Türkiye Maarif Vakfı, Afganistan’da FETÖ İltisaklı Okulları Devraldı
Türkiye Maarif Vakfı, Afganistan’da FETÖ İltisaklı Okulları Devraldı

Türkiye Maarif Vakfı, Afganistan’da FETÖ İltisaklı Okulları Devraldı

Şubat 26, 2018

Afganistan’da FETÖ iltisaklı 12 okul ve 3 dershane bugün yapılan devletlerarası tören ile Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi. Anlaşma T.C. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Afganistan Eğitim Bakanı Mohammed İbrahim Şinvari tarafından imzalandı.

Afganistan Eğitim Bakanı Muhammed İbrahim Şinvari törende yaptığı konuşmada “Türkiye, Afganistan’ın ve İslam dünyasının sorunlarının çözümünde her zaman yapıcı davranmıştır. Aynı zamanda her daim Afganistan’ın da yanında olmuştur. Türk Hükümetinin Afganistan Hükümeti’nden talebi üzerine Afgan-Türk Okullarının Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesine karar verdik. Biz Türkiye’ye, Türk eğitim sistemine güveniyoruz ve çocuklarımızı sizlere emanet ediyoruz. Bu anlaşmanın iki dost ülke işbirliğini geliştireceğine inanıyor ve Türkiye’nin eğitim alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz.” dedi.

T.C. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz konuşmasında “Türkiye ve Afganistan arasında kardeşlik hukukuna dayanan kadim bir ilişki mevcuttur. Bu ilişkileri her alanda geliştirmek istiyoruz. Eğitim alanında da karşılıklı işbirliğini arttırarak tecrübemizi kardeş Afgan halkı ile paylaşacağız. Böylelikle Afganistan’ın geleceğine umut olacak nesillerin yetişmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Afgan-Türk Okullarının Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesiyle beraber burada büyük bir eğitim yatırımı yapacağız. Bu okulların sayısını artırırken Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber müfredatını geliştireceğiz. Çağın gerektirdiği bilgi ve teknolojik imkânları Afganistan’a aktaracağız. Okullarımızdan mezun olan başarılı öğrencilere Türkiye’de üniversite bursu sağlayacağız. Bu okulların Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesi ile eğitimde kalite artacak, Afganistan ile ebedi dostluğumuzu bozmak isteyenleri ortadan kaldırmış olacağız.” dedi.

Türkiye ile Afganistan arasında tarih boyunca süregelen dostluğa dikkat çeken Yılmaz, “Bizim kardeşlerimiz ve dostluğumuz şahısların veya grupların dostluğu değildir, halklarımızın milletlerimizin dostluğudur. Biz tek milletiz. Dostluğumuzu hiç kimsenin bozmasına fırsat vermeyelim, birlikte çalışarak birlikte başararak evlatlarımıza iyi bir gelecek hazırlayalım.” ifadelerinde bulundu.

Anlaşma törenine Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika seyahati heyetinde bulunduğu için katılamayan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün “Afgan-Türk Okulları Türkiye Maarif Vakfı tarafından devralınmıştır. Bu okullar Türkiye Maarif Vakfı tarafından uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilecektir. Vakıf olarak Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde eğitim-öğretim hayatında başarılı öğrenciler yetiştirmek için buradayız.” dedi.

Okulların devir çalışmalarının hızla tamamlanmasının ardından Türkiye Maarif Vakfı Afgan-Türk Okulları, modern altyapısı, profesyonel idareci ve öğretmen kadrosuyla Afgan öğrencilere hizmet sunacak. Bu kapsamda Türkiye Maarif Vakfı bütün hazırlıklarını tamamlarken Afganistan’da görev yapacak idareci ve öğretmenlerin eğitim ve oryantasyon çalışmalarını da tamamladı.

Törene Milli Eğitim Bakanlığını temsilen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftçi ve Uluslararası Anlaşmalar ve Burslar Daire Başkanı Binnur Uzun katılırken, Türkiye Maarif Vakfını temsilen Mütevelli Heyeti Başkanvekili Osman Nuri Kabaktepe, Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Cahit Bağcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Nedim Kaya ve Ahmet Türkben ve Asya-Pasifik Bölge Koordinatörü Harun Küçükaladağlı hazır bulundular.