Maarif Söyleşileri’nde Mesleki ve Teknik Eğitim Vizyonu Ele Alındı
Maarif Söyleşileri’nde Mesleki ve Teknik Eğitim Vizyonu Ele Alındı

Maarif Söyleşileri’nde Mesleki ve Teknik Eğitim Vizyonu Ele Alındı

Eylül 20, 2024

Türkiye Maarif Vakfının düzenlediği Maarif Söyleşileri'nin bu haftaki konuğu, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Ali Karagöz oldu. Programda, Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitimde uluslararası alanda yürüttüğü çalışmalar ve bu alandaki vizyonu masaya yatırıldı. Etkinliğe, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, vakıf yönetim kurulu üyeleri ve TMV personeli katıldı.

 

Ali Karagöz sunumunda, Türkiye'deki mesleki ve teknik eğitimin temel süreçlerine değinerek, 11. yüzyılda Anadolu'da Ahilik geleneğiyle temelleri atılan mesleki eğitim anlayışının günümüzde sürdürüldüğünü belirtti. Bu geleneğin, gençlerin meslek edinme yolculuklarında bir rehber niteliğinde olduğunu ifade etti. Karagöz, Türkiye'nin bu köklü eğitim modelini geliştirerek uluslararası alanda daha güçlü bir vizyona sahip olmayı hedeflediğini vurguladı.

 

Konuşmasının devamında, mesleki ve teknik eğitimin uluslararasılaşması konusuna odaklanan Karagöz, “10 Ağustos 2024’te Sayın Cumhurbaşkanımızın genelgesiyle Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, devletimizin üst politika belgesi haline geldi. Bu belgeyle birlikte Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim alanında atılacak adımlar için bir yol haritası çıkarıldı” dedi. Bu yol haritasının, Türk mesleki eğitim modelinin dost ve kardeş ülkelerle paylaşılması ve yaygınlaştırılmasını amaçladığını sözlerine ekledi.

 

Karagöz, Türkiye Maarif Vakfı'nın 54 ülkede yürüttüğü faaliyetlere atıfta bulunarak, “Türkiye Maarif Vakfı nasıl ki Türkiye Yüzyılı vizyonunun bütün dost ve kardeş ülkelerde öne çıkmasını, görünür olmasını amaçlıyor ve kardeşliğin gelişmesini istiyorsa, bizim mesleki ve teknik eğitim modelimizin de aynı şekilde dost ülkelerle paylaşılması Türkiye Yüzyılı hedefiyle örtüşüyor” ifadelerini kullandı.

 

Program, soru-cevap bölümü ve hediye takdimiyle sona erdi.