Maarif Söyleşilerine Nijer Ortaöğretim Bakanı Samro konuk oldu
Maarif Söyleşilerine Nijer Ortaöğretim Bakanı Samro konuk oldu

Maarif Söyleşilerine Nijer Ortaöğretim Bakanı Samro konuk oldu

Kasım 28, 2018

Türkiye Maarif Vakfı, yurt içi ve yurt dışında önde gelen değerli konuşmacıları Maarif Söyleşileri adı altında konuk etmeye devam ediyor. 

Geleneksel hale gelen Maarif Söyleşilerinin bu ayki konuğu Nijer Ortaöğretim Bakanı Mohamed Sanoussi Elhadji Samro oldu.

Genel Merkez konferans salonunda düzenlenen ve vakıf çalışanları ile idarecilerin katıldığı programda Bakan Samro “Nijer Devletinin Eğitimdeki Öncelikleri ve Türkiye-Nijer İlişkileri” konulu konuşma yaptı.

Sömürge dönemi sonrasının eğitim sistemini kurmaya çalıştıklarını belirten Samro, önceliklerinin temel ve orta eğitimde okullaşma oranını arttırmak olduğunu, özellikle de kızların eğitime katılmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Konuk bakan karmaşık bir eğitim sistemleri olduğunu, bu sistemi sadeleştirmeye çalıştıklarını , bölgenin özel şartları ve imkansızlıkları nedeniyle okullaşma oranının çok düşük olduğunu vurguladı. Özellikle kırsal bölgelerde ortaöğretimdeki okullaşmanın yok derecesinde olduğunu  söyleyen Samro şöyle konuştu:

“İlkokuldan itibaren öğrencilerin büyük bir kısmın eğitimleri için ailelerinden ayrılmak zorunda kalıyor. Bu da önemli sorunlar doğuruyor. Özellikle kız çocukları ailelerinin geçimine önemli katkılarda bulundukları için aileler çocuklarını yanlarından ayırmak istemiyor. Bu sosyal realite, kız çocuklarının orta okul ve liseye gitmelerini zorlaştırıyor. Bu nedenle, kız çocuklarının eğitimini sağlamak için onların ailelerine yakın yerlerde okul ve barınma imkan sağlıyoruz. Öğrencilere burs veriyoruz. Özellikle kız çocuklarının eğitime katılmaları konusunda Türkiye Maarif Vakfı’ndan büyük beklentilerimiz var.”

Sadece fiziki imkanlar konusunda değil, eğitim materyali konusunda da önemli zorluklar yaşadıklarına dikkat çeken Samro, şöyle devam etti:

“Örneğin bir ders kitabını en az beş öğrenci birlikte kullanmak durumunda kalıyor. Kütüphane ve laboratuvar sıkıntısı da had safhadadır. Aynı şekilde en temel ihtiyaçların başında öğrencilerin barınması konusu geliyor. Ancak öğrenciler için yeterli yurtlar yok. Okullaşma oranın düşüklüğünün önemli nedenlerinden biri de bu yurt ve barınma sorunudur.”

Türkiye Maarif Vakfını ve okullarını kendi kurumları gibi gördüklerini, ellerinden gelen her türlü desteği verdiklerini, ilişkileri daha da kuvvetlendirmek istediklerini ifade eden Bakan Samro, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile her alanda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Yeraltı kaynakları zengin olan Nijer’de iş yapan çok sayıda Türkiyeli müteşebbis var. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf’un dostlukları iki ülkenin iş birliğini güçlendiriyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Nijer’e verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye Maarif Vakfı’nın konukseverliği için de minnettarız.”

Program, soru-cevap faslı ve hediye takdimi ile sona erdi.