Aralık 20, 2022
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca İstanbul’da düzenlenen “Türkiye Ulus Markalama Forumu”, ikinci gününde panellerle devam ediyor.
“Kamu Diplomasisi ve Ulus Markalama Stratejisi” başlıklı panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Daire Başkanı Oğuz Güner, kamu diplomasisinin aynı zamanda ülkelerin saygınlığını artırmayı hedefleyen bir alt disiplin olduğunu kaydetti.
Kamu diplomasisi ve ulus markalamanın ikisinin de yumuşak güç unsuru olduğunu belirten Güner, şöyle devam etti:
"Kamu diplomasisinin geçmişine baktığımızda ilk etapta uygulayıcı aktörün hükümet olduğunu görüyoruz. Son 60 yıllık süreçte artık STK'lerin, uluslararası şirketlerin, vatandaş diplomatların birer kamu diplomasi aktörü olduğunu görüyoruz. Bu süreçlerde topluma, siyasal anlamda uluslararası kamuoyuna ya da hedef kitlenize vereceğiniz siyasal mesaj dışında bir kategorizasyon yapılacaksa, ülkenin imajına katkı sunacak bir çalışma olacaksa bunu aslında ulus markalama kümesi içine koyuyoruz."
Kamu diplomasisi ve ulus markalamanın birçok devlette üst düzey kamu kurumlarınca yürütülen bir faaliyet alanı olduğunu bildiren Güner, “Türkiye’de çok kolektif bir kamu diplomasisi ekosistemi var. Bu ekosistem birbirinden güçlü aktörlerin, birbirinden farklı faaliyet alanlarında yürüttüğü projeler üzerinden yorumlanıyor. Bunlardan biri TİKA’dır. Gönül coğrafyası olarak addettiğimiz coğrafyada muazzam işler yapıyorlar. Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü var. Kızılay, AFAD gibi kurumlarımız var.” ifadelerini kullandı.