Kasım 05, 2022
Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen; akademisyenler, uzmanlar ve eğitim otoritelerinin katıldığı 2. İstanbul Eğitim Zirvesi’nin ikinci gününde COVID Neslinin Geleceği tartışıldı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Alpaydın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, New York Tiran Üniversitesinden psikoloji profesörü Enila Cenko, 29 Mayıs Üniversitesinden Felsefe profesörü Tahsin Görgün, Indiana Üniversitesinden Enrique Galindo ve UNESCO Öğretmen Gelişimi Bölüm Direktörü Carlos Vargas Tames katıldı.
Andreas Schleicher gelecekte karşı karşıya kalacağımız en önemli sorunun; bilginin daha fazlasını öğretmek değil gençlere bir filozof gibi düşünmenin ne anlama geldiğine dair derin bir anlayış kazandırmak ve sorunlara birden fazla disiplin merceğinden bakabilmek olacağını söyledi. Okuryazarlığın artık bilgi öğrenmekle ilgili olmadığını vurgulayan Schilder; tamamen bilgiyi inşa etmekle ilgili olduğunu vurguladı.
Enila Cenko, “Pandeminin bittiğini ve dolayısıyla ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin bittiğini düşünmek isteyebiliriz. Ancak ne yazık ki, araştırmalar ve veriler pandeminin özellikle gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisinin uzun vadeli olduğunu gösterdi.” diyerek pandemi sonrası öğrencilerin yaşayabileceği en önemli sorunu dile getirdi. Cenko, “Pandemiyi bu anlamda bir fırsat olarak değerlendirebilir ve özellikle genç nesillerin psikolojileri konusunda çalışmalar geliştirebiliriz. Gençlerin psikolojik altyapılarını güçlendirmeli ve bu konuyu bütüncül bir bakış açısıyla ele almalıyız.” ifadelerini kullandı.
Enrique Galindo, pandemi dönemi sonrasında öğrencilere yönelik kişisel desteklerin önemli olduğunu söyleyerek, COVID neslinden denildiğinde tüm öğrencilerden bahsedilmediğinin, dolayısıyla öğrencilerle tek tek ilgilenip destek sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Tahsin Görgün, eğitim meselesini tümel bir yaklaşımla değerlendirerek, öğrencilere gerekli bilgileri vermenin yanı sıra, başarılı bir eğitim sisteminin ayırt edici özelliği olan seçme ve doğru seçim yapma becerisini kazandırmak gerektiğini aktardı.
Vargas Tames ise, eğitimi dönüştürmek için öncelikle öğretmenler hakkındaki düşüncelerimizi değiştirmek gerektiğine atıfta bulunarak; öğretmenlerin politika üreticileri tarafından tanınmaları, eğitilmeleri ve kabul edilmeleri gerektiğine değindi.
Zirve, Farklılaştırılmış Eğitim paneliyle devam edecek.