Türkiye'nin Uluslararası Eğitim Paydaşları Maarif Vakfında Buluştu
Türkiye'nin Uluslararası Eğitim Paydaşları Maarif Vakfında Buluştu

Türkiye'nin Uluslararası Eğitim Paydaşları Maarif Vakfında Buluştu

Mayıs 17, 2022




56 Üniversite, 10 kurumun katıldığı ve geleneksel hale gelen Üniversiteler ile İş Birliği İstişare Toplantısının üçüncüsü Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün açılış konuşması ile başladı. Türkiye Maarif Vakfının vermiş olduğu kaliteli ve nitelikli eğitimle, kısa sürede köklü uluslararası eğitim kurumlarıyla rekabet eder hale geldiğini söyleyen Akgün, “Vakfımız ağırlıklı olarak K-12 düzeyinde, yani okul öncesinden lise son sınıfa, örgün eğitim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Temelde faaliyet gösterilen ülkenin millî müfredatı esas alınarak verilen Maarif eğitiminde, ihtiyaç duyulması ve ilgili hükümetin de onayıyla Uluslararası Bakalorya (IB) veya Cambridge gibi uluslararası programlar da uygulanmaktadır. Diğer taraftan Vakfımız, Ar-Ge faaliyetlerine de ağırlık vermekte, Uluslararası Maarif (IM) ismiyle kendi özgün uluslararası müfredatını oluşturmaktadır. Müfredat konusunda en önemli somut ürünümüz, şimdilik, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı ve Müfredatı oldu. Vakfımızın geliştirdiği bu müfredat, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanarak ulusal ve uluslararası dil öğretimi uygulamalarında kabul edilen bir program olma niteliği kazanmıştır. Halihazırda, Türkçe eğitim programı kapsamında ders kitapları ve eğitim materyallerinin hazırlanma süreci devam etmekte olup, bu yıl kitap setimizi tamamlamış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Akgün, Türkiye Maarif Vakfının 17 Haziran 2016’da TBMM tarafından kabul edilen 6721 sayılı Kanunla kurulduğunun altını çizerek, Türkiye Cumhuriyeti adına yurt dışında örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri gerçekleştirmekle görevlendirilen ve yetkilendirilen Vakfın, bugün okul öncesinden yüksek öğretime kadar, altı kıtada 49 ülkedeki 427 eğitim kurumunda, 8 bin personeliyle 50 bin öğrenciye eğitim-öğretim ve barınma hizmeti verdiğini vurguladı. Türkiye’nin eğitimde dünyaya açılan penceresi olan Türkiye Maarif Vakfının dünyanın dört bir tarafında sunduğu kaliteli ve nitelikli eğitimle küresel becerilerle donanmış, kendi öz değerlerini özümsemiş, Türkiye’ye müzahir, erdemli bireyler yetiştirerek milletimiz ile diğer milletler arasında dostluk bağlarını güçlendirmeye devam ettiğine temas eden Prof. Dr. Akgün, Türkiye’nin eğitimde uluslararasılaşma stratejisinin de önemli bir paydaşı olan Türkiye Maarif Vakfının, bu süreçte üniversitelerle gerçekleştirdiği iş birliğine de ayrıca önem verdiğini kaydetti.

Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinden İpek Coşkun Türkiye’de ve Dünyada Uluslararası Öğrencilerin Güncel Durumu’na yönelik, Prof. Dr. Mehmet Özkan Maarif Ajansı ile ilgili, Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Daire Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gültekin de Türkçe ve Türk Kültürü Öğretimi ile ilgili birer sunum gerçekleştirdiler.

Moderatörlüğünü Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’nin yaptığı Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Karşılaştığı Sorunlar oturumunda YTB İstanbul Koordinatörü Emre Oruç ve Göç İdaresi Başkanlığı Öğrenci İkameti İl Koordinatörü Sinan Kaya faaliyetleri ile ilgili bilgilendirmede bulundular.

Yapılan değerlendirmelerin ardından toplantı sona erdi.