Tanzanya’da Maarif Okulu Törenle Açıldı
Tanzanya’da Maarif Okulu Törenle Açıldı

Tanzanya’da Maarif Okulu Törenle Açıldı

Şubat 13, 2020

Afrika’da 24 ülkede 15 bin öğrenci ile faaliyetlerini sürdüren Türkiye Maarif Vakfı, Zanzibar'daki başarılı eğitim faaliyetlerinin ardından Tanzanya’nın en büyük şehri Darüsselam’da anaokulu ve ilkokuldan başlamak üzere büyük bir kampüs içerisinde 600 öğrenci kapasiteli okulunu açtı.

Açılışa Tanzanya Eğitim Bakanı Prof. Dr. Joyce Ndalichako, Darüsselam Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Said Mtinika, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Tanzanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Fatma Tevfik, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Cihad Demirli ve Türkiye Cumhuriyeti Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu ile veliler katıldı.

Bakan Ndalichako, Tanzanya'da eğitim üzerine Türkiye Maarif Vakfının faaliyet göstermesi oldukça güzel bir adım olduğunu belirterek, "Bugün açılışı yapılan okullar atılacak yeni adımların başlangıcı olur. Kapılarımız sizlere açık. Ülkenin her bölgesine eğitim yatırımlarınızı bekliyoruz. Özelikle yeni başkentimiz olan Dodoma’da okul açmanız bizi oldukça mutlu edecek. Bu okullar iki ülkenin kardeşliği için iki eli bir el yapacak” diye konuştu.

Milletvekili Şanverdi de, FETÖ’nün hâlâ kontrolünde olan Tanzaya’daki 11 okulun da bir an önce Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesi en büyük temennileri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Yetkililerin bu konuda gerekeni yapacaklarına canı gönülden inanıyoruz. Üç buçuk yıl gibi kısa bir sürede 43 ülkede 323 okul, üniversite, eğitim merkezi ve 42 okul ile 39157 öğrenciye eğitim hizmeti vermeye başlayan Türkiye Maarif Vakfı’nın, Tanzanya’da yeni açılan okullarıyla vereceği nitelikli eğitim ile ülke halkının millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlayacak."

Büyükelçi Davutoğlu ise Tanzanya’nın hedeflerine ulaşması için eğitim önemli faktör olacağına dikkat çekerek, "Bu noktada dünyanın 43 ülkesinde 323 eğitim kurumu açan Türkiye Maarif Vakfı, üstlendiği sorumlulukla Tanzanya’nın hedeflerine ulaşması için büyük bir fonksiyon icra edecektir” dedi.

Prof. Dr. Demirli ise Maarif Vakfının Afrika’daki kaliteli eğitim faaliyetlerine ilişken önemli rakamlar verdi:

“Afrika’da şu ana kadar 24 ülkede okul açtık. Toplamda 47 ülke ile sıcak temas halindeyiz. Afrika’da 15 bini aşkın öğrencimiz mevcut. Tanzanya özelinde konuşursak 12 okulumuz, 1941 öğrencimiz var. Bu ülkede en genç okulumuz açılışını şu an yapıyoruz. Bu rakamlar bize Tanzanya’yı ne kadar önemsediğimizi gösteriyor. Yeni başkent Dodoma’da da okul açmak için çalışmaları hızlandırdık.”

Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ndalichako sınıfları tek tek gezerek sıralara oturdu ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Darüsselam’ın okullar bölgesi içerisinde 30 dönüm arazi üzerinde doğal bir ortamda kurulu olan Türkiye Maarif Okulları’nda akıl oyunları ve robotik kodlama atölyeleri, fen laboratuvarlarıyla park oyun alanları bulunuyor.