İstanbul Eğitim Zirvesi’nin Sloganı: “Gelecek yıl İstanbul’da”
İstanbul Eğitim Zirvesi’nin Sloganı: “Gelecek yıl İstanbul’da”

İstanbul Eğitim Zirvesi’nin Sloganı: “Gelecek yıl İstanbul’da”

Kasım 26, 2021




Eğitim konusunda uluslararası etkinlik ve çalışmalarıyla öne çıkan kurum ve aktörlerin buluşma noktası olmayı amaçlayan İstanbul Eğitim Zirvesi, ikinci gününde yapılan panellerle sona erdi. Saat 15.30’da başlayan ilk panelde “Eğitim ve Kalkınma” başlığı değerlendirildi.

Panelde; New York Tirana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir, Oxford Üniversitesi Kıdemli Uzmanı Adeel Malik, Kuzey Malezya Üniversitesinden Eğitici Teknoloji Profesörü Raja Maznah ile UNESCO Sosyal Öğrenme ve Sürdürülebilir Kalkınma Masası Başkanı Arjen Wals konuştu. “Araştırma ve öğretim açısından uluslararası standartlara ulaşmak için çalışmaya yerel koşullardan başlamamız gerekiyor.” diyen Erkan Erdemir, farklı kurumlar ekolojisine sahip olmamız, bunun için de yüksek öğretim kurumlarının hükümetlerle yakın çalışması gerektiğini aktardı. Adeel Malik, Dünya Bankası veya BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle ortaya koyduğu jargonun ötesine geçilmesi ve eğitimin sağlıklı bir deneyim olarak düşünülmesinin şart olduğunun altını çizerken, Arjen Wals ekolojik sınırlar içinde sürdürülebilir kalkınma sağlayan eğitime yatırım yapılması gerektiğini söyledi ve öğrenme kültürümüzün, merakımızın ve tutkumuzun geliştirilebileceği bir sisteme ihtiyacımız olduğuna işaret etti. Raja Maznah ise, yüksek öğretimin yaşam boyu öğrenmeye katkı sağlayan bir yapıda olması gerektiğine vurgu yaptı.

2. panelde “Eğitimin Yeniden Modellenmesi” ile ilgili Brookings Enstitüsünden Michael Hansen, JA Worldwide Operasyon Direktörü Caroline Jenner, Learning Policy Institute Kıdemli Araştırmacısı Tony Wagner, Cambridge Üniversitesinden Rupert Wegerif ve Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aykut değerlendirmelerde bulundu.  Michael Hansen, öğrencileri bilgisayar teknolojilerine erken maruz bırakmanın, özellikle yetersiz hizmet alan öğrenciler arasında talebi artırmaya yardımcı olduğunu savunduklarını dile getirdi. Caroline Jenner eğitimde yenilik yapmak ve ilerlemek için bugün geçmişten nasıl daha iyi olunabileceği üzerine kafa yorulması gerektiğini aktardı. Tony Wagner eğitim sistemlerinin zamana dayalı yapısının sorunlu olduğuna değinerek, öğrencilerin sadece işe değil, aynı zamanda vatandaşlığa ve yaşam boyu öğrenmeye de hazırlanamadığına temas etti. Rupert Wegerif, internetin ve yeni teknolojilerin eşler arası öğrenmeyi ve eğitim için küresel bir bağlamı destekleme potansiyelinin kendisini heyecanlandırdığını ifade etti. Mustafa Aykut da “Geleneksel eğitim sistemini bugünden itibaren disiplinler arası bir eğitim sistemine dönüştürmemiz gerekiyor. Disiplinler arası eğitim, öğrencinin fikir ve kavramlar arasında bağlantı kurarken öğrenmesini sağlıyor.” dedi.

Nobel Barış Ödülü Sahibi Tawakkal Karman’ın davetli konuşmacı olarak katıldığı 3. panelde ise Study Hall Educational Foundation Kurucusu Urvashi Sahni, UNICEF’ten Rory Robertshaw, Yıldırım Bayezid Üniversitesinden Prof. Dr. Muhsin Kar ve Muhammadiyah Foundation’dan Muhammad Sayuti eğitim ve sosyal adalet üzerine değerlendirmelerde bulundu. Urvashi Sahni kızların eğitimiyle ilgili olarak çok güçlü bir ön yargı bulunduğunun altını çizdi ve “Kızlar ulus inşasında, yurttaşlıkta çok eşit katılımcılar olmalı, kendilerini demokrasimizde eşit yurttaşlar olarak algılamayı öğrenmeliler.” dedi. Rory Robertshaw koronavirüs dönemine dikkat çekerek, “COVID-19 sırasında gördüğümüz şey, daha yoksul aileler için internet erişimi gibi zorlukları meydana getiren dijital dışlamanın ortaya çıkmasıydı.” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Muhsin Kar, “Pandemi sürecinde bu çocukları maddi olarak da destekleyebilmemiz için STK'lar veya diğer devlet kurumları gibi farklı paydaşlarla iş birliği yapmalıyız.” cümlesiyle iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Muhammad Sayuti ise “Yüksek kaliteli mesleki eğitime eşit erişim, sosyoekonomik eşitsizliği kapatmanın en önemli ön koşullarından biridir.” diyerek eğitimin sosyal eşitsizlik karşısındaki gücünü gözler önüne serdi. 


Kapanış konuşmasını Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yaptı. “Geleceğimiz için neler yapabileceğimizi hayal etmemiz gerekiyor. Bu süreçte öğretmenler, öğrenciler ve tüm karar vericilerin görüşleri dikkate alınmalıdır.” diyen Akgün, ortak teması eğitimde yeni trendler olan tüm perspektiflerin karat alıcılar tarafından dikkate alınacağını ve değerlendirileceğini söyledi. Prof. Dr. Akgün, eğitimin temel amacının bilgiyi aktarmak olduğuna, ancak bunu yaparken bilgiyi erdem, şefkat ve merhametle kuşatmak gerektiğine atıfta bulunarak “Teknolojiyi eğitimde kullanmak durumundayız. Ancak unutmayalım: Teknoloji amaç değil araçtır. Eğitimde devrim yapmak için öğretmenlerimizi iyi yetiştirmeliyiz. Çünkü eğitimin doğası değişti. Artık her şeyi bilmek değil hayatı anlamlandırmak ve eğitimde tecrübe paylaşımı önemli. İstanbul Eğitim Zirvesi bu açıdan ehemmiyetli. Zirve’yi kurumsallaştırarak sizlerin de destekleriyle düzenlemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Akgün, katkılarından dolayı başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer olmak üzere, tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ederek önümüzdeki yıl, İstanbul Eğitim Zirvesi’ni İstanbul’da yapmak istediklerini aktardı. Prof. Dr. Birol Akgün “Sloganımız: Gelecek yıl İstanbul’da” diyerek sözlerini tamamladı.