New York Tirana Üniversitesinde 19. Dönem Mezuniyet Heyecanı
New York Tirana Üniversitesinde 19. Dönem Mezuniyet Heyecanı

New York Tirana Üniversitesinde 19. Dönem Mezuniyet Heyecanı

Temmuz 06, 2024

New York Tirana Üniversitesinde 19. Dönem Mezuniyet Heyecanı

Türkiye Maarif Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Arnavutluk’un en prestijli üniversitesi Tiran New York Üniversitesi Tiran Kongre Sarayı'nda Mezuniyet Törenini gerçekleştirdi.

Üniversitenin 19. Dönem mezunlarının diploma törenine Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci, Arnavutluk Cumhuriyeti Adalet Bakanı Dr. Ulsi Manja, Türkiye Cumhuriyeti Arnavutluk Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Tiran Belediye Başkan Yardımcısı Keti Luarasi, Türkiye Maarif Vakfı Ülke Temsilcisi Mesut Özbaysar, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Arnavut ve Türk kamu ve özel kurumları temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Tiran New York Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş’in Balkanların lider üniversitesi olan UNYT’nin başarıları ve bölgeye katkılarını aktardığı açılış konuşması yaptı.

Ardından Prof. Dr. Akgün Tiran New York üniversitesinin bu akademik yıl başında açılan teknik donanımı yüksek yeni kampüsünün öğrencilere en iyi eğitim sağlama kararlılığının bir nişanesi olduğunu belirterek üniversitenin akademik ve sosyal alanda sağladığı katkılara vurgu yaptı. Akgün konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

“Geleceğe baktığımızda kurumumuzu daha da yukarılara taşıyacak iddialı planlarımız var. Önümüzdeki dönemde Türkçe öğretimi ve yeni doktora programları da dahil olmak üzere yeni programları devreye sokacağız. Ayrıca Sürekli Eğitim Merkezi kuracağız ve yeni bir yurt binasının açılışını yapacağız. Bu girişimler akademik hizmetlerimizi genişletmek, yaşam boyu öğrenmeyi desteklemek ve genel öğrenci deneyimini geliştirmek için tasarlanmıştır. Ayrıca, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki güçlü ilişkileri geliştirmeye kararlıyız. Bu bağlamdaki çabalarımız, iki ülke arasındaki ikili ilişkilere olumlu katkıda bulunmayı, kültürel alışverişi, karşılıklı anlayışı ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.”

Bakan Yardımcısı Yelkenci, Türkiye ve Arnavutluk’un ortak bir değeri olduğunu belirttiği Tiran New York Üniversitesinin mezuniyet törenine katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. İki ülke arasında ortak ve köklü tarihin ve milletlerimiz arasındaki insani birlikteliğin iki ülke arasındaki dostluğun temellerini oluşturduğunu zikrederek, Türkiye Maarif Vakfının, öğrencilerine zengin eğitim öğretim ortamı sağladığını ve önemli fırsatlar sunduğunu aktardı. Bakan Yelkenci Tiran New York Üniversitesinin de dünya standartlarında eğitim imkanı sağladığını belirtti.

Adalet Bakanı Manja konuşmasında Tiran New York üniversitesinin Türkiye ile Arnavutluk arasındaki dostluğun geliştirilmesindeki hayati rolünü vurguladı. Arnavutluk’un çeşitli alanlarda kaliteli eğitim almış meslek mensuplarına ihtiyaç duyduğunu belirten Bakan Manja, Tiran New York üniversitesinin bu alana sağladığı katkıların altını çizerek mezunları tebrik etti. Bakan Manja, "Bugün, ülkenin en prestijli üniversitelerinden biri olan New York Tiran Üniversitesi'nden mezun olmanın gururunu duymalısınız" diyerek konuşmasını tamamladı.

19.  dönem mezunlarına doktora, yüksek lisans ve lisans seviyelerinde diplomaları ve bölüm birincilerine ödülleri takdim edildi. SUNY Empire State Üniversitesi olan işbirliği çerçevesinde ESU Temsilcisi Francesca Cichello  State University of New York program mezunlarının diplomalarını takdim etti.

Diploma töreninde üniversitenin akademisyenlerine “en iyi araştırmacı” ve “en iyi eğitimci “ödülleri ile idari çalışanların da kıdem ve başarı plaketleri protokol tarafından teslim edildi.

Mottosu “yarının liderlerini eğitmek” olan Tiran New York Üniversitesi, Türkiye Maarif Vakfının himayesinde Arnavutluğa akademik ve sosyal alanda katkılarını sunmaya ve geleceğin liderlerini yetiştirmeye devam ediyor.