Kamerun Maarif Okulları resmi açılışı gerçekleştirildi
Kamerun Maarif Okulları resmi açılışı gerçekleştirildi

Kamerun Maarif Okulları resmi açılışı gerçekleştirildi

Şubat 15, 2019

Kamerun’da Türkiye Maarif Vakfına devredilen okulların toplu açılışı törenle gerçekleşti.

Kamerun’un başkenti Yaounde’de bulunan eğitim kampüsü bahçesinde düzenlenen törene Türkiye’nin Kamerun Büyükelçisi Ayşe Saraç, Kamerun Ortaöğretim Bakanı Nalova Lyonga, ülkedeki Türkiye merkezli STK ve kamu kuruluşları temsilcileri, Türk iş adamları, yerel kamu kurumları temsilcileri ve veliler katıldı. Türkiye ve Kamerun milli marşlarının okunarak başlayan törende iki ülkenin yöresel oyunları oynandı, şarkıları söylendi. Büyükelçi Saraç ve Milli Eğitim Bakanı Lyonga beraberlerindeki heyetle okulların açılış kurdelesi kestiler. 

Türkiye’nin Kamerun Büyükelçisi Ayşe Saraç açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye Maarif Vakfı Kamerun’daki okullarının dünya standartlarında üst düzey eğitim verdiğini görmekten gurur duyduğunu ifade etti. Okulların 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde IB (International Baccalaureate) sertifikasını verecek olmasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Büyükelçi Saraç, şöyle devam etti:

“FETÖ ile mücadelemizde Kamerun, ülkemizi destekleyerek dost ve müttefikimiz olmuştur. Maarif Okulları uluslararası alanda faaliyet gösteriyor ve önemli başarılara imza atıyor. Türkiye Maarif Vakfı önümüzdeki dönemde Kamerun’da yeni okullar açacak. Bununla ilgili yürütülen çalışmaları takip ediyor ve destekliyoruz.”

Kamerun Ortaöğretim Bakanı Nalova Lyonga, törende yaptığı konuşmada okulların Türkiye Maarif Vakfına devredilmesi sürecinde, iki ülke heyetlerinin titiz çalışması ile öğrencilerin olumsuz etkilenmemesi adına gerekli önlemlerin alındığına değindi. Okulların Türkiye Maarif Vakfına devredilme sürecini örnek bir diplomasi zaferi olarak gördüğünü ifade eden Lyonga, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kamerun’un iki dilli ve çok kültürlü yapısına Türkiye Maarif Vakfının çok büyük katkısı olacak. Maarif Vakfıyla beraber öğrenciler Fransızca ve İngilizcenin yanı sıra Türkçeyi de öğrenerek farklı bir kültürü tanıma ve birlikte yaşama alışkanlıklarını geliştirecekler. Kültürel olarak dile önem veriyoruz ve Türkçe öğretimini sevinçle karşılıyoruz. Türk kültürünün bize çok şey katacağına inanıyorum.”

Türkiye Maarif Vakfının, eğitim alanında yapmış olduğu çalışmaları takdir ettiğini ve bundan sonra yapacağı işlere güvendiğini, bu alanda her zaman iş birliğine hazır oldukları vurgusunu yapan Lyonga, “Türklerin kendi ülkelerinden kilometrelerce uzak olan Kamerun’a eğitim faaliyeti için gelmeleri çok önemli, bu konuda minnettarız. Çünkü bu düşünüldüğü kadar kolay bir şey değil. Okul, konumu itibariyle şehrin gürültü ve diğer olumsuzluklarından uzak bir noktada. Bu özelliği ile ideal bir eğitim ortamı sunuyor. Eğitim Bakanlığı’nın Temiz Okul Kavramı standardının üstünde olan okulda öğrenciler fenni bilimlerin yanında çok kültürlülüğü de öğreniyorlar” dedi.