2. İstanbul Eğitim Zirvesi’nde Milli Eğitim Bakanları Buluştu
2. İstanbul Eğitim Zirvesi’nde Milli Eğitim Bakanları Buluştu

2. İstanbul Eğitim Zirvesi’nde Milli Eğitim Bakanları Buluştu

Kasım 04, 2022


 

Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen 2. İstanbul Eğitim Zirvesi, “Okulun Geleceği, Pandemi Sonrası Eğitimin İhtiyaçları” temasıyla devam ediyor. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panele, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün moderatörlüğünde Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Sezgin, Kamerun Orta Bakanı Pauline Nalova Lyonga, Zambiya Eğitim Bakanı Douglas Syakalima, Mali Eğitim Bakanı Sidibe Ousmane Dedeou ve Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitim Bakanı Baxtiyor Saidov Odilovich katıldı.

Pauline Nalova Lyonga yaptığı konuşmada insanların uzaktan öğretmenin kolay olduğunu düşündüklerini aktararak, “Ama bu doğru değildi. Öğretmenler bunun çok yeni bir deneyim olduğunu ve aslında nasıl yapılacağı konusunda eğitilmeleri gerektiğini anladılar.” ifadelerini kullandı. Lyonga bugün okulun her yerde olduğunu hatta evimizin bile okul olabileceğini vurgulayarak, “Pandemi bizi deneyimlerimizi paylaşmaya mecbur bıraktı. Beğenelim ya da beğenmeyelim, pandemiden sonra artık deneyimlerimizi paylaşmak zorundayız.” dedi.

Douglas Syaklima COVID-19’un ortaya çıkmasıyla birlikte öğretmenlerin ve öğrencilerin internet tabanlı konferanslar, çevrimiçi öğrenme materyalleri ile dijital becerileri geliştirdiğini gördüklerini belirterek “Bununla birlikte ülkeler, derslerden daha fazlasını bir araya getiren uzaktan eğitim platformları geliştirdi. Amncak ne yazık ki, her haneye ulaşması için tasarlanan çevrimiçi çalışmalar, yalnızca varlıklı ve eğitimli ailelerin çocuklarının uzaktan eğitim fırsatlarından yararlanmalarına neden oldu.” cümlesiyle online eğitimin handikaplarından bahsetti.

Baxtiyor Saidov Odilovich ise, “Eğitim alanındaki tecrübemizi uluslararası düzeyde paylaşmamız gerekiyor. Eğitim olmadan, eğitime verilen değeri pekiştirmeden kendi seviyemizi ilerletemeyiz.” diyerek eğitimde tecrübe paylaşımının öneminin altını çizdi.

Prof. Dr. Osman Sezgin de teknik ve mesleki eğitime, yaşam boyu öğrenme merkezlerine ve okul öncesi döneme önem verdiklerini aktararak “Tekrar bir krizle karşılaşırsak okullarımız sadece niceliksel başarıya odaklanmakla kalmayacak. Tüm bu krizler; insanî, akılcı ve karşılıksız sevgi ve gönül alemine dayalı bir yöntem ve felsefe uygulanırsa krizler için fırsata dönüşür.” dedi.

Panel Prof. Dr. Sezgin’in katılımcı bakanlara hediye takdimi ile sona erdi.