3 Aralık Dünya Engelliler Günü Maarif Okullarında kutlandı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Maarif Okullarında kutlandı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Maarif Okullarında kutlandı

Aralık 04, 2020

Türkiye Maarif Vakfına bağlı dünyanın dört bir yanındaki Maarif Okulları’nda kutlanan 3 Aralık Dünya engelliler günü anlamlı görüntülere sahne oldu.

Öğrencilere de sosyal sorumluluk birincini oluşturmak amacıyla 3 Aralık Dünya Engeliler günü vesilesiyle ülkelerdeki okullarda çeşitli etkinlikler düzenlendi.

- Somali

Somali Maarif Okulları tarafından gerçekleştirilen '3 Aralık Dünya Engelliler Günü' İşaret Dili Video Çalışması ve Anaokulu Bilinçli Boyama etkinliği düzenlendi.

- Tanzanya

Tanzanya’daki Maarif Okullarında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle tüm öğrencilerimizle farkındalık etkinlikleri düzenledi. Sabah saatlerinde polis eşliğinde Maarif Okulun bulunduğu cadde üzerinde öğrenciler ellerinde pankartlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından okulda öğrenciler tarafından engelli bireylerin durumlarını dramatize ettikleri tiyatro gösterilerini yapıldı.

- Afganistan

Afganistan'daki Maarif Okullarında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında her okul çektiği videoda engellilere olan mesajını işaret dili ile gönderdi. Türkçe şarkıların ve engellere dair güzel mesajların yer aldığı videolarda en büyük engelin sevgisizlik olduğuna ve engellilerle dayanışmaya dikkat çekildi.

- Kosova

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Autizmi Prizren öğrencileri Prizren Maarif Okuluna misafir oldular. Çiçeklerle karşılanan misafirler, öğrencilerle birlikte kahvaltı yaptılar, okulda hoşça vakit geçirdiler.  Maarif Öğrencileri tarafından kendilerine çeşitli hediyeler verildi.

Ayrıca öğrenciler tarafından sigaranın zararlarını işaret dili ile anlattıkları bir video hazırlandı. Öğrenciler, sessiz olarak paylaştıkları video ile insanları işitme engelliler ile empati kurmaya davet etmiş oldular.

Daha sonra Okul meclisi öğrencileri, Kosova İpek'te bulunan Görme Engelli Öğrenciler Okulu'nu ziyaret ettiler.

- Fildişi Sahili

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebeti ile Fildişi Sahili Maarif Okulları yerel ressamlarından Traore Adama, öğretmen ve öğrencilere engelli bir sanatçının çalışma biçimiyle ilgili bir sunum yaptı. Adama, azim ve irade engelsiz bir dünya için tek gerekli olan şey olduğunu gösterdi.

- Bosna Hersek

Saraybosna Maarif Okulları, ilkokul öğrencileri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bir video hazırladılar. Öğrenciler videoda sevginin ve sevilmenin tüm insanların en temel ihtiyacı olduğunu vurguladılar.

- Tunus

Tunus Maarif Okulları öğrencileri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle 'en büyük engel sevgisizliktir' temalı bir pano hazırladılar.

- Romanya

Romanya’daki Bükreş Maarif Okulu olarak 3 Aralık Dünya Engeliler Gününde engelli haklarına dikkat çektik. Engellerin bedende değil ancak yürekte olduğunu, engel değil destek olunması gerektiğini vurguladı.

- Ekvator Ginesi

Ekvator Ginesi okullarında öğrencilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü  için yapmış oldukları resimler panoda sergilendi. Öğrenciler sevgi engelleri aşar söylemini işaret dili ile anlattı.

- Kamerun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Kamerun Maarif Okulları 6 kampüsünde, öğrencilerin empati duygularını geliştirebilmek ve sahip oldukları sağlıklı bedenin ne kadar önemli olduğunu anlayabilmelerine yönelik bir takım çalışmalar yapıldı. İşaret dilinde video hazırlanması, engelli hakları konusunda kısa film izletilmesi, kısa skeçler yapılması, sınıfta öğretmenler tarafından yapılan konuşmalar, öğrenci ve öğretmenlere yönelik seminerler düzenlendi. Bunun yanında koridorlara pano süslemeleri yapılarak ve afiş asılarak görsel çalışmalar yapıldı. Ayrıca Kamerun'da engelli hakları alanında faaliyet gösteren dernekler okula davet edilerek bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapıldı.

Maarif Okulları’nda gerçekleştirilen Etkinliklere yerel halktan da yoğun ilgi gördü.