Maarif Okulları 6. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde önemli başarılar elde etti
Maarif Okulları 6. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde önemli başarılar elde etti

Maarif Okulları 6. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde önemli başarılar elde etti

Aralık 20, 2023


Türk Dünyası Çocuk Vakfı (TDÇV) tarafından 20-22 Kasım 2023 tarihleri arasında Ankara'da düzenlenen 6. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği, Maarif Okullarının katılımıyla Ankara’da büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. 


Programa, 18 ülkeden katılan öğrenciler bilim ve kültürel alanlarda hazırladıkları projeleri, sergileme fırsatı buldular. Ayrıca Türkiye’nin farklı illerinden projeleriyle katılan öğrenci ve öğretmenler, uluslararası misafirlerle tanışma ve kaynaşma fırsatı buldular.


Bilim Kültür şenliğine, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Irak, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Pakistan ve Romanya gibi 10 ülkeden Maarif Okulları, 14 proje ve 27 katılımcı öğrenci ve öğretmen, etkinlikte projelerini sergilemek üzere Türkiye'ye geldiler.




 

Ülke

Proje Adı

Katılımcı
Öğretmen ve Öğrenci Sayısı

1

Afganistan

Panter Arama Robotu

1

Damla Sulama ve Gübreleme Sistemi

2

2

Arnavutluk

Atık Suyla Elektrik Üretme

2

Bitkisel Malzemeden Cilt Bakımı

2

3

Azerbaycan

Akıllı Seracılık

2

4

Bosna Hersek

Hava Kirliliği Temizleme Sistemi

2

5

Irak

Kimyasal Deterjanların Kalite Analizi

2

Irak

Güneş Açısını İzleyen Güneş Paneli Oluşturma

1

6

Kırgızistan

Rüzgâr Türbini ile Yenilenebilir Enerji Üretme

2

7

Kosova

Enerji Tasarruflu Kosova Isı Dalgası Kazanı

2

8

Makedonya

Patates Nişastasından Bioplastik

2

9

Pakistan

Talaşlı Zeminle Elektrik Üretme

2

Mütercim Eldivenle İşaret Dilini Yazıya Dönüştürme

1

10

Romanya

Buzz Wire Projesi ile Elektrik Devrelerini Keşfetmek

4

Protokolün katılımı ile açılışı yapılan program, her proje için oluşturulan stantlarda sergilenerek, ziyaretçilere sunuldu. Ayrıca jüri tarafından her bir proje sunumu dinlendi ve yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucunda her kategoride çeşitli ödüller verildi.


Şenliğin son günü yapılan ödül töreninde, Maarif Okullarından katılan beş proje, başarılı bulunarak ödüllendirildi. Çevre ve Sağlık kategorisinde Afganistan Türk Maarif Okulu'ndan Muhammet Devlet Geldi ve öğretmeni Mir Abdulsamim Ansari ikincilik ödülü kazandı. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri kategorisinde Kırgızistan Maarif Vakfı Okulları'ndan Salim Kunakunov ve öğretmeni Rashida Sadykova ikinciliği elde etti. Lise kategorisinde Arnavutluk Maarif Vakfı Okulu'ndan Jusra Hallunaj ve öğretmeni Majlinda Gokaj Jüri Özel Ödülü'nü alırken, Serbest kategoride Afganistan Maarif Vakfı Okulları'ndan Abdul Mosawer Hellal ikincilik, Pakistan Maarif Vakfı Okulları'ndan Ayesha Hammad ise Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.




Bilim Şenliğine katılan uluslararası öğrenci ve öğretmen gruplarına, program kapsamında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Millet Kütüphanesi, ASELSAN, TUSAŞ, Mamak Kaymakamlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı gibi önemli kurumlara ziyaret ve inceleme gezileri yapıldı.


Türk Dünyası Çocuk Vakfı (TDÇV), Ankara Valiliği ve Mamak Belediye Başkanlığı’nın ortak organizasyonuyla, Mamak Kaymakamlığı, Türk Dünyası Belediyeleri Birliği (TDBB), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Maarif Vakfı’nın paydaş kurum olarak katkılarıyla büyük bir uluslararası bilim ve kültür şenliği organizasyonu gerçekleşmiştir.