Tunuslu Gazetecilerden Türkiye Maarif Vakfına Ziyaret
Tunuslu Gazetecilerden Türkiye Maarif Vakfına Ziyaret

Tunuslu Gazetecilerden Türkiye Maarif Vakfına Ziyaret

Eylül 20, 2018

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğiyle düzenlenen program kapsamında Türkiye’ye gelen Tunuslu gazeteciler Türkiye Maarif Vakfına ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye-Tunus ilişkileri ile iki ülke medya organları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve TİKA iş birliği ile düzenlenen program kapsamında Türkiye’ye gelen gazetecilerden oluşan Tunuslu heyeti Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün öğle yemeğinde kabul etti.

Akgün, heyete Türkiye Maarif Vakfının tarihi, kurumsal yapısı, yurt dışındaki eğitim kurumları ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye Maarif Vakfı’nın Tunus’taki faaliyetlerinde değinen Akgün, “Tarihi ve kültürel bağlarımız köklü olan Tunus’ta geçen yıl faaliyete başladık. Şuan Tunus’ta anaokulu, ilk ve orta öğretimi olmak üzere 3 okulumuz var. Bu okullarımız ilk yıl olmasına rağmen Tunusluların yoğun ilgisi ile 165 öğrenci eğitime başladı. Önümüzdeki dönemde Tunus’ta modern bir lise binası kazandırıp lise eğitimi de vermeyi planlıyoruz. Tunus’taki okullarımız iki ülke arasındaki köprüleri güçlendiriyor.” dedi.

Türkiye Maarif Vakfının Türkiye adına yurt dışında örgün eğitim alanında ana okuldan üniversiteye kadar okul açmak gibi bir misyonu olduğunu belirten Akgün, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda 2 yıl içerisinde 88 ülke ile temas kurduk. 45 ülkeye direktör atanarak çalışmalar başlatıldı. Arkadaşlarımız, gittikleri ülkelerdeki çalışmalarını takip ediyoruz. Şuana kadar 14 ülkede (Gine, Somali, Sudan, Kamerun, Kongo Halk Cumhuriyeti, Mali, Moritanya, Nijer, Tunus, Senegal, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili) FETÖ/PDY iltisaklı toplam 108 okul devir alındı. Stratejik olarak öncelik arz eden bölgelerde alternatif okullar oluşturmak ve Türk diasporasının eğitim ihtiyacını gidermek amacıyla Kıbrıs’ta ortağı olduğumuz bir üniversite ile Arnavutluk’ta bir üniversite olmak üzere 2 üniversite 13 ülkede 44 yeni okul açtık. Kısa zamanda hedefimiz bunu 40’a çıkarmak 2019 yılında da 60 ülkede okul açmayı planlıyoruz. Ülkelerin dış işler bakanları ile irtibatımız sürüyor. Bunlarla birlikte toplamda 31 ülkede gerek FETÖ/PDY iltisaklı okullarının devir alınması gerekse yeni okulların açılması için protokoller imzalanmış olup devir teslim süreçleri devam etmektedir."

Heyet üyeleri Türkiye’ye 16-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenen program kapsamında geldiklerini belirterek, Ankara ve İstanbul’da çeşitli temaslar gerçekleştirdiklerini ifade ettiler. Türkiye’ye hayran kaldıklarını aktaran gazeteciler Türkiye Maarif Vakfının dünyada yürüttüğü faaliyetlerle çok büyük bir eğitim organizasyonu olduğunu anlattılar.

Ziyaretin ardından Başkan Akgün ve heyet üyeleri ile hatıra fotoğrafı çekildi.

Ardından Türkiye Maarif Vakfı Müteveli Heyeti Üyesi Mustafa Göksu, heyeti Vakfın Genel Merkez binasını gezdirerek faaliyet yürütülen bölgeler ve birimler hakkında bilgi verdiler.

Ziyaret, katılımcıların Türkiye Maarif Vakfı faaliyetleri hakkındaki sorularının ardından sona erdi.