“Milli iradeyi savunmak, geleceği inşa etmek” Sempozyumu
“Milli iradeyi savunmak, geleceği inşa etmek” Sempozyumu

“Milli iradeyi savunmak, geleceği inşa etmek” Sempozyumu

Temmuz 14, 2020


Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde "Milli iradeyi savunmak, geleceği inşa etmek" konulu 4'ncü 15 Temmuz Sempozyumunda “15 Temmuz ve Dış Dünyada Eğitim Seferberliği” konulu sunumunu anlattı.

Üsküdar Belediyesi, Marmara Üniversitesi ve 15 Temmuz Derneği tarafından düzenlenen 4'üncü Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti.

Sempozyuma Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, 15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik, Gazeteci Yazar Nedim Şener, Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satan, Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Cavit Tatlı ve Ortadoğu Uzmanı Dr. Said el-Haj konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumda, 15 Temmuz şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Sempozyumda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ'cülerin yargılanması ve Ayasofya'nın ibadete açılması hakkında konuştu.

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Akgün ise, Türkiye Maarif Vakfının, 17/25 Aralık süreci ardından, siyaset ve devlet aklının eğitim alanının boş bırakılmaması gerektiğine karar vermesinin ardından kurulma sürecinin başladığını anlattı.

Türkiye Maarif Vakfının Mütevelli Heyetinin, 7’sinin Cumhurbaşkanı ve 5’inin de Bakanlar Kurulunca atandığını ifade eden Akgün, Türkiye Maarif Vakfı isminin konulmasının eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın fikri olduğunu hatırlattı. Akgün şöyle konuştu: “Yurtdışına gidince bizi güçlü kılan şeyin, şeffaflığımız olduğunu gördük. Dünya’da İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika ve diğer bir çok ülkenin Maarif Vakfına benzer kurumları var. TİKA nasıl teknik yardımlar götürüyorsa, YTB nasıl burs veriyorsa, Yunus Emre nasıl Türkçe ve Kültür öğretiyorsa -ki Çin de bu trende dahil oldu ve Çin’in Konfüçyüs Enstitüsünü kurdu- bizim de gizli saklı bir işimiz yok. Türkiye Maarif Vakfı, hem Vakıflar Genel Müdürlüğünün denetiminde hem de Meclis’in. Pandemiden önce tüm siyasi partilerin temsilcilerinin bulunduğu TBMM’deki komisyona çalışmalarımızı anlattık. Sorulan tüm soruları cevapladık. Yaptığımız işleri aktardık.” dedi. 

Türkiye Maarif Vakfının sadece FETÖ ile mücadele için kurulmadığına dikkat çeken Akgün, “15 Temmuz’u anmaya devam edeceğiz. Ama ufkumuzu geniş tutuyoruz. 2071’den söz ediyoruz. Bu bölgede düzen kurucu, barış inşa edici, pek çok rolü yerine getiren bir Türkiye var ve bu vizyonla çalışan Türkiye Maarif Vakfı var.” diye konuştu.