Nisan 13, 2025
Bu yıl 4.’sü düzenlenen ve Türkiye Maarif Vakfının “Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü” Üst Düzey Oturumuyla yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Forumun uluslararası alanda giderek daha fazla dikkat çekmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları kaydetti: “Dünyada dış politika ve uluslararası ilişkiler alanında önde gelen etkinlikler arasında yerini alan Foruma yönelik yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz. Bugün burada çatışmaların yerine diyaloğu, kutuplaşmanın yerine ortak aklı, güç yarışının yerine küresel vicdanı tercih ettiğimizi hep birlikte dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz.”
Antalya’dan dünyaya barış ve dostluk mesajı verdiklerini vurgulayan Erdoğan, üç gün boyunca küresel diplomasinin merkezinin Antalya olacağını belirtti. Konuşmasında uluslararası sistemin çağın ihtiyaçlarına cevap veremediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İnsanlık, arka arkaya yeni teknolojik hamleler gerçekleştirirken uluslararası sistem çağa ayak uydurabilmesi noktasında aynı başarıyı sergileyemiyor. Tüm insanlığı ilgilendiren sorunlarla uğraştığımız bir dönemde uluslararası toplumun daha adil, daha vicdanlı politikalar geliştirmede maalesef yetersiz kaldığına şahit oluyoruz.”
Erdoğan, Türkiye’nin tarihsel ve kültürel zenginliğiyle bu sorunlara çözüm önerileri sunabilecek önemli bir aktör olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
“Türkiye, sahip olduğu tecrübe, tarihi, beşeri, kültürel zenginlik ve derinlik dolayısıyla dünyaya bu mesajı en rahat verebilecek ülkelerdendir.”
Türkiye Maarif Vakfı “Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü” Üst Düzey Oturumuyla Forumda yerini aldı.
Forumun ikinci gününde, Emine Erdoğan’ın himayelerinde “Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü” başlıklı üst düzey oturum düzenlendi. Oturuma Emine Erdoğan’ın yanı sıra Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut M. Özdil, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Maryam Nawaz Sharif ve uluslararası düzeyde alanında uzman isimler katıldı.
Oturumun açılışında konuşan Emine Erdoğan, eğitimin dönüştürücü gücüne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Nesillere nitelikli eğitim sunarsanız, toplumların ve büyük ölçekte ise dünyanın kaderini değiştirirsiniz. Anadolu’da bir söz vardır: ‘Arı kovanından çıkmazsa bal yapamaz,’ denir. Türkiye Maarif Vakfı, gittiği her yere, Türkiye’nin adil, kucaklayıcı ve barışçıl yaklaşımını da beraberinde götürüyor.” Konuşmasında Türkiye Maarif Vakfının uluslararası eğitimdeki yerine ve rolüne değinen Emine Erdoğan, “İlim; ruhu, aklı ve vicdanı besleyen balını, hiçbir fark gözetmeden, tüm insanlığa sunuyor ki, dünya herkesin rahat nefes aldığı bir yer olsun! Bu vesile ile, Türkiye Maarif Vakfımızın yöneticilerine, ülke temsilcilerine, her kademeden çalışanlarına ve sahada özveriyle görev yapan öğretmenlerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Program kapsamında düzenlenen panelde konuşan Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ise Türkiye’nin küresel eğitim vizyonuna dair mesajlar verdi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne değinen Tekin: “Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon çerçevesinde dünyada barışı egemen kılmak için bir iyilik hareketi başlatmak gerektiğine inandık. Bunun için de eğitim programlarımızda hep ıskaladığımız insani değerlerin yeniden programların içerisine giydirilmesi gerektiğini düşündük ve böyle hareket ettik.” dedi. Ayrıca BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs ve UNICEF Eğitim Direktörü Pia Rebello Britto, küresel eğitim krizine dikkat çekti. Sachs, gerçek yatırımın teknoloji şirketlerinde değil, çocukların eğitiminde olduğunu vurgularken; Britto, dünyada milyonlarca çocuğun temel eğitimden yoksun kaldığını belirtti. Her iki uzman da eğitime yapılan yatırımın ekonomik ve toplumsal kalkınmanın anahtarı olduğunu ifade etti. Dijitalleşmenin doğru kullanıldığında eğitime adil ve kapsayıcı erişimi mümkün kılacağına dikkat çekildi.
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Özdil: "Eğitim modelimiz bağlama duyarlı ve ihtiyaca dayalı"
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut M. Özdil, yaptığı konuşmada Vakfın uluslararası eğitim alanındaki yaklaşımını ve temel ilkelerini açıkladı. Özdil, Maarif Okullarını farklı kılan unsurun, yerel bağlamlara duyarlı ve ihtiyaca dayalı bir model olduğunu vurguladı. “Maarif Okullarını gerçekten farklı kılan şey, bağlama duyarlı ve ihtiyaca dayalı yaklaşımlarıdır. Herkese uyan tek tip bir model uygulamak yerine, eğitimi yerel toplulukların gerçek ihtiyaçlarına göre şekillendirmeye odaklanıyoruz.” ifadelerini kullanan Özdil, çeşitliliğe saygı duyan, kapsayıcı bir anlayışı benimsediklerinin altını çizdi.
Konuşmasında, faaliyet gösterilen ülkelerdeki kültürel zenginliklerin Maarif Okullarının gücünü artırdığına dikkat çeken Özdil, “Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin renklerini, dokularını, birikimlerini ve geleneklerini faaliyetlerimize dahil edebildiğimiz ölçüde güçleneceğimize inanıyoruz,” dedi. Farklılıkların tehdit değil birer zenginlik olduğunu belirten Özdil, esas problemin çeşitlilik değil, bu çeşitliliğe karşı geliştirilen eşitsiz ve adaletsiz tutumlar olduğunu ifade etti. “Esas sorun çeşitlilik değil. Eşitsizlik ve adaletsizlik, farklılıklarımızdan değil, bu farklılıklara yaklaşma tarzımızdan doğuyor.” sözleriyle Vakfın eşitlikçi ve adalet merkezli eğitim vizyonunu gözler önüne serdi.
Program, konuşmacılar ve panelistlerin aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.