Türkiye’nin Yeni Yumuşak Güç Unsuru: Eğitim Diplomasisi
Türkiye’nin Yeni Yumuşak Güç Unsuru: Eğitim Diplomasisi

Türkiye’nin Yeni Yumuşak Güç Unsuru: Eğitim Diplomasisi

Mayıs 31, 2022

Geçtiğimiz yıl üniversitelerde 224 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Türkiye, buradan mezun olanlarla kamu ve ticarette iş birliğini geliştiriyor. Benzeri bir kapı da 47 ülkede yer alan Türkiye Maarif Vakfı okulları sayesinde açılıyor.


Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında okuyan uluslararası öğrenci sayısında büyük bir artış yaşanıyor. 2018 yılında üniversitelerde 107 bin uluslararası öğrenciyi ağırlayan Türkiye’de, geçen yıl bu sayı 224 bine yükseldi. Önümüzdeki yıl ev sahipliği yapılacak uluslararası üniversite öğrencisi sayısının 300 bini geçmesi bekleniyor. Geçen yıllar içinde mezun olanlar kendi ülkelerinde akademide ve kamu kurumlarında önemli pozisyonlara yükselirken, birçoğu diplomaside ve ticarette ikili ilişkileri geliştiren kişiler oldu. Türk üniversitelerinden mezun olan uluslararası öğrencilerin, Türkiye tecrübelerini girişimci olarak kullanmaları, hem kendi şirketleri için büyük bir avantaj oluyor hem de ticaret hacmini geliştirecek önemli bir potansiyeli harekete geçiriyor.

Benzeri bir potansiyel, diğer ülkelerde bulunan Maarif Okullarında ortaya çıkıyor. Yurt dışında her düzeyde eğitim kurumu açan Türkiye Maarif Vakfına bağlı okullar, o ülkelerin vatandaşlarının Türkiye’ye olan ilgilerinin artmasını sağlıyor. 49 ülkede Türkiye Maarif Vakfına bağlı 428 eğitim kurumunda 50 bin öğrenci, gelecekteki ilişkiler açısından önemli bir potansiyel oluşturuyor. Bu okulların 400’ü K12 seviyesinde bulunurken, Maarif Vakfı, ayrıca Türkiye adına 43 yurt ve 1 üniversite işletiyor. Yerel dil ve yabancı dilin yanı sıra Türkçe dersinin de verildiği bu okullarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı “Yabancılara Türkçe Öğretim Müfredatı” uygulanıyor.


Pekiştiren Temaslar


Yerel etkinliklerin yanı sıra ülkelerindeki Türk Büyükelçisinin katıldığı etkinliklerde ve Türkiye’den üst düzey ziyaretlerde, bu okullardaki öğrenciler de ağırlanıyor. Bu temaslar, öğrencilerin Türkiye’ye ilgilerini artırıyor. Maarif öğrencileri, forumlar ve fuarlar sayesinde Türk iş dünyasının temsilcileriyle de tanışma imkânı buluyor.


Bu arada Maarif öğrencileri kendi ülkelerinde çeşitli dereceler elde ederken, mezunların birçoğu üniversite öğrenimi için Türkiye’ye geliyor. Türk üniversitelerinin bu ülkelerde düzenlediği eğitim fuarları da Türkiye’ye olan ilgiyi artırıyor. 2021 yılında Türkiye Maarif Vakfı okullarından mezun 1.020 öğrenci Türk üniversitelerini tercih etti.


Afrika’ya Yatırım Geleceğe Yatırım


25 Mayıs Afrika Günü etkinlikleri, kıtaya ilgiyi artırıyor. Türkiye Maarif Vakfının da 25 Afrika ülkesinde 20 bin öğrencisi bulunuyor. Vakıf yetkilileri, “Afrika’nın geleceği, dünyanın geleceğidir. Oraya atılan her tohum, dünyayı besleyecek bir ağaca dönüşecektir” diyerek, kıta insanlarına dokunmanın önemini vurguluyor.