44 ülkedeki Maarif Okullarında 23 Nisan Çocuk Bayramı Coşkusu
44 ülkedeki Maarif Okullarında 23 Nisan Çocuk Bayramı Coşkusu

44 ülkedeki Maarif Okullarında 23 Nisan Çocuk Bayramı Coşkusu

Nisan 27, 2021

Dünyanın dört bir yanında Türkiye Maarif Vakfına bağlı okullarda Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 101. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

COVID-19 nedeniyle birçok ülkede uzaktan devam edilen eğitimden dolayı çocuklar evlerinde 23 Nisan’ı kutlarken bazı ülkelerde de sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak okullarda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Gerçekleştirilen etkinlikler, eğlenceli görüntülere sahne oldu.

Maarif Öğrencilerinden Mesaj Var

Dünyanın 44 farklı ülkesindeki Maarif Okullarında eğitim gören öğrenciler, hazırladıkları video ile tüm dünyaya seslenerek; “Ankara’dan yeryüzüne yayılan bağımsızlığın, sevginin, barışın ve dostluğun sembolüdür 23 Nisan; zengin ya da fakir ayırmaksızın renk, dil, kültür, inanç fark etmeksizin dünyanın her yerindeki çocukların bayramıdır 23 Nisan; insanlığın geleceği çocukların kardeş olduğu, bir ve beraber olduğu yegane gündür 23 Nisan; duru sabahların, güneşli günlerin, aydınlık yarınların habercisidir 23 Nisan; çocuklara verilen en güzel hediyelerden biridir 23 Nisan. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.” mesajını verdiler.

Kosova

Kosova’daki Prizren ve Priştine kentlerinde bulunan Maarif Okullarında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, neşe, mutluluk, sevgi, güven gibi pek çok evrensel değerin dünyadaki tüm çocuklara ulaşması için barış kuşlarının kanatlarına yazıldı.

Mali

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Mali’deki Korofina Maarif Kampüsünde coşkuyla kutlandı. İki ülkenin milli marşı okunduktan sonra açılış konuşması yapıldı. Ardından Maarif Öğrencileri tarafından dans gösterileri ve şarkılarla törene renk kattılar. Öğrenciler günün sonunda oyunlar oynayarak hediyeler kazandılar.

Kuzey Makedonya

23 Nisan Çocuk Bayramı dolayısıyla Kuzey Makedonya Maarif Okullunda “Çocuk Şenliği” ilkokul ve anaokul öğrencilerin katılımıyla okulumuzda gerçeklemiştir.

Kutlamada öğrenciler geleneksel oyunlarla (halat çekmece, bayrak kapmaca, yumurta taşımaca, çuvalla koşmaca) arkadaşlarıyla eğlenerek yarıştılar. Kaybedeni olmayan yarışmaların ardından öğrenciler okul bahçesinde daha önceden hazırlamış oldukları barış ve sevgi dolu mesajların bulunduğu kartları balonlarına bağladılar. Hazırlanan balonlar büyük bir heyecan ile gökyüzüne salındı. Balonların ardından öğrenciler uçurtmalarını uçurtarak eğlendiler.

Öğrencilere yapılan ikramların ardından sinema etkinliği düzenlendi.

 

Avustralya

Avustralya’daki Maarif Okullarında 23 Nisan Çocuk Bayramı için tören düzenlendi. Düzenlenen 23 Nisan töreninde günün önemi anlatılan konuşmalar gerçekleştirildi. 23 Nisan şiir yarışmasına katılan öğrenciler ezberledikleri şiirleri okudular. 4 kişilik jüri tarafından kazananlar belirlendi. Yarışmada dereceye giren 3 öğrenciye ödülleri verildi. Daha sonra sihirbaz gösterisi yapıldı. Şarkılar şiirler okundu. Günün sonunda bütün okul öğrencilerine hediyeler taktim edildi.

Ekvator Ginesi

Uzaktan Eğitimin devam ettiği Ekvator Ginesi Maarif Okullarında, çocuklar öğretmenlerinin desteğiyle evlerinde 23 Nisan Çocuk Bayramı heyecanını yaşadılar. Öğretmenler tarafından hazırlanan materyaller öğrencilere iletildi. Online ortamda bir araya gelen öğrenciler düzenledikleri gösterilerle eğlendiler. Ayrıca online olarak düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı karakalem çizim yarışmasında, çizimlerini tamamlayan öğrenciler okula davet edilerek çizdikleri görseller okul panosuna asıldı. Okulda 23 Nisan ile ilgili kısa film çalışması sunumu yapıldı. Ardından okula davet edilen öğrenciler arasında gerçekleştirilen etkinlikler online olarak diğer öğrencilerin izlemesi için yayınlandı.

