Türkiye Maarif Vakfı Hukuki ve Siyasi Boyutlarıyla 15 Temmuz Paneli Düzenledi
Türkiye Maarif Vakfı Hukuki ve Siyasi Boyutlarıyla 15 Temmuz Paneli Düzenledi

Türkiye Maarif Vakfı Hukuki ve Siyasi Boyutlarıyla 15 Temmuz Paneli Düzenledi

Temmuz 06, 2022

15 Temmuz darbe girişiminin 6. yıl dönümünde Türkiye Maarif Vakfı Genel Merkezinde 15 Temmuz paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü araştırmacı yazar İhsan Aktaş’ın üstlendiği panelin konukları Avukat Hüseyin Aydın ve gazeteci yazar Nedim Şener’di. Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Vakfın yurt dışındaki FETÖ okullarını devralmasının dışında kendi eğitim kurumlarını da açarak uluslararası eğitimin parçası haline geldiğini söyledi. Akgün; “15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra dünyada birçok ülke FETÖ okullarına yönelik farklı stratejiler geliştirdi. Bazı ülkeler FETÖ iltisaklı okulları devletleştirdi, bazıları kapattı, bazıları da 3. kişilere devretti, bazı ülkeler ise bu okulların Türkiye Maarif Vakfına devrini gerçekleştirdi. Batı dışında kalan ülkelerin yaklaşık olarak dörtte üçünde FETÖ iltisaklı okullara müdahalede bulunuldu.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Maarif Vakfının, 15 Temmuz’un hemen ardından yurt dışındaki FETÖ iltisaklı okulların devri ile ilgili birçok dosyayı önünde bulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akgün, 6 yıllık süreçte FETÖ iltisaklı okulları devralarak örgüte darbe vurmaya devam ettiklerinin altını çizdi. Prof. Dr. Birol Akgün, konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Akgün’ün konuşmasının ardından paneli başlatan İhsan Aktaş, FETÖ’nün gerçek yüzünü Hrant Dink cinayetinde gösterdiğini, 15 Temmuz darbe girişimiyle de artık tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde terör örgütü olduklarını ispatladıklarını aktardı. Yargının 15 Temmuz’dan hemen sonra risk alarak mücadele ettiğini dile getiren Aktaş darbeye gösterilen refleksin yavaş yavaş azaldığını işaret etti.



“FETÖ mensupları manipülasyon yapmada oldukça usta”

Aktaş’ın söz verdiği gazeteci yazar Nedim Şener, Türkiye Maarif Vakfının FETÖ ile mücadelede etkin ve aktif rol oynayan bir kurum olduğunu, bu nedenle teşekkür ettiğini söyledi. FETÖ ile mücadele henüz bitmemiş olan, üstelik daha sıkı sürdürülmesi gereken bir husus olduğunun altını çizen Şener, “FETÖ, yalan ve iftira üzerine kurulu bir örgüt olması nedeniyle son derece tehlikeli bir yapıya sahip. Türkiye Maarif Vakfı olarak sahada sizler bu durumu daha iyi tecrübe ediyorsunuz. Bundan beş yıl önce söylenemeyecek, yapılamayacak olaylar artık gündeme geldi. FETÖ’cülere mağduriyet kılıfı uyduramayan siyasetçiler, Kanun Hükmünde Kararnameler ve terörle mücadele kanunu üzerinden dünyada PR çalışması yapıyorlar.” dedi.

Mücadelenin iç cephesi olduğuna da değinen Şener, “İçeriden bazı isimler üzerinden yargıya mesaj vermeye çalışıyorlar. Demokrasi kılıfıyla terör örgütlerinin savunuculuğunu yapıyorlar. Askeri öğrenciler üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. FETÖ’nün yaptığı da budur. Mesela Stockholm’de önemsiz bir dernek kurarak küçük küçük damlalarla bir deniz oluşturacaklarını biliyorlar. Biz maalesef bunu yapamıyoruz.” cümleleriyle gelinen noktada örgütle mücadeledeki problemli alanları ortaya koydu.

