Maarif Uluslararası Münazara Turnuvaları'nın kazananı belli oldu
Maarif Uluslararası Münazara Turnuvaları'nın kazananı belli oldu

Maarif Uluslararası Münazara Turnuvaları'nın kazananı belli oldu

Temmuz 05, 2024

Türkiye Maarif Vakfı'nca düzenlenen Maarif Uluslararası Münazara Turnuvası'nın kazananı Afganistan oldu.


Ana dili Türkçe olan öğrencilerin iletişim becerileri desteklenerek Türkçeyi etkin kullanmalarının teşvik edilmesi, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin Türkçeye olan ilgi ve merakının artırılması ve Türkçeyi etkin kullanmalarının teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen turnuva 16 ülke arasında 8 haftalık atölye eğitimlerinin ardından çevrim içi olarak gerçekleşti.


Çevrim içi gerçekleşen yarışmaların ardından finale hak kazanan Afganistan ve Bosna Hersek okulları ise vakfın Üsküdar'daki binasında yarıştı.


Turnuvanın açılış konuşmasını yapmak için çevrim içi bağlanan vakfın başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye Maarif Vakfı olarak dünyanın 52 ülkesinde Türkiye adına çok kıymetli eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunduklarını hatırlattı.


Faaliyette bulundukları ülke sayısını artıracaklarını ifade eden Akgün, "Bu tür münazara yarışmalarının sonucunda en önemlisi kimin daha çok oy aldığı, kimin kazandığından ziyade çok daha değerli olan şey ekipte yer alan öğrencilerin kazanmış oldukları yeteneklerdir. Önemli olan kendinizi ifade etmektir." dedi.


Türkçeyi öğretmenin de öneminden söz eden Akgün, Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesine ilişkin büyük gayret gösterildiğini ifade etti.


Vakfın yönetim kurulu üyesi Ahmet Türkben de, yarışmanın öğrencilerin ekip halinde çalışmasına katkı yapmış olması, araştırma yapma, kendisini ifade etme yeteneğini kazandırma gibi pek çok boyutu olan kazanımlara vesile olduğundan söz etti.


Türkben, öğrencilere münazaranın nasıl yapılabileceğiyle alakalı argüman oluşturma, etkili sunum teknikleriyle ilgili olan süreçler, tez çürütme gibi aşamalarla ilgili eğitimler verildiğini belirtti.


Takımlarda ana dili Türkçe olan ya da Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yer aldığını hatırlatan Türkben, "Türkçeyi sonradan öğrenen ve bizi gururlandıran öğrencilerimiz de çıktı. Her hâlükârda kaybedeni olmayan yarışma hasebiyle de büyük katkılara vesile oldu diye düşünüyorum. Her iki takım da bizim için kazanmıştır." diye konuştu.


Türkben, organizasyona öncülük yapanlara da teşekkürlerini iletti.


Yarışmada ​Afganistan ekibinden, Yusuf Ensar Tukur, Yahya Zaman, Abdul Baseer Rahimi ve Turan Ziyaie eğitim öğretim süreçlerinde öğretim materyalinin daha önemli olduğunu savunurken, Bosna-Hersek ekibinden ⁠Muhammed Enes Bağcı, ⁠Ali Görkem Taşar, Mehmet Taha Duvarcı ve Meliha Beria Berse öğretmenin daha önemli olduğunu savundu.


Jüri değerlendirmelerinin ardından münazara finalini kazanan takım 1027 puanla Afganistan oldu.


Sonuçların açıklanmasının ardından iki ülkenin takım kaptanları birbirini sarılarak tebrik etti.


Yarışmaya katılan öğrencilere, Türkiye Maarif Vakfı Başkan Vekili Ahmet Emre Bilgili ve Jüri Başkanı Selim Cerrah plaket takdim etti.


Yarışma, aile fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.