İsrail, Gambiya Maarif’in Üç Kız Öğrencisi ve Annelerini Lübnan’da Şehit Etti
İsrail, Gambiya Maarif’in Üç Kız Öğrencisi ve Annelerini Lübnan’da Şehit Etti

İsrail, Gambiya Maarif’in Üç Kız Öğrencisi ve Annelerini Lübnan’da Şehit Etti

Eylül 25, 2024

Gambiya Maarif Okullarının üç kız kardeş öğrencisi Zeina, Zahraa ve Banin, anneleri Muna Katbay ile birlikte aile ziyareti için gittikleri Lübnan’ın güneyindeki Hanaway’da, 23 Eylül Pazartesi sabahı saat 05:00 sularında İsrail’in sivil yerleşim yerlerine düzenlediği bombalı saldırıda şehit oldu.

Lübnanlı ailenin okulda çok sevilen üç kızı da başkent Banjul’daki Maarif Okullarında okuyordu. Kızlardan en küçüğü olan 4 yaşındaki Banin Muhammet Katbay ile 6 yaşındaki Zahraa Muhammad Katbay Maarif Anaokulunda, büyük ablaları 11 yaşındaki Zeina Muhammad Katbay ise Gambiya Maarif İlkokulunun 5. sınıfında öğrenciydi.

Anneleri Mona Saksouk Katbay ile birlikte aile, kanser hastası teyzelerinin vefatı üzerine okulun açılmasından bir hafta önce Lübnan’ın güneyindeki Hanaway kasabasındaki akrabalarının yanına taziye için gitmişlerdi. Sadece baba Muhammed Katbay Gambiya’da kalmıştı.

Bir yıldan beri Gazze’de soykırım uygulayan terör devletinin Lübnan’daki sivil yerleşim yerlerine bombalı saldırısı öncesi anne Muna Katbay, Gambiya’daki arkadaşları ile konuşurken, yakınlardaki bomba sesleriyle ağlayan kızlarının çığlıkları üzerine telefonu kapattığı ve ardından gerçekleşen saldırılarda üç küçük kızı ile vefat ettikleri öğrenildi. İki gündür mahalledeki taziyelere büyük katılım olduğu bildirildi.

Aynı gün Gambiya’daki Uluslararası Maarif Okulunun açılışı gerçekleşti. Okulun üç öğrencisinin şehadet haberi ise akşam saatlerinde öğrenildi.


Şehit Muna Katbay, Emine Erdoğan’la Maarif Okulunun Açılışında Buluşmuştu


Türkiye Maarif Vakfı, dünya genelinde 2016’dan beri 54 ülkede bulunan 465 okul, 1 üniversite ve 19 eğitim merkezinde yaklaşık 54 bin öğrenci ile Türkiye adına uluslararası eğitim faaliyetleri yürütmektedir. Türkiye Maarif Vakfının Gambiya’daki okulunun 20 Ocak 2020 yılındaki açılışına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katılmıştı. Emine Erdoğan, önceki gün Lübnan’da üç küçük kızıyla terör devletinin bombaları ile şehit olan anne Muna Katbay ile de birlikte fotoğraf çektirmişti.