Moldova ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği 
Moldova ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği 

Moldova ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği 

Ekim 18, 2018

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'ün de bulunduğu heyet ile Moldova’da resmi temaslarda bulundu.

Resmî ziyareti nedeniyle Moldova’nın başkenti Kişinev'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Başbakanı Pavel Filip ile Vakıf Başkanımız Prof. Dr. Birol Akgün’ün de bulunduğu heyetler arası görüşmede bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ile imzaladığı stratejik ortaklık ile iki ülke arasındaki ilişkilerin sınıf atladığını belirterek imzalarla birlikte Türkiye ve Moldova arasında iki yılda bir toplanması öngörülen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği mekanizmasının kurulmuş olacağına işaret etti. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova ziyaretine ilişkin, “Baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizde, ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltme kararı aldık” değerlendirmesinde bulunarak, “Bu kararın, dost ülke Moldova ile yeni bir dönemin kapılarını açacağını düşünüyoruz. Moldova ile kurduğumuz ortak geleceğin köprüsü sizlersiniz. Sizin gücünüz Moldova'nın gücü, Moldova'nın gücü sizin gücünüzdür” diye ekledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova ziyareti çerçevesinde Gagauz Özerk Yeri Kent Meydanında Gagauzlu soydaşlara hitaben bir konuşma yaptı. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ile Moldova arasındaki bağlar, Gökoğuz Yeri’ni de içine alacak şekilde, son 16 yılda her alanda daha da perçinlenmiştir. Bugün iki ülke, tarihte hiç olmadığı kadar birbirine yakındır. Fiziki sınırımız olmasa da biz Moldova’yı komşu ülke olarak görüyoruz. TİKA’mızla, iş adamlarımızla ve sivil toplum kuruluşlarımızla Moldova’nın kalkınması, gelişmesi, dünya sahnesinde hak ettiği konuma ulaşması için gayret sarf ediyoruz. Bundan sonra da aynı kararlılıkla Moldova halkının ve siz Gökoğuz Türklerinin kara gün dostu olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.



Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetle Özerk Türk bölgesi Gagavuz Yerinin başkenti Komrat’taydı. Vakıf Başkanı Akgün ziyarete dair yaptığı paylaşımda Gagavuz Yerinde yaşanan tarihi güne dikkat çekerek, ziyaretle yapılan anlaşmaların ve açılışların önemine değindi. 

Maarif Vakfı Başkanı Akgün’ün sosyal medya paylaşımı ise şöyle: “Cumhurbaşkanımızla birlikte  Moldava’dayız. Bugün Özerk Türk bölgesi “Gagavuz Yerinin” başkenti olan Komrat’da tarihi bir gün yaşandı. İmzalar atıldı, açılışlar yapıldı. Sokaklar allandı-göklendi. Türkiye’nin cömert kardeşlik eli her yere uzanıyor şükür!”