Bakan Çavuşoğlu: “Türkiye Maarif Vakfı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde okul açmak için çalışmalarını tamamladı.”
Bakan Çavuşoğlu: “Türkiye Maarif Vakfı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde okul açmak için çalışmalarını tamamladı.”

Bakan Çavuşoğlu: “Türkiye Maarif Vakfı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde okul açmak için çalışmalarını tamamladı.”

Şubat 03, 2022



Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Dışişleri, Frankofoni ve Yurt Dışındaki Orta Afrikalılar Bakanı Sylvie Baipo Temon Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Toplantının ardından yapılan basın toplantısında Türkiye ile Orta Afrika Cumhuiyeti’nin ilişkilerinin oldukça ileri düzeylere taşındığının altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Maarif Vakfı konusunda iki ülke arasında bir belgenin imzalanacağını ve Vakfın OAC’de okul açmak için çalışmalarını tamamlandığını aktardı. Çavuşoğlu, “Sadece başkent Bangui’de değil; ikinci, üçüncü büyük şehirlerde de okulların açılabilmesi için gerek bina gerek arsa konusunda destek vermelerini bugün rica ettik.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin OAC ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığı, daha önceki yıllarda ilişkilerin atılan adımlar bakımından istenilen noktada olmadığı değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Bunu canlandırma konusunda beraber Roma’da yaptığımız ilk görüşmeden sonra bir karar aldık. O günden bu yana adımlar atıyoruz. Siyasi ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım. İlişkilerimizin hukuki altyapısını oluşturmamız lazım. Ekonomik iş birliğimize çok önem veriyoruz. OAC’nin potansiyeli sadece kendisinin değil tüm bölge ülkelerinin ekonomilerine de katkı sağlayacak düzeyde. Bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz lazım. Ama bu potansiyeli değerlendirmenin önündeki en büyük engel istikrarsızlık. Darbe girişimleri var. Yer yer ayaklanmalar oluyor. OAC de bunları yaşadı. Dolayısıyla ülkenin istikrara kavuşması konusunda MINUSCA’ya verdiğimiz desteğe ilaveten emniyet, güvenlik ve eğitim konularında iş birliğini geliştireceğiz. OAC’nin ve Afrika ülkelerinin genel anlamda Sahel Bölgesi’ndeki ülkeler dahil istikrarı tüm Afrika kıtasının istikrarı bakımından da son derece önemli. Bu anlamda üzerimize düşen desteği vereceğiz. Eğitime; Türkiye Maarif Vakfı okullarıyla, sayısını artıracağımız Türkiye Bursları’yla da destek vereceğiz. Tarihimizde, geçmişimizde sömürgecilik yoktur. Bunu da en iyi Afrika bilir. Bugüne kadarki ilişkilerimizin Afrika ülkelerinin ve halklarının yararına olduğunu tüm Afrika ülkeleri fark etti. Bunlardan biri de OAC. Bu konuda ortak adım atabilirsek kazan kazan anlayışla OAC’nin de her alanda istikrar ve refahına katkı sağlamış oluruz.”