“TMV Sudan ile Türkiye arasında kurulmuş büyük bir köprüdür”
“TMV Sudan ile Türkiye arasında kurulmuş büyük bir köprüdür”

“TMV Sudan ile Türkiye arasında kurulmuş büyük bir köprüdür”

Ağustos 13, 2018

Sudan'da 2017 yılında Fetullahçı Terör Örgütü'nden alınıp Türkiye Maarif Vakfı'na devredilen okulların toplu açılışı gerçekleştirildi.

Başkent Hartum’da anaokulu, 2 ilköğretim okulu, ve 2 lisenin bulunduğu eğitim kampüsü bahçesinde düzenlenen törenle Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah, Hartum Eyaleti Eğitim Bakanı Dr. Farah Mustafa, Bina ve Yapı Bakan Vekili Ömer Osman, Toplum ve Himaye Bakan vekili Umame Hasan Turabi, Hartum Büyükelçi Müsteşarı Aytunç Menevşe ve TİKA Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci ve Türkiye Maarif Vakfı Koordinatörü Mustafa Efe’nın katılımı hizmete açıldı.

Türkiye ile Sudan Milli Marşların okunması ile başlayan açılışta Kur’an Kerim Tilaveti okundu. Türkiye ve Sudan yöresel oyunların oynandığı açılışta Sudanlı öğrenciler Türkçe Türküler söylendi.

- “Emperyalistlere köle etmek için bir eğitim yürütülmekteydi”

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Maarif Vakfı olarak Sudan’da eğitim alanında katkı sunmak amacıyla bir adım ve bir basamak olarak faaliyetlerine devam ettiklerine dikkat çekti.

Yanlışları düzeltmek ve eksikleri gidermek gibi görev üstlendiklerini aktaran Cerrah, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Daha önce misyoner bir anlayışla buralarda faaliyet gösteren ve fakat bizim adımızı ve bayrağımızı kullanan hainlerden bu okulların alınıp Türkiye Maarif Vakfına teslim edilmiş olması dolayısı ile başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere Sudan Hükümetine, Hartum Eyalet Hükümetine ve bu coğrafyada yaşayan bütün kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.  Zira önceki dönemde burada yürütülen eğitim faaliyetleri aslında nesilleri kimliklerinden uzaklaştırmak ve bir anlamda köleleştirmek ve emperyalistlere köle etmek için bir eğitim yürütülmekteydi. Ve böylelikle bu ülkelerin kaynakları sömürmek suretiyle emperyalistlerin emellerine alet etmek için nesiller uyuşturuluyordu. Bizim görevimiz kulluk şuuruyla davranmak ve ait olduğumuz medeniyetin arzuladığı insanın yetişmesine emek vermek ve katkı sunmaktır. Türkiye Maarif Vakfı Sudan ile Türkiye arasında kurulmuş olan büyük bir köprüdür.”

- “Eğitim alanında çok güzel şeylerin yapıldığına şahit oluyoruz”

Hartum Eyaleti Eğitim Bakanı Dr. Farah Mustafa de, Terör örgütü FETÖ’nün Türkiye’de gerçekleştirmek istediği darbe girişimi ardından ülkelerinden gönderdiklerini ve milletin parası ile yapılan ve kendi amaçları için kullandıkları okulları ellerinden alarak Türkiye Devleti tarafından kurulan Türkiye Maarif Vakfına devrettik.

Bu süre içerisinde Maarif Vakfı temsilcilerine yardımcı olduk destek olduklarını belirten Dr. Mustafa, şöyle konuştu:

“Hartum Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu okulun burada Türkiye Maarif Vakfı tarafından yönetilmesinden çok mutluyuz. Buradaki topluluğumuzun sevinci Türkiye ile Sudan arasındaki sevgiyi ve muhabbetti göstermektedir. Türkiye’ye yönelik başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye Maarif Vakfı’nı burada gördük. Maarif Vakfı ülkemizde Türkiye’yi temsil etmektedir. Türkiye Maarif Vakfı buradaki çalışmaların bir kısmını gerçekleştirdi ve hizmetlerini geliştirmeye devam ediyor. Vakıf okullarında şuan bin 400 öğrencinin var olduğunu görüyoruz. Bu okullarımızdaki gelişmeleri gördüğümüzde Türkiye’nin Hartum’a verdiği önemini ve vermiş olduğu değerini görüyoruz.  Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen öğretmen ve idareciler ile Sudan Milli Eğitim Bakanlığı’dan gelen idarecilerimiz bu okullarımızda buluşuyor ve eğitim çalışmalarımıza önemli ölçüde katkıda bulunuyorlar. Bakanlık düzeyinde bugün burada olmamız bizimde Türkiye ‘ye karşı olan muhabbetimizi ve sevgimizi göstermektedir. Burada eğitim alanında çok güzel şeylerin yapıldığına şahit oluyoruz.”

Türkiye Maarif Vakfı Sudan Direktörü Fahreddin Keskin ise, FETÖ’den devir alınan okullara Sudan halkın büyük bir teveccühü ve ilgisi olduğunu belirtti.

Türkiye Maarif Vakfına devredilen 5’i Hartum’da biri Nyala toplam 6 okulda 1564 öğrenci eğitim öğretim gördüğünü ifade eden Keskin, “15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra birçok ülke Fethullahçı Terör Örgütü ile iltisaklı okulları Türkiye Maarif Vakfına devredilmesi ardından tüm masrafları Türkiye’den karşılanarak iç ve dış mekanlarıyla baştan sona onarımdan geçirilmiştir. Okulumuz, Türkiye’den gönderilen 7 konteyner tefriş malzemesi Masa, sandalye, dolap, yemekhane malzemeleri, fen ve bilgisayar laboratuvarı, oyun alanları gibi teknik donatımlarla donatılmıştır. Tüm araç gereçler yenilenmiştir.” dedi.

Ardından Hartum Büyükelçi Müsteşarı Aytunç Menevşe ve Türkiye Maarif Vakfı Koordinatörü Mustafa Efe de birer konuşma yaptılar.

Okulların Türkiye’ye devredilmesi konusunda destek veren Hartum Eğitim Bakanı Dr. Farah Mustafa, Hartum Eğitim Bakanı Genel Müdürü Abdullah Nasır, Hartum Eğitim Bakanlığı Özel Liseler Genel Müdürü Hamza Muhammed Babekir, Hartum Eğitim Bakanlığı Özel Anaokulları Genel Müdüresi İlham Yusuf ve Hartum Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Recah Muhammed’de Mütevelli heyeti üyesi Cerrah ve vakıf yöneticileri tarafından plaket verildi.

Plaket taktimi ardından okulların açılış kurdelesi kesildi.

Ardından eğitim kurumlarını gezen misafirlere ikramlarda bulunuldu.