Türkiye Maarif Vakfı 2023 Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi
Türkiye Maarif Vakfı 2023 Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

Türkiye Maarif Vakfı 2023 Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

Temmuz 05, 2023

Türkiye’nin eğitimde dünyaya açılan penceresi Türkiye Maarif Vakfı, iyi insan yetiştirme gayesiyle başladığı yolculuğuna yeni başarılara imza atarak devam ediyor. 


51 ülkedeki 440 okulda eğitim gören 52 bin öğrencisiyle eğitimde dünya markası haline gelen Vakıf, 2023 Mezuniyet törenini Sabancı Öğretmenevi’nde yapılan törenle gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını Vakıf Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün yaptığı programa Mütevelli Heyeti Üyeleri Selim Cerrah, Mahmut Özdil, Ömer Faruk Terzi, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Coşkun Armağan, veliler ve Türkiye Maarif Vakfı çalışanları katıldı.


“Seyyahlar ve alimler ilim havzalarında yetiştiler”


Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, “Uluslararası alanda eğitim alan birisi olarak uluslararası eğitimin sizlere olan katkısını ömrünüz boyunca hissedeceğinizi söylemeliyim. Tarihe damga vuran bilim ve siyaset adamlarının eğitim sürecinde çok farklı havzalardan ve bölgelerden beslendiğini görüyoruz. İbn-i Haldun mesela, bütün coğrafyalarda bulundu. Geriye büyük eserler bırakan seyyahlar ve alimler ilim havzalarında yetiştiler. İbn-i Battuta sadece seyahat etmemiş, aynı zamanda ilim meclislerinde de bulunmuştu. Nobel Ödüllü Türk asıllı bilim adamımız Aziz Sancar uluslararası eğitim aldı. Bu insanlar farklı mekânlardan ve insanlardan beslenerek bakış açılarını geliştirdiler. Sizler de aldığınız eğitimlerle farklı bakış açıları elde edeceksiniz.” dedi.



“Mottomuz iyi insan yetiştirmek”


Türkiye dünyanın en kritik coğrafyalarından biri olduğuna değinen Prof. Dr. Akgün, “Bu topraklar, Türklerin Selçuklu ve Osmanlı geleneğiyle son 1500 yıllık İslam tarihinin belki bin yılına damgasını vurmuş büyük bir medeniyetin taşıyıcısı olan bir canlı müzedir. Bu topraklarda Mevlana'nın dediği gibi, insan sevgisinden başka bir şey görmezsiniz. Yunus Emre'nin dediği gibi, yetmiş iki buçuk milleti bir bilmek bizim geleneğimizdir. Bu ilimde de böyle, sosyal ilişkilerde de böyle, kültürde de böyle. İstanbul medeniyet ve kültürün taşıyıcısı bir şehir. Türkiye’nin her yeri farklı bir tarihi ve kültürel mirasın taşıyıcısı. Konya, Bursa, Edirne ve Ankara da böyle. Türkiye’nin gelişmesi, kalkınmasına katkı sunan bu şehirler sizlere çok şey kazandıracak.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin uluslararası eğitim kurumu olan Maarif öğrencisi olmanın da kişiye çok şey kazandıracağının altını çizen Akgün, “Dünyanın neresine giderseniz gidin Maarif mezunlarıyla karşılaşacaksınız. Bu oldukça önemli bir şey. Vizyonumuz stratejik planda da belirtildiği gibi ilmini ve irfanını insanlığın barış ve huzuru için kullanacak iyi insanları yetiştirmek. Mottomuz iyi insan yetiştirmektir. Hep bu amaçla çalışmalarımızı yürütüyoruz.” diyerek Maarif Okullarından mezun olmanın ne anlama geldiğini aktardı.


“Her birimiz büyük Maarif ailesinin birer ferdiyiz”


