Türkiye Maarif Vakfından Pakistan çıkarması
Türkiye Maarif Vakfından Pakistan çıkarması

Türkiye Maarif Vakfından Pakistan çıkarması

Mart 05, 2019

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün başkanlığındaki heyet, Pakistan'da Türkiye Maarif Vakfı’na devredilen okulları ziyaret etti, ülkede bir dizi görüşmelerde bulundu.

Pakistan’da bir hafta süren ziyarette, Başkan Prof. Dr. Birol Akgün, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çaltılı ile daire başkanlarının bulunduğu heyet, Başkent İslamabad’da devralınan okulları yerinde inceledi.

Ardından Türkiye Maarif Vakfı heyeti, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, çok sayıda öğrenci, veli ve davetlinin katıldığı “Ulusal Okullar Arası Matematik Olimpiyatları - Inter School Maths Olympiad” (ISMO) ödül törenine katıldı.

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün, yaptığı konuşmada, Pak-Türk okullarının Türkiye Maarif Vakfına devredilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin gücünü gösterdiğine işaret ederek, "Bugün burada sizin çocuklarınız için bir araya geldik. Türkiye Maarif Vakfı olarak sizin çocuklarınız için eğitimden öteye hiçbir açık veya gizli ajandamız yoktur. Yüksek kalitede eğitim vermek, şeffaf bir yönetim sunmak bizim tek amacımızdır." diye konuştu.

Türkiye Maarif Vakfının 30 binin üzerinde öğrencisi olduğunu dile getiren Akgün, Vakfın 2019 sonunda hizmet verdiği ülke sayısının 50'ye çıkacağını, Türkiye Maarif Vakfı okullarının uluslararası eğitim markası olacağını ifade etti. Akgün, Pakistan'daki okulların devralındığı dönemde, Türkiye Maarif Vakfı tarafından öğretmenlere zam ve öğrencilere burs sözünü de yineledi. Büyükelçi Yurdakul ise yaptığı konuşmada Türkiye-Pakistan ilişkilerine vurguda bulundu.

Konuşmaların ardından Türkiye Maarif Vakfı okulları ile ülkedeki diğer devlet ve özel okullarından 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı olimpiyatlarda dereceye girenler ödüllendirildi.

Ülke genelinde, 600'den fazla okuldan 13 bini aşkın öğrencinin katıldığı olimpiyatlarda 8. sınıflar ülke birincisine "Pakistan'ın Harizmi'si" unvanı verilirken dereceye giren 4 öğrenciye de İstanbul’da, ücretleri Türkiye Maarif Vakfı tarafından karşılanan yaz kursu hediye edildi.

Töreni müteakip İslamabad’da görevli öğretmen ve yöneticilerle gerçekleştirilen toplantıda Vakıf Başkanı Prof. Dr. Akgün, katılımcılara hitap ederek onların sorularını cevaplandırdı.

Müteakiben ECO Science Foundation (ECO Bilim Vakfı) Başkanı Prof. Dr. Manzoor H. Soomro ziyaret edildi.

Bu ziyaret sonunda, Türkiye Maarif Vakfı ile EC Bilim Vakfı arasında ortak çalışmaların yapılabileceği üzerine mutabık kalındı.

Pakistan Adalet Bakanı Dr. Muhammad Farogh Naseem’i ziyaret eden heyet, Sayın Bakana Türkiye Maarif Vakfı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ziyarette, Vakıf Başkanı Prof. Dr. Akgün, Yüksek Mahkemenin Kararından Türkiye ve Türkiye Maarif Vakfı adına duyulan memnuniyeti belirterek, Türkiye Maarif Vakfınca Pakistan yetkililerine daha önce verilen taahhütlerinin yerine getirileceğini ifade etti.

Vakfın eğitim felsefesini anlatan Prof. Dr. Akgün, “Türkiye Maarif Vakfı Pakistan’da iyi işler yapacak ve yeni projeler geliştirecektir. Bu da iki ülke için fırsatlar yaratacak. Tüm faaliyetlerde Pakistan yetkilileri ile iş birliği içinde hareket edeceğiz.” dedi.

Akgün, eğitimin gelişim, ilerleme ve iyi ilişkiler için en iyi yol olduğunu, Pakistan’da kapsamlı bir eğitim departmanı oluşturduklarını dile getirerek her türlü iş birliğine hazır olduklarını vurguladı. Akgün, FETÖ’nün hain 15 Temmuz darbe girişimine dair özet bilgi verdi.

Adalet Bakanı Dr. Naseem ise, Türkiye Maarif Vakfından, ülkenin her tarafında ihtiyaç duyulan bilim, teknoloji, mühendislik ve tıp alanlarında okullar açmasını beklediklerini ifade ederek, okullar aracılığıyla iki ülke arasında kültürel açıdan yakınlaşmanın da artacağını vurguladı.

Pakistan’ın eğitim alanında Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Bakan Naseem, Maarif Vakfı ve Türkiye’nin tecrübelerine büyük önem verdiklerini ve Pakistan halkının kendisine yapılan yardımları karşılıksız bırakmayacağının altını çizdi.

Daha sonra Lahor eyaletine geçen heyet, burada bulunan okulları ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle buluştu. Lahor’da görevli öğretmen ve yöneticilerle gerçekleştirilen istişare toplantısında Vakıf Başkanı Prof. Dr. Akgün, Vakıf faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Akgün, öğretmenlerin sorularını cevapladı. Lahor programının ardından İslamabad’a dönen heyet, İslamabad Kız Lisesi mezuniyet törenine katıldı. 114 öğrencinin mezun olduğu törene TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ile birlikte Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam da katılarak bir konuşma yaptı.