nahcıvan Anlaşması'yla 2009'da kurulan Türk Konseyinin aradan geçen sürede kurumsal kimliğini güçlendirdiğini belirterek, "Şüphesiz bu süreçte Türk dünyasının Aksakalı Sayın Nazarbayev ile kardeşim Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev'in çok büyük emeği bulunuyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı da özellikle selamlıyorum. Macaristan'ın, Türk Konseyine ve Türk Akademisine gözlemci üyelik talebini ve Türk dünyasına olan ilgisini takdirle karşılıyorum." ifadesini kullandı.

- "Eğitim kurumları üzerinden örgütlenmiştir"

Türkiye olarak FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi farklı terör örgütleriyle yoğun bir mücadelenin içinde bulunduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminin faili ve 251 vatandaşımızın katili olan FETÖ'nün tasfiyesine büyük önem veriyoruz. Bu yapı, bir dönem ülkemizde olduğu gibi dünyanın dört bir yanında eğitim kurumları üzerinden örgütlenmiştir. Takiyye, yalan ve gizlilik, bu örgütün en önemli özelliğidir. Son 5 yıldır yaşadıklarımız bize olduğu kadar tüm dostlarımıza da FETÖ ile mücadelede geç kalınmaması gerektiğini çok açık ve net bir şekilde göstermiştir.

Bu konuda özellikle Özbekistan'ın atmış olduğu adımları bizler de takdirle anıyoruz. Bu çerçevede FETÖ'yle mücadelede bize destek olan tüm Türk Konseyi üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Teröre bulaşmış bu yapının tasfiyesini talep ederken, eğitim alanında ortaya çıkan boşluğu da göz ardı etmiyoruz. Bu amaçla FETÖ iltisaklı okulları devralmak, eğitimle alanındaki ilişkilerimizi güçlendirmek, yurt dışında yeni okullar açmak amacıyla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Vakfın, Türk Konseyi ülkelerinde faaliyet göstermesi için desteklerinizi bekliyoruz."