Moritanya Maarif Okulları Açıldı
Moritanya Maarif Okulları Açıldı

Moritanya Maarif Okulları Açıldı

Kasım 28, 2017

Türkiye Maarif Vakfı bünyesinde bulunan Moritanya Maarif Okulları, T.C. Nouakchott Büyükelçisi Mehmet Bilir, Türkiye Diyanet Vakfı Nouakchott Din İşleri Müşaviri Mehmet Fatih Aydın, TMV Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Türkben, TMV Afrika Bölge Koordinatörü Tuncay Çilesiz, Moritanya Milli Eğitim Bakanı Genel Sekreteri Şehne Küneti, Özel Okullar Genel Müdürü Minyar Bune Muhtar, Moritanya Eski Dışişleri Bakanı Hammadi al-Hammadi, Moritanya Haberleşme ve İletişim Bakan Yardımcısı Muhtar Dahi ve bini aşkın davetlinin katıldığı törenle açıldı.

Açılış töreni, 27 Kasım Pazartesi günü saat 19:00’da Kuran-ı Kerîm tilaveti ile başladı. Moritanya ve Türkiye şehitleri için saygı duruşunun ardından iki ülkenin milli marşları okundu. Açılış konuşmasını TMV Moritanya Direktörü Adil Taniş yaptı. Taniş, Moritanya’daki faaliyetlerinin henüz iki ay önce başlamasına rağmen çok büyük başarılara imza atıldığını ifade etti.

Moritanya Özel Okullar Genel Müdürü Minyar Bune Muhtar, Türkiye Maarif Vakfının eğitime yeni bir vizyon kattığına ve Türkiye ile Moritanya arasında köprü olduğuna dikkat çekti. İki ülke Cumhurbaşkanlarının ilişkilerinin kuvvetli olduğunu ifade etti.

T.C. Nouakchott Büyükelçisi Mehmet Bilir ise konuşmasında, “Cumhurbaşkanımız liderliğinde 15 Temmuz hain darbe girişimi Türk halkı tarafından engellenerek, dünyaya demokrasi dersi verilmiştir. Maarif Okulları, Moritanya eğitim sisteminde çığır açacak ve Moritanya-Türkiye ilişkilerini geliştirecektir.” dedi.

TMV Afrika Bölge Koordinatörü Tuncay Çilesiz de, “Moritanya çocuklarının bizim nezdimizde kendi çocuklarımızdan farkı yoktur.” diyerek Maarif Okullarının Moritanya-Türkiye ilişkilerini geliştireceğini, sahada kaliteli bir kadronun oluşturulduğunu vurguladı.

15 Temmuz Destanı’na değinen TMV Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Türkben ise, her iki ülkenin kardeş olduğunu belirterek, “Zannetmesinler ki; Moritanya halkı 4 milyondan ibarettir, 80 milyonluk Türkiye Moritanya’nın kardeşi ve her zaman yanındadır, Moritanya 4 milyon değil 84 milyonluk bir ülkedir.” dedi.

Açılış töreni Öğretmenler Günü vesilesiyle öğretmenlere hediye takdimi ve hazırlanan etkinliklerle devam ederek Sedati Ab’ın mûsıkî dinletisi ile son buldu.