Kasım 04, 2022
Türkiye Maarif Vakfı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Eğitim Zirvesi’nde COVID-19 sürecinin sonrasında Okula Yeniden Dönüş konusu değerlendirildi. Moderatörlüğünü Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’in yaptığı ilk panelde California Üniversitesinden bilişsel bilim profesörü Lera Boroditsky, Michigan Eyalet Üniversitesinden öğretmen eğitimi ve fen eğitimi profesörü David Stroupe, emekli öğretim üyesi yazar ve profesör Sadettin Ökten, North Carolina Üniversitesinden eğitim psikolojisi ve matematik eğitimi profesörü Dionne Cross Francis ve Uluslararası Malezya İslam Üniversitesinden eğitim bilimleri profesörü Dawood Abdulmalek Yahya Al-Hidabi konuştu.
Pandeminin öğretme biçimimizi kökten değiştirmek için bize yeterince fırsat sunduğunu vurgulayan Lera Borodistky, bu durumun yeni öğretim yöntemleri geliştirme ve sınıfa dahil olma konusunda inanılmaz fırsatlar oluşturan bir kriz olduğunu aktardı. Boroditsky, dil eğitimi ile ilgili olarak da “Dile göre yaşlandıkça öğrenmek zorlaşıyor. Ancak, bir zaman makineniz yoksa, şimdi başlamaktan daha iyi bir çözüm yok.” ifadelerini kullandı.
Okullarda STEM öğreniminin bireysel bir çabadan uzaklaştırarak değişim oluşturmak için kolektif bir çabaya doğru taşımanın önemli olabileceğini söyleyen David Stroupe, “Öğrenciler öğretmenin onları önemsediğini ve değer verdiğini düşünmezlerse öğrenilen bilgiler anlamsız hale gelir.” dedi.
Pandemi sonrasında sistematik olarak ele alınması gereken önemli konunun öğrencilerin sosyal ve duygusal ihtiyaçları olduğunun altını çizen Dionne Cross Francis, “Öğrencinin ruh sağlığının bozulmasının nedenlerinden biri de öğretmenlerin desteklenmemesi ve öğrencilerin sosyal-duygusal gelişimini geliştirmemek. Öğretmenlerin sosyo-duygusal gelişimini de desteklememiz gerekiyor. Öğretmen kendi tükenmişliğini ve sorunlarını çocuklara yansıtmamalı.” diyerek salgın sonrası dönemde öğretmenler ve öğrenciler için neler yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Dawood Abdulmalek Yahya Al-Hidabi, bazı kuruluşların dünyaya yardım etmek istediklerini dillendirmelerine rağmen yalnızca belirli gruplara yardım ettiklerini vurgulayarak pandeminin bencilliği ve insan hakları eksikliğini ortaya çıkardığını, tüm dünyanın birlikte çalışması ve açık kaynaklar inşa etmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Sadettin Ökten ise medeniyetimizde muallim talebe ilişkilerini 3 isim üzerinden anlattığı konuşmasında maddi ve manevi bütünlük de dahil olmak üzere bilgi ve ahlâkın varlığın özü ve kaynağı olduğuna; insanın eylemlerinin düşünce ve duyguyu içerdiği kadar var olduğuna, bu eylemlerin de insan bilgisinin sınırları kadar var olabildiğine değindi. Bilme duygusunun ancak sistemli bilgi ve ahlâkla akıl ve kalp bilgisi içerebileceğine atıfta bulunan Ökten; Celalettin Ökten, Mahir İz ve Nurettin Topçu’ya göre ilim öğretmek ve ahlâkî olarak örnek olmanın, öğretmenlere emanet edilen kutsal bir görev olduğuna temas ederek, “Bu görev bilinci ile onlar; bilgiyi genç, temiz ve masum akıllara, kalplere saf ve nezih bir şekilde ulaştırma sorumluluğu ve duyarlılığına sahip oldular.” dedi.
“Okula Yeniden Dönüş” Öğretmen Paneli’nde de Irak Uluslararası Maarif Okulları Eğitim Koordinatörü Vafa Sharabati’nin moderatörlüğünde; Tanzanya Uluslararası Maarif Okullarından Bilişim Teknolojileri öğretmeni Christopher Ayo, Pakistan Uluslararası Maarif Okullarından Eğitim Koordinatörü Uzma Shabih ve Bosna Hersek Uluslararası Maarif Okullarından Sosyal Bilimler ğretmeni Vladimir Lasica konuştu.
2. İstanbul Eğitim Zirvesi yarın yapılacak 3 panelle devam edecek. Saat 9’da başlayacak ilk panelde “COVID Neslinin Geleceği” konuşulacak. Saat 11.30’daki ikinci panelin konusu ise “Farklılaştırılmış Eğitim”. Saat 125’te başlayacak son panelde ise “Eğitimde Alternatif Arayışlar” tartışılacak. Saat 17’de yapılacak Kapanış ve değerlendirme konuşmalarının ardından 18’deki ödül programıyla Zirve sona erecek.