İstanbul Eğitim Zirvesi’nin İlk Gününde Eğitimin Geleceği Konuşuldu
İstanbul Eğitim Zirvesi’nin İlk Gününde Eğitimin Geleceği Konuşuldu

İstanbul Eğitim Zirvesi’nin İlk Gününde Eğitimin Geleceği Konuşuldu

Kasım 26, 2021


Eğitim alanında ülkemizin yurt dışına açılan penceresi Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen; eğitime ilişkin analizlerin, gelecek perspektiflerinin, kuramsal yaklaşımların, uygulamaların tartışıldığı İstanbul Eğitim Zirvesi birinci günü yapılan panellerle tamamlandı. Alanının uzmanı isimlerin katıldığı panellerde; eğitimin geleceği, müfredatın uluslararasılaşması ve dijitalleşme gibi konular masaya yatırıldı. 

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün moderatörlüğünde gerçekleşen özel oturumda, Katar Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Buthaina Bint Ali Al Jabr Al Nuaimi, Arnavutluk Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Evis Kushi ve Nijer Yüksek Öğretim Bakanı Mamoudou Djibo eğitimde yeni trendler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Arnavutluk Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Evis Kushi vyaptığı konuşmada, “Arnavutluk, eğitim sisteminin modernleştirilmesini, eğitim kalitesinin artırılmasını ve iyileştirilmesini, eğitime katılımın sağlanmasını ve genç nesillerin işgücü piyasası için gerekli becerilerle donatılmasını amaçlayan derin ve kapsamlı reformları başlatmış ve uygulamıştır.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın davetli konuşmacı olarak katıldığı 1. panelde, OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, New York Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji profesörü Selçuk Şirin, New South Wales Üniversitesi Eğitim Politikaları profesörü Pasi Sahlberg, Buckingham Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Sir Anthonuy Seldon ve Sydney Teknoloji Üniversitesi Öğretme ve Öğrenim Direktörü Bem Le Hunte “Eğitimin Geleceği” konusu üzerine müzakere etti. İbrahim Kalın, Türkiye Maarif Vakfının çalışmalarını yakından takip ettiğini söyleyerek, “Uluslararası eğitimin nasıl olması ve geliştirilmesi gerektiğinin bir örneği olan Türkiye Maarif Vakfına teşekkür ederim.” dedi. Panelde eğitim perspektifini ve sistemle ilgili hayalini anlatan Selçuk Şirin, “Bir okul sistemi hayal edecek olsam, altı veya yedi yaşında değil, bu sistemi üç yaşından başlatırdım. Burada temel, evrensel bir ilköğretimden bahsediyorum. Ve bu sistemi on sekiz yaşında bitirirdim.” şeklinde konuştu. 

2. panelde Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ayşen Gürcan, The Black Curriculum Kurucusu Lavinya Stennett, Harvard Üniversitesinden Fernando Reimers ve Cambridge Üniversitesinden Pete Dudley müfredatın uluslararasılaşması üzerine konuştu. Prof. Dr. Gürcan Maarif öğrenen profilini şöyle özetledi: “Aklını ve düşünce yapısını kullanabilen öğrenen; iradesini yönetebilen öğrenen, bir sosyal çevre içerisinde vicdanı, hakkaniyeti ve birlikte yaşadığı kişilerle kurduğu diyaloğu yönetebilen öğrenen ve son olarak zaman yönetiminde etkin olan öğrenen’dir.” Lavinya Stenned de eğitimde sosyal medyanın önemine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Bugün en büyük öğretmenlerden biri de sosyal medya. İnsanlar, sınıflardan çıktıklarında telefonlarından sosyal medyaya girerek öğrenmeye devam ediyorlar. Bir eğitim programı olarak sosyal medyanın nasıl kullanılacağını konuşmak lazım. Ve gençlerin sosyal medyadan ne öğrendiklerini de bilmemiz lazım.”

3. panelde ise PISA Kıdemli Danışmanı Michael Stevemson, Arizona Eyalet Üniversitesinden Punya Mishra, Jang/Geo Medya Grubu kurucusu Umar Saif, Usturlab ortak kurucusu Sümeyye Ceylan ve ICLE Sorumlu Ortağı Eric Sheninger dijitalleşmenin eğitime etkisi konusunu değerlendirdi. Panelistlerden Umar Saif, eğitim öğretim sürecinde üç önemli unsuru olduğunu vurguladı: “Kaliteli içerik, sınıf içi donanım ve öğrenci ile öğretmenin etkileşimi.” Saif ayrıca, çocukların kitaplarla olan ilişkisini interaktif düzeye çekebilmek için ders kitaplarına oyunlar, animasyonlar, simülasyonlar eklediklerinin, öğrencilere sadece materyal sağlamakla sorunların çözülmeyeceğinin altını çizdi.

İstanbul Eğitim Zirvesi'nin ikinci gününde saat 15.30’da başlayacak ilk panel “Eğitim ve Kalkınma” başlığıyla ilgili olacak. Panelde; New York Tirana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir, Oxford Üniversitesi Kıdemli Uzmanı Adeel Malik, UCL Eğitim Uygulama ve Toplum Bölümü Başkanı Brad Plitz ile UNESCO Sosyal Öğrenme ve Sürdürülebilir Kalkınma Masası Başkanı Arjen Wals konuşacak. 2. panelde “Eğitimin Yeniden Modellenmesi” ile ilgili Brookings Enstitüsünden Michael Hansen, JA Worldwide Operasyon Direktörü Caroline Jenner, Learning Policy Institute Kıdemli Araştırmacısı Tony Waner, Cambridge Üniversitesinden Rupert Wegerif ve Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aykut değerlendirmelerde bulunacaklar. Nobel Barış Ödülü Sahibi Tawakkal Karman’ın davetli konuşmacı olarak katılacağı 3. panelde ise Study Hall Educational Fondation Kurucusu Urvashi Sahni, UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominics ve Cambridge Üniversitesinden Ricardo Sabates Aysa “Eğitim ve Toplumsal Adalet” konusunu masaya yatıracaklar. Oturumların ardından zirve sona erecek.