Maarif Okullarında Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü Etkinlikleri
Maarif Okullarında Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü Etkinlikleri

Maarif Okullarında Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü Etkinlikleri

Nisan 01, 2021



Türkiye Maarif Vakfına bağlı dünyanın dört bir yanındaki Maarif Okullarında, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yıldönümü dolayısıyla çeşitli programlar düzenlendi.

Türkiye Maarif Vakfı Genel Merkezi tarafından “18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünde, ‘Çanakkale Geçilmez’ gerçeğini tüm dünyanın hafızasına kazıyan istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.” mesajıyla hazırlanan kısa video çalışması yayınlandı.

Hazırlanan kısa videoda Kosova Maarif Öğrencilerinin Mehmet Akif Ersoy’un köyünü ziyaret ederek köydeki anıt çeşmesine çiçek bırakmaları ve Pakistan’daki Pak-Türk Maarif Okulu öğrencilerinin Çanakkale Savaşı’nda Türkiye’ye olan gönülden verdiği desteklerle bilinen Pakistan’ın milli şairi Muhammed İkbal’in türbesini ziyaret ederek çiçek bırakmaları gösterildi.

Avustralya Maarif Okulu öğrencileri de, Sydney kentindeki Hyde Park'ta açılan Atatürk Anıtı’nı ziyaret ederek çiçek bıraktılar. Afganistan Maarif Okullarının bahçesinde ise Afgan-Türk dostluğun nişanesi olarak Afganistan’dan Çanakkale Savaşı’na katılan şehitler adına ağaçların dikildiği anıt önünde yapılan çekimlere yer verildi.



Pakistan

18 Mart Çanakkale Zaferinin 106. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Programı Pak-Türk Maarif Okulları ve İslamabad Büyükelçiliği iş birliği ile İslamabad’da düzenlendi.

Kur’an tilavetiyle başlayan anma programında, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, açılış konuşması yaptı. Başta Pakistan Federal Eğitim Bakanı Shafqat Mehmood, Cumhurbaşkanı Eski Danışmanı Farooq Adil, KKTC Büyükelçisi Mehmet Davulcu, Türkmenistan Büyükelçisi Atadjan Mavlamov ve Azerbaycan Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Fariz Fariz Jafarov olmak üzere çok sayıda konuk ve basın mensubunun katıldığı programa yoğun ilgi gösterildi.

Adil’in konuşmasında Çanakkale Zaferi’nin Muhammed İkbal ve Pakistan için anlamını dile getirdi. Programda İslamabad H-8 Kız Kampüsü öğrencileri “İkbal’in Çanakkale Rüyası” adlı oratoryo gösterisi sergiledi. Etkinlikte İkbal’in Lahor Meydanı’nda yaptığı duaya ve Çanakkale Savaşı için başlattığı yardım kampanyasına atıfta bulunuldu.

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılı dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy ve Muhammed İkbal’in aynı idealler için gösterdiği mücadelelere vurgu yapılan program, öğrencilerin seslendirdiği Çanakkale Türküsü ile sonra erdi. Program sonrasında öğrenciler elçilik binasını ziyaret ederek Pakistan-Türkiye Kardeşliği hakkına bilgilendirildi.

Makedonya

Makedonya’daki Maarif Okullu Öğrencileri tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi yıldönümünde anlamlı bir ziyaret gerçekleştirildi. Kalkandelen şehrinden Çanakkale’ye savaşmaya gidip, gazi olarak geri dönen Bajram Süleymani, mezarı başında dualarla anıldı. Gazinin aile üyeleri bu anlamlı ziyaretten dolayı memnuniyetlerini ifade ederlerken Maarif Öğrencileri zaferin hangi şartlarda, ne zorluklarla kazanıldığını yakından öğrenmiş oldular.

Venezuela

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıldönümünde Venezuela Caracas’ta Atatürk Parkı’nda Çanakkale şehitleri için düzenlenen anma töreninin ardından, program Türkiye’nin Karakas Büyükelçiliğinde Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu’nun ev sahipliğinde çeşitli etkinliklerle devam etti.

Sudan

18 Mart Çanakkale Zaferi münasebetiyle Sudan Maarif Hartum Kız ve Erkek Liselerinde düzenlenen etkinlikte, öğrenciler tarafından Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şehitlerine yazdığı şiirler okundu. Ayrıca Çanakkale konulu film gösterimi yapıldı.

Romanya

Romanya Maarif Okulunda, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için yüz yüze ve çevrim içi programlar düzenlendi. Okulda düzenlenen etkinliklere öğrenciler video konferans programlarıyla katıldı. Çanakkale’yi anlatan şiirler okundu ve Çanakkale filmi izletildi.