Bu toprakların büyük bir medeniyetin taşıyıcısı olduğuna değinen Prof. Dr. Akgün, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkeler arası ilişkilerde önemli görevler alacaksınız. Diplomat olacaksınız, akademisyen olacaksınız, mühendis, tüccar, akademisyen, öğretmen gibi farklı görevler üstleneceksiniz. Ne yaparsanız yapın amacınız bu ilişkiyi bu medeniyet izlerini ülkenize taşımak olmalı. Bu gerçekleşirse Maarif Vakfı olarak vazifemizi yapmış oluruz. Biz diyoruz ki bir Maarif mezunu öncelikle yerli ve milli zihinle yetişir. Kendi ülkesini sever, kendi birikimini teknolojik anlamda, dil anlamında ya da kültürel anlamdaki birikimini önce kendi insanına hizmet etmek, kendi ülkesini, milletini kalkındırmak için kullanır. Anadolu irfan geleneği Hz. Mevlana’nın Yunus’un Yesevi Hazretlerinin insan odaklı bakışıdır. Geleceğe ilişkin bir medeniyet tasavvurundan söz edeceksek, şiarımız insanı yaşatmak ve insanlar arasında barış ve adaleti tesis etmektir. Eğitim bunun bir parçasıdır. Yunus Emre’nin dediği gibi gelin tanış olalım. Maarif Vakfı 51 ülkede açtığı 440 okulda 52 bin öğrencisiyle bu davanın taşıyıcısı haline gelmiştir. Sizler de bize katılacaksınız ve beraberce yeni tohumlar atacak yeni öncülükleri başlatacağız. Önemli olan bu görevi hakkıyla yerine getirebilmektir. Maarif mezunu, kendi ülkesini sever kendi birikimini kendi insanına hizmet etmede kullanır. Buna inanırsanız küresel dünyadan kopmadan; özgür olmayı deneyerek, zihinsel olarak farklı dünyalara teslim olmadan kendi milletinize hizmet edersiniz. Buna inanırsak hep birlikte daha adil bir dünyanın kurulması için çalışırız. Hepinizi tebrik ediyorum. Aileniz ve milletinize selamlarımızı iletin ve büyük bir ailenin ferdi olduğunuzu unutmayın. Başarılar diliyorum.”


“Türkiye Maarif Vakfının çocukları olarak Maarif’in yolculuğuna katkı sağlayacağız”


Prof. Dr. Birol Akgün’ün ardından söz alan mezun öğrencilerden Maliha Temori, Türkiye Maarif Vakfının Afganistan okulundan mezun olan biri olmaktan gurur duyduğunu dile getirerek, “Burada mezunlar adına konuşmak önemli bir sorumluluk. Türkiye Maarif Vakfı dünyanın dört bir yanında eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Afganistan’dan Türkiye’ye üniversite eğitimim için geldiğimde yeni deneyimler kazandım, yeni kültürler tanıdım. Türkiye Maarif Vakfı sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda bir aile. Hepimizi birleştiren ortak bir hedef var: Gelişme ve ilerleme. Maarif Okulları bize sadece akademik değil evrensel değerlerle donatılmış bir eğitim sundu. Buradan mezun olan öğrenciler olarak Türkiye Maarif Vakfına minnettarız. Türkiye Maarif Vakfının çocukları olarak bu yolculuğa katkılar sağlayacağız. Ailelerimize, öğretmenlerimize, sınıf arkadaşlarımıza ve Türkiye Maarif Vakfının tüm personellerine teşekkür ediyorum. Bize inandınız ve cesaret verdiniz. Sizler olmadan bu başarı olmazdı. Sevgili mezunlar umut dolu bir geleceğe doğru yürürken birlikte çalışalım ve dünyaya anlamlı işlere yapalım.” sözleriyle duygularını ifade etti. Temori, konuşmasının ardından mezuniyet kütüğüne hatıra çivisi çaktı.


“Aldığımız eğitim ve edindiğimiz deneyimlerle dünyaya farklı bakış açısı sunmaya hazırız.”


Temori’den sonra söz alan Nematullah Rahimi ise, “Hem mezun hem de inşallah Türkiye Maarif Vakfı öğretmeni olarak huzurlarınızdayım. Türkiye Maarif Vakfı, yıllarca öğrencilere sadece kaliteli bir eğitim değil, eğlenceli programlarla kapsamlı bir eğitim sunuyor. Vakfın öğretmen adayları eğitim programı sadece kaliteli eğitim değil aynı zamanda dostluklar kazanmamıza ve kardeşlik duygusunu geliştirmemize yardımcı oldu. Tarihi mekanları keşfetmek ve kültürel etkinliklere katılmak bizlere farklı deneyimler kazandırdı. Bugün buradan mezun olan öğrencileri tebrik ediyorum. Aldığımız eğitim ve edindiğimiz deneyimlerle dünyaya farklı bakış açısı sunmaya hazırız. Ailelerimiz ve Türkiye Maarif Vakfının tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Siz olmadan bu başarı merdivenini tırmanmak mümkün olmazdı. Sevgili mezun arkadaşlarım geleceğimiz sizlerin elinde. Sizler birer ışık olarak geleceğin nesillerine ilham vereceksiniz. Öğretmenler geleceğin inşasında önemli rol oynuyorlar. Bu vazifeyi yaparken değerlerimizle sevgi dolu bir ortam oluşturmalıyız. Hepinize tekrar başarılar diliyorum.” dedi.


Flama teslim merasiminin sonrasında mezuniyet nişanı ve hediye takdiminin ardından program sona erdi.