Türkiye Maarif Vakfı’ndan Güney Afrika Hamlesi 
Türkiye Maarif Vakfı’ndan Güney Afrika Hamlesi 

Türkiye Maarif Vakfı’ndan Güney Afrika Hamlesi 

Temmuz 30, 2018

Türkiye Maarif Vakfı, Güney Afrika'da güçlenerek artan faaliyetleriyle iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde öncü rol oynayacak.


Türkiye Maarif Vakfı, Güney Afrika'daki faaliyetlerine hız kazandırmak ve iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesinde aktif rol almak için Güney Afrika Milli Eğitim Bakanlığı ile Eğitim İş Birliği Anlaşması'na imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika gezisine eşlik eden Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, "2018-2019 döneminde ülkedeki ilk okulumuzu açarak faaliyete geçmeyi planlıyoruz." diye konuştu. Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri Prof. Dr. Ayşen Gürcan ve Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin de katıldığı gezide, TMV Güney Afrika Merkez Ofisi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. 


Güney Afrika ve çevresindeki 10 ülkedeki çalışmalar, Johannesburg'da açılan koordinasyon ofisinden yönetilecek. Ülkede yapılacak çalışmalar arasında dil okulu, Türkçe kürsüsü açılması ve iki ülke arasında dostluk köprüsü vazifesi görecek kardeş okul projeleri ilk sırada geliyor. Türkiye Maarif Vakfı, Güney Afrika'daki varlığını güçlendirmek için yakın gelecekte bölgenin metropol şehirleri Capetown, Durban ve Port Elizabeth'te eğitime başlamayı hedefliyor. 


Dünyanın dört bir yanında, Türkiye ile dost nesiller yetişecek


Güney Afrika ile imzalanan Eğitim İş Birliği Anlaşması'nın iki ülkenin kültürel ilişkilerini geliştireceğini kaydeden Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, ülkedeki Müslüman azınlıklar arasında Türkiye'ye karşı duyulan ilginin büyük olduğunu hatırlattı ve Afrika'ya ilişkin planlarını şöyle özetledi: "Afrika'da bize kapı açan her ülkede bulunmak istiyoruz. Güney Afrika da önümüzdeki dönemde okul açacağımız ülkelerden biridir. Türkiye Maarif Vakfı olarak örgün eğitim verip Türkiye ile dost bir nesil yetiştirmek önceliğimizdir. Bununla birlikte bir eğitim ajansı gibi iki ülke arasındaki iş birliklerini arttırmak istiyoruz."


Türkiye Maarif Vakfı'nın iki yıl içinde dünya genelinde 41 ülkede ofis açtığını kaydeden Akgün, bu sayıyı artırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti ve ekledi: "Bizim özel misyonumuz 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında bulunan FETÖ okullarının devralınması konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu okullar esasında Türkiye'nin parasıyla açıldı. Dolayısıyla bunlar Türkiye'ye ait kurumlardır. Okulların devrinde her türlü olumsuzluktan kaçınarak, buralarda okuyan çocukların geleceğini koruma altına alarak, dostluk köprüleri kurmaya devam edeceğiz."