Maarif Söyleşileri’nde Alev Alatlı “Dünyanın İyiliği İçin Türkiye'yi Anlattı.

Maarif Söyleşileri’nde Alev Alatlı “Dünyanın İyiliği İçin Türkiye'yi Anlattı.

Nisan 26, 2018

Türkiye Maarif Vakfı, ülkemizin önde gelen münevverlerini Maarif Söyleşileri adı altında konuk etmeye devam ediyor. Daha önce, Sadettin Ökten, Halis Ayhan, Ahmet Kavas, Yasin Aktay gibi saygın ilim adamları merkez personelimize kendi alanları ile ilgili fikir ziyafeti çekmişlerdi. Bu ayın konuğu ise Alev Alatlı’ydı. Alev Alatlı “Dünyanın iyiliği için Türkiye” konulu bir sunum yaptı.

“Doğu, Batı diye bir şey yok; Aydınlanmanın tezgâhından geçenler ve geçmeyenler var” diyen Alatlı, Aydınlanmanın tezgâhından geçen insanın kendisini tanrının yerine koyarak her şeyi yapacağını sandığını, bu sanının, onun her şeyi mubah görmesine yol açtığını ve bu mubah görme halinin onu bilimde geliştirdiğini ancak o, sahip olduğu bu bilgi ile ozon tabakasının delinmesine, ormanların yok olmasına, Atlantik’teki buzulların erimesine, başkasının hayatı hakkında karar verme hakkını kendisinde gören öjenik (eugenics) fikrinin zihnini işgal etmesine neden olduğunu ve bu anlayışının bir yansıması olarak dünyanın her yerinde büyük katliamların altında onun imzasının bulunduğunu söyledi. Bu nedenle, Aydınlanmanın tezgâhının dışında kalabilmenin esas olduğunu, eğitim algımızın da bu çerçevede oluşması gerektiğini söyleyen Alatlı, kendimizi tanıyabilmemiz için kendimiz dışındakileri tanımamız gerektiğini, kendimiz dışındakileri tanımak için de kendimiz olmamız gerektiğini ifade etti. “Dünyayı bilmeyen dünyanın maskarası olur” diyen Alatlı, İrlanda örneğini verdi. İrlanda’yı her türlü baskı, şiddet ve yalnızlaştırma çabaları ile yenemeyen Britanya, İrlanda’da bulunan okullardaki eğitim dilini İngilizce yaparak onları kendilerine yabancılaştırmasıyla sorununu çözdüğünü söyledi. Bu örnek üzerinden yabancı dilde eğitimin sorgulanması gerektiğini vurgulayan Alatlı, yabancı dilde eğitim ile yabancı dil öğretmenin ayrı şeyler olduğunu ifade etti.

Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu üyelerinin de iştirak ettiği söyleşi, soru cevap faslının ardından hediye takdimi ile nihayete erdi.