Afganistan Celalabad Erkek Lisesi'nde Mezuniyet Heyecanı
Afganistan Celalabad Erkek Lisesi'nde Mezuniyet Heyecanı

Afganistan Celalabad Erkek Lisesi'nde Mezuniyet Heyecanı

Mayıs 02, 2019

Afganistan'da, Türkiye Maarif Vakfına devredilen Afgan-Türk Celalabad Erkek Lisesi ilk mezunlarını verdi.

Bir düğün salonunda düzenlenen mezuniyet törenine Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Türkben, Afganistan Direktörü Şakir Voyvot, Celalabad Eğitim Müdürü Hasibullah Şinvari ve öğrenci velileri katıldı.

Törende konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Türkben, 34 ülkede 300'e yakın okulda 30 binden fazla öğrenciye eğitim hizmeti verdiklerini söyledi.

AFGAN OKULLARININ FİZİKİ İMKANLARI İÇİN SEFERBERİZ

Türkiye ve Afganistan arasındaki ilişkilerin sarsılmaz sembolünün, Türkiye Maarif Vakfının eğitim faaliyetleri olduğunu ifade eden Türkben, bu ilişkilerin yeni atılımlarla daha da güçleneceğini, iki ülke arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Türkiye Maarif Vakfı olarak üzerlerine düşen ne varsa yerine getirmeye devam edeceklerini anlattı.

Türkben, Afganistan'daki okulların fiziki imkanlarının geliştirilmesi ve okul laboratuvarlarının yapılması, bahçe alanı ve okul içi yenileme, yurt binasının yapılması hususunda da ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

AHLAK, FEN-SOSYAL BİLİMLER, DİL VE TEKNOLOJİYE BÜYÜK ÖNEM

Eğitim yaklaşımlarında 5 temel esası önemsediklerini dile getiren Türkben, şöyle devam etti:

"Birinci olarak kültür ve medeniyet değerlerimizi önemsemelerini ve benimsemelerini, onların ahlaklı, şahsiyetli ve maneviyatı yüksek insanlar olarak yetişmelerini önemsiyoruz. İkinci olarak fen bilimlerini en iyi şekilde öğrenmelerini önemsiyoruz. Üçüncü olarak sosyal bilimleri başta kendi tarihleri ve dünya tarihlerini ve zaman ve mekan bilincine sahip olmalarını önemsiyoruz. Dördüncü olarak dil eğitimini önemsiyoruz. Beşinci olarak da bu çağda öğrencilerimizin teknoloji tüketen değil de öğreten olmalarını istiyoruz."

Konuşmaların ardından 38 öğrenciye mezuniyet belgeleri verildi.