Akgün, Bingöl'de
Akgün, Bingöl'de

Akgün, Bingöl'de "Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye” Konferansı Verdi

Mayıs 15, 2024

Bitlis Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesini ziyaret eden Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Bingöl Üniversitesinde düzenlenen "Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye” konulu konferansında Türkiye’nin bu yöndeki strateji ve uygulamalarını anlattı. Munzur ve Batman Üniversite Rektörleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

TMV Başkanı Akgün, Bingöl Üniversitesinde Konferans verdi, Bitlis Eren Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitelerini ziyaret etti, Munzur ve Batman Üniversitesi rektörleriyle Türk eğitiminin uluslararasılaşmasına yönelik çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Muş ve Bitlis Üniversitelerini ziyaret etti. 

Bingöl Üniversitesinde ise "Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye” konulu bir konferans verdi. 

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan TMV Başkanı Akgün, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerindeki öğrencilerin yüzde sekizinin uluslararası eğitim gördüğünü söyledi.

Dünya genelinde yedi milyon civarında öğrencinin kendi ülkesi dışında yükseköğretim gördüğünü ifade eden Akgün, Türkiye'de de 300 bin civarında misafir öğrenci bulunduğunu belirtti.

Nispeten az gelişmiş ülkelerden şartları daha iyi olan ülkelere yönelik bir öğrenci akımı olduğuna işaret eden Akgün, şöyle dedi:

"Türkiye olarak aslında biz bu alana son 10 yılda girdik. Yurt dışında yedi milyon öğrenci giderek büyüyen bir pastaya dönüşüyor. Öğrenci hareketliliği genel olarak güneyden kuzeye yani az gelişmiş ülkelerden daha gelişmiş ülkelere şeklinde gerçekleşiyor. TMV, Türkiye'nin 1990 sonrası dünyaya açılma stratejisinin bir parçası. Maarif Vakfı olarak esas fonksiyonumuz yurt dışında okul öncesinden yükseköğretime kadar her kademede yaygın eğitim hizmetleri sunmak. Kuruluş kanunumuzda bize verilen yetki budur."

Akgün, Türkiye Maarif Vakfının 52 ülkede okullarının, 67 ülkede ofislerinin olduğunu, farklı seviyelerde 107 ülkeyle temas ve iş birliğini halinde bulunduklarını dile getirdi.

Toplamda 53 bin civarında öğrencileri olduğunu aktaran Akgün, şunları söyledi:

"Türkiye Maarif Vakfı olarak bu öğrencilerimizden mezun olanların bir kısmı Türkiye'deki üniversitelerimizde okuyor. Bu sürecin sağlıklı şekilde organizasyonu için de kendi bünyemizde Maarif Ajansı diye bir alt birim oluşturduk. Maarif Ajansının işlevi özetle Türkiye'deki üniversitelerle iş birliği yaparak bizim bulunduğumuz ülkelerdeki başarılı yabancı öğrencileri Türkiye'yi çekmeye yardımcı olmak."

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da programda bir konuşma yaptı.

Konferansa, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

TMV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan ile birlikte Bingöl’e gelen TMV Başkanı Akgün, konferansa katılan komşu illerin rektörleri ile de Türk eğitim sisteminin uluslararasılaşmasına yönelik çeşitli görüşme ve temaslarda bulundu. 


BİTLİS VE MUŞ ÜNİVERSİTELERİNE ZİYARET

Prof. Dr. Birol Akgün, ziyaretleri kapsamında Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican’ı rektörlük binasında ziyaret etti. Aynı kapsamda Bitlis’e geçen TMV Başkanı Akgün, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’la da bir görüşme gerçekleştirdi.