Maarif bursiyerleri ve mezunları Şeb-i Arus etkinliklerine katıldı
Maarif bursiyerleri ve mezunları Şeb-i Arus etkinliklerine katıldı

Maarif bursiyerleri ve mezunları Şeb-i Arus etkinliklerine katıldı

Aralık 19, 2023



Türkiye Maarif Vakfı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının istihdama yönelik burslandırılan eğitim fakültesi lisans, yüksek lisans öğrencilerine ve mezunlarına yönelik sosyal faaliyetleri devam ediyor.

 

Konya'da Hazreti Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Şeb-i Arus programına Türkiye Maarif Vakfı tarafından burslandırılan lisans ve yüksek lisans öğrencileri ve Maarif mezunlarının mesleki gelişimlerine, aidiyetlerine, sosyal gelişimlerine, Türkiye’deki sosyal hayatlarına katkı sağlayan önemli bir deneyim olması amacıyla katılım sağlandı.

 

Mevlana Müzesi'nde sandukasının başında yapılan Gülbank duasının ardından Mevlana Kültür Merkezi'nde sema törenine geçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunca sanatçı Ahmet Özhan tarafından tasavvuf müziği konseri verildi. Daha sonra da Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, sema gösterisi yaptı. Öğretmen adayları burslu öğrenciler ve Maarif mezunlarının ilgiyle izlediği sema, Mevlevi dervişi olarak kabul edilen semazenler tarafından gerçekleştirildi.



 

Etkinliğe katılan öğrenciler, bu tür etkinliklere katılımlarının hem Maarif ailesinin önemli bir parçası olma hissini güçlendirdiğini hem de Türkiye’nin temel kültürel alanları ve şahsiyetlerine dair yeni bilgiler öğrendiklerini, Şeb-i Arûs etkinliklerine katılımlarının hem meslek hem de sosyal hayatlarında kalıcı izler bırakacağını belirttiler.

 

Şeb-i Arûs etkinlikleri vesilesiyle Konya’da bulunan öğrenciler şehrin kültürel, tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret ettiler. Bu ziyaret, öğrenciler mesleki gelişimlerine, aidiyetlerine, sosyal gelişimlerine, Türkiye’deki sosyal hayatlarına katkı sağlayan önemli bir deneyim oldu.



 

Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan'ın Belh şehrinde 30 Eylül 1207 yılında dünyaya gelen Mevlana, 17 Aralık 1273 tarihinde Konya'da vefat etti. Mevlana, ölüm gününü yeniden doğuş, sevdiğine yani Allah'a kavuşmak olarak kabul ediyordu. Öldüğü güne 'düğün gecesi' anlamına gelen 'Şeb-i Arus' dediği için de Mevlevilikte, Mevlana'nın öldüğü gün 'Şeb-i Arus' olarak kabul edildi. Mevlana'nın ölüm yıl dönümlerinde 'Vuslat' (Sevgiliye kavuşma) törenleri düzenleniyor. Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının "Mevlana Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlamıştı.