Türkiye Maarif Vakfı, Afrika Günü’nde “Afrika’yı Anlamak
Türkiye Maarif Vakfı, Afrika Günü’nde “Afrika’yı Anlamak

Türkiye Maarif Vakfı, Afrika Günü’nde “Afrika’yı Anlamak" Paneli Düzenledi

Mayıs 28, 2024

Türkiye Maarif Vakfı, Afrika Birliği Örgütü’nün kuruluş günü olarak kabul edilen 25 Mayıs’ı, Afrika kıtasının dayanışma ve birliğini temsil eden ve ortak bilince işaret eden Afrika Günü ile kutladı. İstanbul’daki Genel Merkezinde düzenlenen etkinlikte, “Afrika’yı Anlamak” başlığı altında bir panel gerçekleştirildi ve Afrika müzikleri dinletisi yapıldı.


Panelde, farklı Afrika ülkelerinde Türkiye Maarif Vakfı’nın ülke temsilciliği ve öğretmenliği yapmış çalışanlar konuşmacı olarak yer aldı. Afrika’da yaşam ve eğitim temaları ele alındı. Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Halime Kökce, Maarif Vakfı’nın 26 Afrika ülkesinde 198 okul açtığını ve 23 bin öğrenciye eğitim verdiğini vurgulayarak, bu anlamlı günde program yapmanın önemine değindi. Her yıl düzenlenen Afrika Günü etkinliklerinin, kıtanın daha iyi anlaşılmasına katkı sağladığını belirtti.


Panelde, Afrika ülkelerinde Maarif Vakfı’nın eğitim faaliyetlerinde ve ülke yöneticiliği görevlerinde bulunmuş konuşmacılar tecrübelerini paylaştılar. Bu tecrübeler, Afrika’da yaşamanın, çalışmanın ve öğretmen olmanın zorluklarını, kıta hakkındaki algının yanlışlığını, eğitimin önemini ve ülkelerin insan kaynağı ihtiyaçlarını ele aldı. Ayrıca, dışardan bakış ile gerçek Afrika arasındaki farkları ve Afrika’yı anlamayı kolaylaştıran özel anıları da paylaşıldı.


Panelde, Türkiye’nin son dönemde Afrika ülkeleriyle ciddi ilişkiler ve yatırımlar yaparak önemli bir paydaş olduğu vurgulandı. Türklerin de Afrika’da farklı topluluklar ve ülkeler hakkında sağlıklı bilgilere sahip olduğu ifade edildi. Duygusal hatıraların da dile getirildiği etkinlikte, Etiyopya’da yaşanan ilginç anılar ve Türkçe dersinde öğrencilerin gülümseten jestleri anlatıldı.


Etkinlik, Afrikalı müzisyen, beste yazarı, aktivist ve psikolog Enzo İkah’ın gitarıyla seslendirdiği Afrika müzikleri ve türkü dinletisi ile sona erdi. Bu etkinlik, Afrika’nın ve özelde Kongo’nun sesini dünyaya duyurmaya çalışan Enzo İkah’a verilen “International Humanitarian Special Award” ile taçlandırıldı.