Örgüt mensuplarının manipülasyon yapmada usta olduklarını dile getiren Nedim Şener, “En az onlar kadar uyanık olmalıyız. Darbe girişiminden bugüne kendi kendime soruyorum, FETÖ ile ilgili bir şey yapmadıysam o günü boş geçirmiş sayıyorum. Üzerinde güneşin batmadığı bir terör örgütünden bahsediyoruz. Her gün özellikle Türkiye ile uğraşıyorlar. Aynı yalanı günlerce tekrarlıyorlar. Her kılığa giriyorlar ve algı çalışmaları yapıyorlar.” diyerek FETÖ’nün Türkiye ile mücadelesini manipülatif eylemler ve söylemler üzerinden sürdürdüğüne temas etti.

FETÖ ile mücadelede en önemli vazifenin din adamlarına ve Diyanet İşleri Başkanlığına düştüğünün altını çizen Şener, sözlerini şöyle tamamladı: “FETÖ ile mücadele konusunda neler yapmalıyız, diye düşünmemiz lazım. FETÖ ve benzeri örgütler varlıklarını uluslararası destekle ve içeride bazı siyasi yapılanmaların omuz vermesiyle sürdürüyor. Dolayısıyla kendisini bu topraklara ait hisseden herkese FETÖ ile mücadelede önemli görevler düşüyor.”

“FETÖ’yle mücadelenin uzun vadeli çözümü eğitim”

Nedim Şener’in sonrasında konuşan Avukat Hüseyin Aydın da FETÖ meselesinin, uzun yıllar tıpkı devletin bir kısım kurumlarının olmadığı gibi yargının da kadrajında olmadığını vurguladı. Yargının bu yapıyı suç örgütü olarak görmesinin yakın zamana tekabül ettiğini anlatan Aydın, “Neden gerekli refleksi gösteremedi? Bunu anlamak için öncelikle örgütü ve hangi yıllarda devlet içerisinde örgütlendiğini anlamak lazım. 60 darbesinden sonra siyasetçilerin etkinliği sınırlandı. Yargı bürokrasisi devleti yöneten esas unsurlardı. Örgüt de bu strateji üzerinden kurguladı kendini. Bu stratejinin diğer önemli ayağı TSK’ydı. Orada da 1980’lerde örgütlenmeye başladılar. 1986’da askeri lisedeki yapılanmaları deşifre oldu.” diyerek, FETÖ’nün devlet içerisine sızmasının 50 yıllık hikayesinin olduğunu söyledi.

15 Temmuz’dan önce FETÖ ile mücadelenin Tayyip Erdoğan’la örgüt arasında olduğunun zannedildiğini vurgulayan Aydın, “FETÖ ile mücadelede yargıyla birlikte başka yöntemler bulmak zorundayız. Bu ülkenin gençleri bilerek devlete düşman haline getiriliyor. Bilerek ya da bilmeyerek başka devletin hizmetçisine dönüşüyorlar. Buna engel olmamız gerekiyor. İnsanlar nasıl mankurtlaştırılıyor, diye baktığımızda ‘yanılmaz’ bir liderlik konseptiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu konsepti yıkmadan örgütü bitirmek mümkün değil.” ifadeleriyle mücadelenin siyasi, hukuki ve sosyolojik sacayakları olduğuna atıfta bulundu.

15 Temmuz’dan geriye dönüşü, kanser hastalığına 6. evrede yakalanmış ve artık kurtulması mümkün görünmeyen birinin kurtulmasına benzeten Aydın, “Ama bu bünye benzer bir hastalığı artık kaldırmaz. 16 Temmuz’da millet devletini kurtardı. Millet devletten artık böyle bir olayla karşı karşıya kalmaması için adımlar atmasını bekler. 16 Temmuz sabahında bürokrasi ele geçirilse bile millet karşısında durulduğu takdirde başarılı olunamayacağı net şekilde görüldü. Eğer 15 Temmuz’da elde edemedikleri başarıyı siyasetle elde ederlerse bu mücadelenin bir anlamı kalmaz.” dedi.

Örgütle mücadelenin uzun vadeli yolunun eğitim olduğuna dikkati çeken Aydın, FETÖ’nün fırsatı tekrar ele geçirmesinin ülkenin sonu olacağını, mücadele adına konsensüs oluştuğunu ve bu konuda daha hassas olunması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Soru cevap bölümünün ardından panel sona erdi.