Türkiye Maarif Vakfı'ndan Yabancı Öğrencilere Burs İmkanı
Türkiye Maarif Vakfı'ndan Yabancı Öğrencilere Burs İmkanı

Türkiye Maarif Vakfı'ndan Yabancı Öğrencilere Burs İmkanı

Haziran 29, 2017

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Vakfın çalışmaları ile ilgili Anadolu Ajansı'na röportaj verdi. Akgün, röportajında kısa bir süre önce çalışmalarına başlayan Türkiye Maarif Vakfı (yaklaşık 9 ay oldu ) dünyanın birçok ülkesinde FETÖ'nün, eğitim kurumlarını araç edinerek Türkiye’yi itibarsızlaştırma faaliyetlerini ortadan kaldırmak ve bu kurumları devralmak için mücadele ederken, bölge toplulukları ile kardeşlik ilişkilerini pekiştirmek amacıyla faaliyetlerde bulunduklarını, karşılıklı kültür alışverişi çerçevesinde ilgili ülkelerde Türk dilini, kültür ve tarihini sevdirmek için çalışmalar yürüttükleri anlattı.

İlgili röportajda, Türkiye Maarif Vakfının FETÖ ile mücadele çerçevesinde 50'ye yakın ülke ile görüşmeler yaptığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteği ile bu görüşmeler sonrasında Afrika’da örgüte ait 30 okulun devralındığını, 20 ülke ile de mütabakat imzalandığını kaydeden Akgün, "Devraldığımız ve açmayı planladığımız okullarımızda hizmet vermek üzere Türk dilini, kültürünü bilen, Türkiye'de yetiştikten ve mezun olduktan sonra ülkesine hizmet etmek isteyen eğitimcilerin istihdamı için çalışma yürütüyoruz. Proje kapsamında öğrencileri, eğitim fakültelerine gitmeleri konusunda teşvik ediyoruz." dedi.

Yabancı uyruklu öğrenciler ile ilgili bir burs havuzu oluşturmak istediklerini ve bu yönde bir çalışma başlattıklarını, konu ile ilişkili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye Diyanet Vakfı'ndan burs alarak Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde "devlet parasız yatılı" statüsünde eğitimlerine devam eden Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencilerine üniversitede Eğitim Fakültelerini tercih etmeleri durumunda burs vereceklerini bildirdi.

Türkiye'de sayıları yedi olan Uluslararası İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gören yabancı öğrencilerin yanı sıra kendi olanakları ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının bursuyla eğitimlerine devam eden öğrencilere de yine Eğitim Fakültelerini tercih etmeleri durumunda burs vereceklerinin altını çizen Akgün, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 60, 70 ülke uyruklu çok sayıda öğrenci, lise öğrenimini Türkiye'de sürdürüyor. Bir kısmı İlahiyat Fakültesini tercih ediyor. Bu durumda Diyanet Vakfı burs veriyor. Siyaset bilimi, hukuk, tıp, mühendislik gibi belirli alanlarda eğitim görmek isteyenler de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından burs alıyor. Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve diğer yabancı uyruklu öğrencilerimizi Türkçe öğrendikleri ve Türkiye'deki şartları bildikleri için istihdam havuzuna katmak istiyoruz. Eğitim Fakültelerini kazandıkları takdirde öğrenim hayatları boyunca burs vermeyi planlıyoruz."

Öğrencilere Türkiye’de eğitimlerini rahat bir şekilde sürdürmelerine imkân verecek miktarda burs vereceklerini ifade eden Akgün, öğretmen adayı olan öğrencileri üniversite öğrenimleri sürecinde Türkiye Maarif Vakfı Öğretmen Sertifika Programları'na alarak, Vakfın kuruluş amacı, misyonu ve mesleki eğitime ilişkin ders vereceklerini söyledi.

Başkan Akgün, "Öğrencilere istihdam havuzu oluşturarak, hayatlarını garanti altına almalarını sağlamış olacağız. Afrika, Balkanlar ve dünyanın birçok yerinde açtığımız Maarif Okulları'nda yerel dille birlikte Türkçe'yi bilen öğretmenlerin görev yapacak olması, hem Türkiye hem de o ülke açısından son derece önemli olacak. Çünkü Maarif Vakfının en önemli hedeflerinden birisi de uluslararası eğitim merkezi olmak. Bundan dolayı kendi öğretmen havuzumuzu oluşturmayı amaçlıyoruz." açıklamasını yaptı.

Burs alan öğrencilerle mecburi hizmet sözleşmesi de yapacaklarını belirten Akgün, Türkiye'de istihdam garantili az sayıdaki burstan birinin Türkiye Maarif Vakfı tarafından verilecek olmasının eğitim hayatına önemli bir katkı sunacağını kaydetti.