Mali’deki FETÖ Okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi
Mali’deki FETÖ Okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi

Mali’deki FETÖ Okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi

Ağustos 12, 2017

Batı Afrika ülkesi Mali’de FETÖ ile iltisaklı tüm okullar, Mali Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi.

Mali’nin başkenti Bamako’da gerçekleşen devir teslim töreninde, Türk ve Malili yetkililer hazır bulundu. Taraflarca hazırlanan protokol metni, Mali Milli Eğitim Bakanı Mohamed Ag Erlaf  ve Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Büyükelçi Dr. Hasan Yavuz tarafından imzalandı. Yapılan protokol çerçevesinde Mali’de bulunan 5 ayrı komplekste yer alan 18 okul Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi. Ekim ayında eğitim öğretime başlayacak olan okullarda hali hazırda 3297 öğrenci öğretim görüyor. Okullarda 373’ü Malili, 33’ü Türk toplam 406 öğretmen görev yapıyordu.

Mali’deki FETÖ okullarının Türkiye’ye devir süreci Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın özel mektubunun 4 Ağustos 2017 tarihinde Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’ya iletilmesiyle başladı. Mesajın iletildiği törende konuşan Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar şunları ifade etti: “Türkiye dost ve kardeş bir ülkedir. Cumhurbaşkanınız Sayın Erdoğan ile çok özel bir hukukum vardır. İlişkilerimize zarar verecek hiçbir oluşuma fırsat ve izin vermeyiz. FETÖ’yle ilgili Türkiye ile tamamen mutabıkız ve bu yönde siyasi irademiz mevcuttur. Mali, her türlü terör ve terör odaklarına karşı Türkiye’nin yanındadır. Türkiye’nin de bu konuda Mali’nin yanında olduğunu biliyoruz. Bu hususta ilgili kurumlarımıza talimat vererek ilişkilerimizi daha da ileri götürmek için her türlü destek sağlanacaktır. Ben de kardeşim Erdoğan’a mektubuna cevap olarak bir özel temsilci göndereceğim. Şimdiden hayırlı olsun.”

Daha sonra Mali Milli Eğitim Bakanlığının başkanlığında heyetler arasında yapılan görüşmelerde, her bir madde müzakere edildi. Mutabık kalınan protokol metni üzerinde her iki taraf da son değerlendirmelerini ve görüşlerini belirttikten sonra Mali’deki tüm FETÖ okullarını Türkiye Maarif Vakfı’na devreden nihai protokol 12 Ağustos’da Mali’nin başkenti Bamako’da imzalandı. Törende Mali Ankara Büyükelçisi Birahima Soumare, Mali Dışişleri Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Karisson Coulibaly ile Milli Eğitim Bakanı Danışmanı İssaka Niambele ile T.C. Bamako Büyükelçisi Renan Şekeroğlu ve T.C. Bamako Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Aslı İnön de hazır bulundu.