Türkiye Maarif Vakfı ile Afganistan Eğitim Bakanlığı Arasında Uzaktan Eğitim Anlaşması
Türkiye Maarif Vakfı ile Afganistan Eğitim Bakanlığı Arasında Uzaktan Eğitim Anlaşması

Türkiye Maarif Vakfı ile Afganistan Eğitim Bakanlığı Arasında Uzaktan Eğitim Anlaşması

Nisan 28, 2020

Türkiye Maarif Vakfı Afganistan Temsilciliği ile Afganistan Eğitim Bakanlığı arasında uzaktan eğitim anlaşması yapıldı.

Antlaşmaya göre Türkiye Maarif Vakfı Afganistan Temsilciliği, Afganistan müfredatına göre 1. Sınıftan 12. Sınıfa kadar olan tüm derslerin videolarını çekerek Maarif Bakanlığına teslim edecek. Maarif Bakanlı da çekilmiş bu videoları gerek Maarif televizyonunda gerekse de Devlete ait farklı televizyon kanallarında yayınlayarak Covid 19 nedeniyle örgün eğitimden uzak kalan öğrencilerine ulaştıracak.

Çekilen ders videoları Afganistan müfredatına uygun olarak Darice ve Peştunca dillerinde çekilecektir. Ayrıca müfredat içinde yer alan İngilizce videoları da Bakanlığına öngördüğü şekilde çekilerek yayın için Bakanlığa teslim edilecektir.

Yapılan antlaşma kapsamında 3000 videonun çekilip yapılması planlanmaktadır.

Afganistan Milli Eğitim Bakanı Mohammad Mirwais Balkhi yaptığı açıklamada, “Bu konuda her zamanki gibi TMV Maarif Afgan-Türk Okulları bizim yanımızda yer alıp yardım etmektedir. TMV ders materyalleri üretimi konusunda Afganistan Maarifinin yanındadır. Kendilerine teşekkür ediyoruz.” dedi

Maarif Vakfı Afganistan Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Afghan Türk Maarif Okullarının kendi öğrencilerine uzaktan eğitim hizmeti sunmayı yeterli görmediği bütün Afgan öğrencilerin de bu imkanlardan yararlanması için harekete geçildiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Üniversite hazırlık derslerinin dört ay boyunca her gün bir saat ulusal kanal Arezo TV’den yayınlanacağı, aynı kanalda üç ay boyunca her sabah 15 dk. Türkçe öğretimi programının Maarif Öğretmenlerince yapılacağı, Afghan Türk Maarif YouTube kanalından 1000 den fazla ders anlatımı videosunun herkesin erişimine açıldığı ve yeni çekilecek 3000 videonun TV yanında YouTube kanalından da yayınlanacağı ifade edildi. Yapılan uzaktan eğitim çalışmalarımızın içinde Google Clasroom,YouTube, Whatsapp ve Telegram kanallarının yanında Colloborate program ile öğrencilerimize canlı ve interaktif eğitim vererek, öğrencilerimizin bu süreçten en yüksek verimi almaları sağlanmaya çalışılmaktadır. İnternet altyapısı vb. nedenlerle uzaktan eğitim faaliyetlerimize katılamayan öğrencilerimiz için hazırlamış olduğumuz ders içerikleri, USB bellek aracılığı ile ulaştırılmakta ve öğrencilerimizin mağduriyetinin önüne geçilmektir.”

Afgan Türk Maarif okullarının Türk Afgan dostluğunun sembolü haline geldiği 6000’e ulaşan öğrencisi ile iki ülkenin ortak gururu olduğu olmaya devam edecek.