Tunus’ta Gerçekleşen Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı Büyük İlgi Gördü
Tunus’ta Gerçekleşen Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı Büyük İlgi Gördü

Tunus’ta Gerçekleşen Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı Büyük İlgi Gördü

Mayıs 15, 2024

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) bünyesindeki Maarif Ajansı, Tunus’ta ikinci Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı’nı düzenledi. Fuarda, Türkiye’den 29 üniversite katılım gösterdi ve kendi stantlarını açtı. Katılımcı üniversiteler arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Bezmi Alem Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, TED Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Lokman Hekim Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, TOBB , Sebahattin Zaim , Kastamonu , Karabük , İstanbul Okan, Bitlis Eren, Atlas, Osmaniye Korkut Ata, Yozgat Bozok, Erzincan Binali Yıldırım, İstinye, İstanbul Ticaret, Selçuk, Fatih Sultan Mehmet Fenerbahçe, Galata, Medipol Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi gibi önemli eğitim kurumları yer aldı.


Fuarın açılış kurdelesi, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan ve TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün tarafından kesildi. Ayrıca, 14 üniversitenin rektörleri ve diğer protokol üyeleri de törende hazır bulundu.


Açılış konuşmasında Vakıf Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Maarif Vakfı’nın 52 ülkede 440’ın üzerinde K12 düzeyinde eğitim veren uluslararası bir kurum olduğunu ve Türkiye’nin eğitimde uluslararasılaşma politikalarının uygulayıcısı olduklarını belirtti. 


TMV okullarının yurtdışında olmasına rağmen Türk ve yabancı öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmesi için de çalıştıklarını vurgulayan Akgün, sözlerini şu şekilde devam ettirdi:


"Türkiye’de 330 bin civarında misafir öğrenci mevcut, her yıl yeni öğrenciler de Türkiye’ye geliyor. Bu alanında sürecin doğru yönetimini sağlamak ve sağlıklı bilgilendirme sürecini yürütmek için TMV bünyesinde Maarif Eğitim Ajansı’nı kurduk. Son 5-6 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde Türkiye’deki üniversitelerde eğitim imkanlarının tanıtıldığı eğitim fuarları düzenliyoruz. Pandemi sürecinde kısmen aksasa da bugün Tunus’ta Türkiye’den 29 üniversitenin katıldığı fuar 2024 yılı içerisinde düzenlediğimiz 6’ncı fuar. Bu yıl içerisinde düzenleyeceğimiz fuarlar ile bu sayı on civarına ulaşacak."


Türkiye yabancı öğrenci çekme potansiyeli bakımından dünyadaki ilk 10 ülke arasında yurtdışı eğitim fuarlarını Ticaret Bakanlığının desteğiyle sürdürdüklerini vurgulayan Akgün, “Türkiye’nin bu fuarlara ihtiyacı var. Çünkü, Türkiye’deki üniversitelerimizin ciddi şekilde bir öğrenci altyapısı kapasitesi var ve nüfus artık belli bir doyuma da ulaşmış durumda. Bu çerçevede on gün önce YÖK‘le de bu çerçevede bir ikili işbirliği anlaşması yaptık. Bundan sonraki dönemde eğitimle ilgili fuarları birlikte ortak koordine etmeyi planlıyoruz. Bu şekilde daha fazla üniversitenin yurt dışı fuarlara katılımı konusunda imkân sağlamayı istiyoruz.” diye konuştu.


Bu fuar, Türkiye’nin eğitim alanındaki uluslararası etkinliğini ve çekiciliğini artırma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.