Maarif New York Lisesi Öğrencilerinden “Europe at school” Projesi’nde Önemli Başarı
Maarif New York Lisesi Öğrencilerinden “Europe at school” Projesi’nde Önemli Başarı

Maarif New York Lisesi Öğrencilerinden “Europe at school” Projesi’nde Önemli Başarı

Nisan 28, 2020

2019 yılının Aralık ayında  Avrupa Tarih Öğretmenleri Birliği Euroclio, Hollanda Tarih Öğretmenleri Derneği ve Hollanda Televizyonu VPRO tarafından "Europe at school” olarak adlandırılan bir proje başlatıldı.

“Eski Yugoslavya’da Savaşlar” ve “Göç” gibi iki güncel konuyu kapsayan projeye farklı ülkelerden 20 okulun katılmasına karar verildi. Arnavutluk’ta bulunan Maarif New York Lisesi’nden bir grup öğrenci yaptığı çalışmalarla projeye katılma hakkı elde etti.

Proje, Avrupa'nın farklı ülkelerinden katılımcı olan okullar arasında eşleştirme şeklinde bir ortaklık kurulmasını öngörüyor. Maarif New York Okulu, İspanya’da Bask Bölgesinden bir liseyle bu proje için eşleştirildi ve iki okul öğrencileri birlikte yoğun bir çalışmaya girerek bilgi alışverişinde bulundular.

26 Kasım’da Arnavutluk’ta meydana gelen depreme ve mevcut pandemi nedeniyle ortaya çıkan bağlı zor koşullara rağmen Maarif Okulu öğrencileri, nihai ürün olan belgeseli oluşturana kadar projenin tüm aşamalarını gerçekleştirmeye yoğunlaşarak büyük bir özveri ile çalıştı. Ülkede 1990'lardan sonra oluşan göç dalgası sürecini dönemin tanıklarıyla röportajlar da yaparak gözler önüne seren tarihsel bir belgesel niteliğindeki nihai ürün, proje organizatörleri tarafından en iyiler arasında değerlendirildi.

Projenin 2. aşaması Eylül 2020’de başlayacak. Arnavutluk Maarif Okulu öğrencilerinin yine oldukça ilginç ve zorlu konularda hazırlayacakları belgeselle farklarını ortaya koymaları bekleniyor.