Afgan-Türk Maarif Erkek ve Kız Liseleri Mezar-ı Şerif’te Eğitime Başladı
Afgan-Türk Maarif Erkek ve Kız Liseleri Mezar-ı Şerif’te Eğitime Başladı

Afgan-Türk Maarif Erkek ve Kız Liseleri Mezar-ı Şerif’te Eğitime Başladı

Nisan 26, 2019

Afganistan’da 2019 Eğitim-Öğretim yılı geçen hafta başladı. Ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde, Türkiye Maarif Vakfına devredilerek tadilat ve tefrişat yenilemesi yapılan Afgan-Türk Maarif Erkek ve Kız Liseleri, açılış töreniyle yeni döneme ilk adımını attı.

Afgan-Türk Mezar-ı Şerif Erkek Lisesinde düzenlenen açılış törenine Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Şevki Seçkin Alpay, Afganistan Eğitim Bakan Yardımcısı Marjaan Mateen, Belh Valisi Muhammed İshak Rehgüzer, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zühtü Çal, milletvekilleri ve öğrenciler katıldı.

Afgan Bakan Mateen: “Maarif, okullarımızın kalitesini artıracak”

Afganistan Eğitim Bakan Yardımcısı Mateen, törendeki konuşmasında, Türkiye'nin Afganistan'da eğitim alanında yaptığı yardımların takdir edildiğini söyledi. Türkiye ile Afganistan arasında geçen sene imzalanan anlaşmanın uygulanması konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Mateen, anlaşma gereği Türkiye Maarif Vakfı’na devredilen okulların eğitim kalitesinin daha da artırılacağını belirtti.

Başkonsolos Alpay: “Türkiye, tüm kurumlarıyla Afganistan’da eğitim için seferber”

Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Alpay da eğitim konusunun Başkonsolosluğun gündeminde öncelikli yer tuttuğunu kaydetti. Alpay, çocukların ve gençlerin iyi eğitim alarak Afganistan'ın refahına ve gelişmesine katkı sağlamasının en büyük arzusu olduğunu dile getirdi. Başkonsolos Alpay, Türkiye'nin dost ve kardeş Afganistan'da eğitimin gelişmesi için başta Türkiye Maarif Vakfı olmak üzere, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Diyanet Vakfı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) gibi tüm kurum ve kuruluşlarıyla destek sağladığının altını çizdi.

Prof. Dr. Akgün: “Afgan çocuklarına en iyi eğitim için buradayız”

Prof. Dr. Birol Akgün ise Maarif Vakfı olarak 35 ülkede eğitim faaliyetlerini yürüttüklerini belirterek, Afganistan hükümetiyle Türkiye Maarif Vakfı arasında yapılan eğitim anlaşmasının sonuna kadar arkasında olduklarını söyledi. Akgün, anlaşma metnindeki taahhütlerin hepsinin yerine getirileceğini ve bu konuda kimsenin endişesinin olmaması gerektiğinin altını şu sözlerle vurguladı: "Kimsenin bundan şüphesi olmasın ki biz sizin çocuklarınıza en iyi eğitim vermek için gayret edeceğiz, özel bir çıkar peşinde değiliz.” Afganistan Devlet kanunlarına uygun faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Akgün, yaptıkları her çalışmanın devlet kontrolünde olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından Türkiye Maarif Vakfı Mezar-ı Şerif Erkek ve Lız Liseleri kurdele kesimiyle resmen eğitim ve öğretime açılırken, protokol üyeleri sınıfları gezdi. FETÖ iltisaklı Mezar-ı Şerif Afgan-Türk Erkek ve Kız Liseleri, Türkiye ile Afganistan arasında varılan mutabakat sonucu 25 Ocak 2019'da Türkiye Maarif Vakfına devredilmişti.