Irak

Irak Maarif Okullarında 23 Nisan çeşitli etkinliklerle kutlandı. Erbil kentindeki Maarif Okulunda Müzik bölümü ve Türkçe zümresi iş birliğiyle minik bir konser verildi. Öğrenciler tarafından hazırlanan tiyatro sahnelendi. Etkinlikte günün önem ve anlamını anlatan konuşmalar gerçekleştirildi. Etkinliğin sonunda katılan öğrencilere gül ve hediyeler verildi. Uzaktan eğitim alan öğrenciler ise evlerinde yaptıkları etkinlikleri videoya çekip paylaşarak 23 Nisan’ı kutladılar.

Demokratik Kongo

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde salgın tedbirlerinden dolayı planlanan kutlama etkinliklerini gerçekleştiremedi. Bunun burukluğu içerisinde 23 Nisan'ın tüm dünya çocuklarının bayramı olduğunu göstermek adına Maarif Okulları iki ülkenin bayrakları ile süslendi. Öğretmenler öğrencileriyle video konferans aracılığıyla bir araya gelerek 23 Nisan şarkıları söyleyerek çocuklara 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anlatıldı.

Gine

Gine’deki Türkiye Maarif Vakfına bağlı ilkokul ve anaokullarda 23 Nisan kutlamaları gerçekleştirildi. Kutlamalar sırasında şiirler okundu ve dans gösterileri düzenlendi. Okullarda çok renkli görüntüler oluştu. Öğretmenler ve veliler bu güzel günde öğrencilere eşlik etti. Konakri Büyükelçiliği bünyesinde hazırlanan etkinliğe Maarif okulları öğrencileri katıldı. Öğrenciler şiirler okudu ve Büyükelçi Volkan Türk Vural’a çiçek takdim etti. Etkinlikte günün anlamına binaen çocuklara koltuk devri yapıldı.

Belarus

Belarus’ta Türkiye Maarif Vakfı tarafından desteklenen anaokulda 23 Nisan etkinlikleri düzenlendi. Okulda düzenlenen etkinliğin ardından öğrenciler Türkiye’nin Minsk büyükelçiliğini ziyaret ettiler.

 

Moritanya

Uluslararası Türkiye Maarif Okulları Moritanya Noakşot İlköğretim Okulu’nda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Okul bahçesinde halat çekme, çuval yarışı ve yumurta taşıma yarışması gibi geleneksel çocuk oyunları oynandı. Mutlulukları gözlerinden okunan öğrencilerde coşkulu programın ardından 23 Nisan hatıra panosu önünde fotoğraf çekildi.

 

Gabon

Gabon Maarif Okulları'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'nin Libreville Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız'ın da katılımıyla düzenlenen programla kutlandı. Kutlamada dans ve şiir etkinlikleriyle beraber satranç ve masa tenisi turnuvalarının kazananları ödüllerini aldı.

 

Gürcistan

Uluslararası Bükreş Maarif Okullarında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Pandemi sebebiyle sınırlı sayıda öğrenciyle okulda bir araya gelen veli ve öğretmenler, farklı milletlerden öğrencilerin kendi dillerinde söylediği şarkılarla, okuduğu şiirlerle günü neşe içerisinde kutladı. Aynı zamanda, online olarak da tertip edilen programa Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz da katıldı.

 

Somali

Somali Maarif Okullarımızda “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram”ı öğrencilerimizin hazırladığı birbirinden güzel gösterilerle coşkuyla kutlandı. 

Minik öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında müdür koltuğuna oturtuldu. Müdür koltuğuna oturan öğrencilerimiz dilek ve temennilerini dile getirdiler. 

Ardından Somali Maarif Okulları temsilcisi İhsan Cerrah tarafından misafir edilen öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi, istek ve talepleri dinlendi.

 

Diğer ülkelerde bulunan Maarif Okullarında da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen çeşitli etkinliklerle öğrencilere günün anlam ve önemi anlatıldı.